Bota

NATO është një minierë ari për Kompleksin industrial amerikan dhe ushtarak

Nga: BRIAN CLOUGHLEY

Vendet e aleancës ushtarake të NATO-s janë urdhëruar nga Presidenti Trump për të rritur shpenzimet e tyre për armët dhe arsyet për këtë insistim po bëhen më të qarta.

Nuk ka të bëjë asgjë me arsyetimin e mbrojtjes, sepse Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg, ka pranuar se “ne nuk shohim asnje kercenim kunder asnje aleati te NATO-s” dhe në Institutin Ndërkombëtar të Stokholmit për Kërkimin e Paqes (SIPRI) 2018 world Report “Shpenzimet ushtarake të Rusisë në vitin 2017 ishin 20 përqind më të ulëta se në vitin 2016.”

Edhe Radio Evropa e Lirë, transmetuesi zyrtar i qeverisë amerikane, pranoi se “Rusia, një nga shpenzueset më të mëdha ushtarake në botë, reduktoi buxhetin e saj të mbrojtjes me 20 përqind në 2016-2017 në 55.3 miliardë dollarë”, krahasuar me 56.3 miliardë dollarë të Francës.

SIPRI shkruan, “së bashku, anëtarët evropianë të NATO-s shpenzuan mbi 4 herë më shumë për ushtrinë në vitin 2017 se Rusia” dhe NATO përmendi  atë duke vënë në dukje se 29 vendet e NATO-s “kanë shpenzuar kolektivisht mbi 12 herë më shumë në vitin 2016 se Rusia. ”

Nuk ka asnjë kërcënim për ndonjë vend të NATO-s nga Rusia, por kjo konsiderohet e parëndësishme në kontekstin e shitjeve të armëve amerikane, të cilat po lulëzojnë dhe inkurajohen të rriten si rezultat i krizës së Kongresit dhe Pentagonit.

Më 12 korrik, dita e dytë dhe e fundit e mbledhjes së kohëve të fundit midis SHBA-NATO, Reuters raportoi se  Trump thoshte  “Shtetet e Bashkuara e bëjnë larg furnizimin me armët më të mira ushtarake në botë: avionët më të mirë, raketat më të mira, armët më të mira , gjithçka më e mirë. Ai vazhdoi më tej duke listuar krijuesit më të lartë amerikanë të armëve, Lockheed Martin, Boeing Co dhe Northrop Grumman.

Më 11 korrik Stock Exchange Nasdaq e renditi çmimin e aksioneve të Lockheed Martin në 305.68 dollarë. Një ditë pas fjalimit të Trump, ajo u rrit në 318.37 dollarë.

Më 11 korrik, Stock Exchange Nasdaq e renditi çmimin e aksioneve të Boeing në 340,50 dollarë. Një ditë pas fjalimit të Trump, ai u rrit në 350.79 dollarë.

Më 11 korrik Stock Exchange Nasdaq e  renditi  çmimin e aksioneve të Northrop Grumman në 311.71 dollarë. Një ditë pas fjalimit të Trump, ajo u rrit në 321.73 dollarë.

Për të rritur më tej këtë shpërblim, Departamenti i Shtetit ka bërë maksimumin për të realizuar shitjet e armëve të SHBA edhe më të lehtë, duke u mundësuar prodhuesve të armëve që të shmangin kontrollet dhe balancat e ndërtuara më parë për të siguruar që të paktën disa kufizime ligjore, morale dhe ekonomike do të ishin vëzhguar kur regjime të ndryshme të neveritshme u ngritën për armë amerikane.

Por këto rregulla nuk zbatohen më, sepse më 13 korrik, Departamenti i Shtetit njoftoi masa të reja për “miratimin e shpejtë të qeverisë për propozimet nga kompanitë e mbrojtjes dhe të hapësirës ajrore”.Ky veprim u mirëprit ngrohtësisht nga Presidenti i Këshillit Amerikan të Mbrojtjes dhe Hapësirës Ajrore Keith ëebster, i cili është “duke pritur bashkëpunimin e vazhdueshëm me Shtëpinë e Bardhë për iniciativat që zgjerojnë më tej mundësitë ndërkombëtare për industrinë e mbrojtjes dhe hapësirës ajrore”.

Ka pasur edhe më shumë nxitje nga gjenerali i Lartë Charles Hooper, drejtor i Agjencisë për Mbrojtjen e Sigurisë, i cili deklaroi më 18 korrik se “Eksportet e mbrojtjes janë të mira për sigurinë tonë kombëtare, ato janë të mira për politikën tonë të jashtme dhe ata janë të mira për sigurinë tonë ekonomike. ”

Ai pastaj propozoi që agjensia e tij të ulë tarifën e transportit të ngarkuar për klientët e shitjeve ushtarake të huaja, e cila do të ishte një nxitës i madh për shitjet e “avionëve më të mirë, raketave më të mira, armëve më të mira” të vlerësuara kështu nga Trump. Pastaj gjenerali vazhdoi të përkujtojë mediat se “siç ka thënë administrata dhe lidershipi ynë, siguria ekonomike është siguria kombëtare.” Ai po shkon drejt rrugës së Trump.

Por ai nuk do të shkojë aq larg sa prodhuesit e armëve, rritja e fitimeve në të ardhmen, të cilat sigurohen nga Trump dhe Shteti i Uashingtonit, i cili përkufizohet  si “ushtarak.

Prodhuesit e armëve amerikane kanë thënë dy mijë vjet më parë se “paratë e luftës janë para të pafundme” dhe kënaqësia e tyre do të vazhdojë të rritet në përputhje me dividentët e tyre financiarë.

Zëri i Amerikës u bashkua me korin e reportazhit më 12 korrik dhe vuri në dukje se “me premtimin e përtërirë të së enjtes nga vendet e NATO-s për të përmbushur qëllimet e shpenzimeve të mbrojtjes, disa nga përfituesit më të mëdhenj mund të jenë prodhuesit e armëve amerikane, të cilat çdo vit tashmë eksportojnë miliarda dollarë armë në të gjithë globin. ”

Brenda NATO-s evropiane, shpenzuesit më të mëdhenj të armëve amerikane, deri tani, janë Polonia, Rumania, Britania dhe Greqia dhe shumat e përfshira janë kolosale. Polonia, ekonomia e së cilës po lulëzon, ka nënshkruar një marrëveshje  për blerjen e sistemeve të raketave Patriot për 4.75 miliardë dollarë, duke  shtuar blerjen e raketave të përbashkëta ajrore për sipërfaqe për 200 milionë dollarë raketa ajrore të avancuara mesatare, që  kushtojnë 250 milionë dollarë.

Dorëzimi i avionëve të saj me 48 F-16 me shumë rol (4.7 miliardë dollarë) filloi në vitin 2006 , dhe Varshava ka qenë një klient besnik që nga ajo kohë. Kush e di se çfarë copash të reja ekzotike të pajisjeve amerikane do të urdhërohen si rezultat i inkurajimit të z. Trump?

Rumania, një vend me vetëm 750 kilometra autostradë  (Belgjika e vogël ka 1,700 km), ka kërkuar ndihmën e Bankës Botërore për projektet e saj rrugore, por nuk ka gjasa të përfitojë sepse është aq e korruptuar. Kjo nuk e ka ndaluar blerjen e sistemeve të raketave amerikane për 1.25 miliardë dollarë dhe raketat Patriot  për një kolosale 3.9 miliardë dollarë, pas ndërtimit të majit 2016 të një stacioni raketor amerikan Aegis, me shpenzimet e Uashingtonit. Ajo është pjesë e rrethimit të Rusisë nga SHBA-NATO dhe raketat e saj do të jenë funksionale këtë vit.

Mesazhi për NATO-n evropiane është se SHBA është duke tërhequr të gjitha pengesat për të shitur armë dhe se, për shembull, “rreth 84 %  e importeve totale të armëve të Mbretërisë së Bashkuar vijnë nga Shtetet e Bashkuara”.

Sllovakia është duke blerë helikopterë me vlerë 150 milionë dollarë dhe duke paguar një fitim të kënaqshëm prej 2.91 miliard dollarë për luftëtarët F-16, megjithëse shumica e vendeve të tjera të NATO-s duket se kanë qenë më pak të disponuar deri tani për të blerë më shumë avionë më të mirë, raketa më të mira dhe armët më të mira “që zoti Trump ka në dispozicion.

Miniera e arit të NATO-s ekziston për shfrytëzim, dhe pas inkurajimit entuziast të Trumpit të prodhuesve të tij të armëve duket se nxjerrja do të jetë efektive. Kompleksi ushtarak-industrial i SHBA-së është për të fituar nga fushata e Presidentit për të rritur sasitë e armëve në botë.

Burimi: Counterpunch/ Gazeta impakt

OPINIONE