Bota Islamofobi Opinion

Ndalimi i shoqatave turko-muslimane!

Nga: FARID HAFEZ

Më 25 shtator, katër ditë para zgjedhjeve parlamentare kombëtare, një platformë e vogël politike e udhëhequr nga ish-deputeti i gjelbër i Parlamentit Peter Pilz prezantoi një projekt-ligj për ndalimin e dy shoqatave muslimane në seancën e fundit të Asamblesë Kombëtare në dhomën e sipërme të parlamentit austriak. Pilz ka shumë gjasa të zhduket pas këtyre zgjedhjeve, duke votuar më pak se 4% të nevojshme për t’u futur në Asamblenë Kombëtare. Si një populist i fundit do të thotë të mobilizojë elektoratin, Pilz zgjodhi të ndalojë atë që është bërë e njohur si “Islam politik” në ligjërimin publik austriak. Pilz, i cili ka qenë tradicionalisht një parlamentar më i majtë i parlamentit jeshil, në të njëjtën kohë është përqendruar shumë në luftimin e “kërcënimit islamik”, megjithëse – siç argumenton ai – nga një këndvështrim thelbësisht i ndryshëm sesa Partia radikale e djathtë e Lirisë (FPO) ).

Ndërsa Pilz sugjeron “mbrojtjen” e myslimanëve nga kërcënimi i të ashtuquajturit Islam politik, ai më në fund përfundon aty ku bën partia e vendosur antimuslimane FPO. Pilz propozoi një rezolutë për të ndaluar dy shoqata myslimane me origjinë turke. Njëra është Unioni Turko-Islamik për Bashkëpunim Kulturor dhe Social (ATIB), i cili është i lidhur me Ministrinë Turke të Çështjeve Fetare ‘Diyanet. Një tjetër është Milli Gorus. Pilz dëshironte të provonte se ishte me vendosmëri kundër Islamit politik, ndërsa partitë e tjera flasin vetëm bisedën; megjithatë, të dy partitë e koalicionit, FPO radikale e krahut të djathtë si dhe partia më e madhe, Partia Popullore e Sebastian Kurz (PVP), të dy kanë mbështetur rezolutën.

Në profilin e tij në Facebook, Pilz shkruajti se ai arriti të bindte të tjerët për të mbështetur një ndalim të “Trupat gotitëse të Erdogan”. Ndërsa Pilz pretendon se ATIB “spiunon dhe persekuton kundërshtarët e Erdoganit”, ai argumenton se Milli Gorus do të ishte fraksioni turk i Vëllazërisë Myslimane Turke që do të “funksiononte nën maskën e Federatës Islamike për të krijuar një shtet islamik në Austri”. Këto pretendime janë mjaft serioze dhe madje mund të kundërshtohen edhe në gjykatë, por ato kanë kuptim të përsosur duke pasur parasysh zhvillimet e fundit në Austri në lidhje me marrëdhëniet e shtetit austriak me komunitetin musliman.

Së pari, koalicioni i fundit qeveritar i krahut të djathtë radikal FPO dhe OVP nën udhëheqjen e Kurz shpallën Islamin politik si kërcënimin kryesor të vendit. Por Islami politik nuk shërben asgjë tjetër përveç për të bërë të njohur diskriminim ndaj muslimanëve të zakonshëm, siç ishte ndalimi i shamisë në kopshte dhe shkolla fillore. Akti Simbol u ndryshua në vitin 2019 për të ndaluar jo vetëm logot e DAESH dhe Al-Kaida, por edhe ato të Vëllazërisë Myslimane dhe Ujku i Grekëve, një lëvizje turko-nacionaliste. Dhe raporti i fundit nga shërbimi i vetëm i sigurimit në Austri i Ministrisë së Brendshme përfshinte edhe Komunitetin Fetar Islamik, një institucion si kisha, i njohur ligjërisht që përfaqësonte të gjithë muslimanët, si një kërcënim për sigurinë. Gjithashtu, qeveria e mëparshme u përpoq të krijojë një institucion vëzhgues për të monitoruar Islamin politik. Kjo rezolutë, e miratuar dje në Asamblenë Kombëtare, i përshtatet shumë kësaj pike. Ministrit të brendshëm i është kërkuar të rishikojë shoqatat e lidhur me dy organizatat. Me këtë rezolutë, qeveria e re e koalicionit, e cila me shumë mundësi do të jetë një koalicion tjetër i FPO dhe OVP, do të ketë një urdhër të përcaktuar qartë për t’u ndjekur.

Megjithatë, zgjidhja nuk është detyruese, dhe kështu ajo është më shumë një masë populiste sesa një iniciativë politikëbërëse në këtë pikë. Kjo është e ngjashme me një iniciativë tjetër që u mor dhe u mbështet nga FPO dhe social demokratët së bashku me partinë e Pilz për të mbyllur Qendrën Ndërkombëtare të Mbretit Abdullah bin Abdulaziz për Dialog Ndërfetar dhe Ndërfulturor (KAICIID), një organizatë ndërkombëtare me seli në Vjenë, në Qershor 2019.

Por kjo nuk e bën atë më pak problematike. Edhe me një rezolutë juridikisht mosbindëse, duke mbajtur në konsideratë legjislacionin e fundit antislam, kjo lëvizje me siguri do të hapë rrugën për të synuar pikërisht këto dy shoqata muslimane, të cilët – së bashku – përbëjnë të paktën një të katërtën e të gjitha institucioneve të xhamive në Austri. Këtë të Dielë, OVP, i cili gjithashtu mbështeti një qendër dokumentacioni për Islamin politik, ka të ngjarë të jetë fituesi i zgjedhjeve kombëtare dhe siç sugjerojnë shumica e vëzhguesve, të formojnë një koalicion me FPO. Në këtë rast, rezoluta është një program pune. Mund të mos jetë aq e lehtë për të zbatuar këtë masë populiste, por me siguri nuk do të ketë pasoja fare. Siç kemi parë tashmë në rastin e mbylljes së shtatë xhamive, kjo iniciativë nga qeveria e ekstremit të djathtë ishte antikushtetuese dhe xhamitë fituan çështjen e tyre. Por ky shembull tregon gjithashtu se sa larg shkon qeveria e ekstremit të djathtë në drejtim të hapave të rrezikshëm.

Por edhe nëse kjo nuk ndodh, të dy shoqatat do të vuajnë shumë për sa i përket reputacionit të tyre publik. Portretizimi i njëçerek shoqatave të organizuara muslimane si një kërcënim për t’u ndaluar nuk do të jetë pa pasoja. Herën e fundit që xhamitë u portretizuan si radikale në media, këto institucione ranë pre` e sulmeve të ndryshme./gazetaimpakt/dailysabah/

OPINIONE

INTERVISTA