Ndalimi në shkollat franceze: si të dallohet abaya nga një fustan i gjatë?

Kur nxënësit francezë u kthyen në mësime disa javë më parë, qeveria lëshoi ​​​​një ndalim për abaya-n, një fustan i gjatë i gjerë i veshur nga disa vajza muslimane, në shkollat ​​e mesme publike, një veprim që thelloi tensionet tashmë të mbushura midis shtetit dhe pakicës muslimane.

Qeveria i konsideron këto fustane të plota si një simbol fetar.

Të hënën, Këshilli i Shtetit, gjykata më e lartë administrative e Francës, e cila mbikëqyr mosmarrëveshjet për liritë civile, mbështeti ndalimin e abaya-s.

Gabriel Attal, ministri i arsimit i Francës, tha se masa përfaqësonte një zgjerim të parimit të sekularizmit të Francës, i njohur si laïcité.

“Kur hyni në një klasë, nuk duhet të jeni në gjendje të tregoni fenë e një studenti vetëm duke e parë atë”, tha Attal në një intervistë televizive.

Megjithatë, ndërsa shumë përpiqeshin të dallonin abaya-n nga çdo fustan tjetër i gjatë, një ndjenjë konfuzioni dhe zemërimi mbizotëronte mes atyre që ishin në shënjestër.

Që nga shtatori, disa të reja janë dërguar në shtëpi nga shkolla për të veshur një shumëllojshmëri fustanesh të gjata, duke përfshirë kimonot.

Franca është shtëpia e pakicës më të madhe muslimane në Evropë, një komunitet prej rreth pesë milionë banorësh.

“Natyrisht që ka një element diskriminues. Është një ndalim kaq i përgjithshëm që mund të zbatohet kaq gjerësisht”, tha për Al Jazeera-n Rim-Sarah Alouane, një eksperte franceze për ligjin kushtetues dhe lirinë fetare. “Si e dalloni ndryshimin midis një fustani abaya dhe një fustani të gjatë? Ju jeni duke profilizuar një person; nëse ai ose ajo është musliman, ekziston një dyshim de facto.”

Mbështetësit e laicizmit e shohin atë si një mënyrë për të ndarë fenë nga shteti, por kritikët argumentojnë se ai është bërë një formë indirekte diskriminimi.

“Me laicitetin abuzohet dhe është mjaft shqetësuese të shohësh një parim kaq të nevojshëm duke u përdorur si armë për të synuar një popullatë që është diskriminuar për një kohë të gjatë,” tha Alouane.

Këshilli Francez i Muslimanëve (CFCM), organi kombëtar i shoqatave muslimane, tha se abaya në vetvete nuk ishte një “shenjë fetare”.

“Fjala abaya do të thotë vetëm veshje. Ne i ndalojmë nxënëset të veshin abaya të Lindjes së Mesme, por jo vajzat që veshin fustane H&M prej pesë eurosh”, tha Emma, ​​një mësuese në një shkollë të mesme pranë Strasburgut.

Shumë mësues dhe aktivistë thanë se ndalimi i abaya-ve po përdorej për të shmangur çështjet më të gjera në sistemin arsimor francez, duke përfshirë pagat e pabarabarta dhe një mungesë të konsiderueshme mësuesish, veçanërisht në lagjet e varfra.

Sipas një studimi të fundit në 508 shkolla, pothuajse gjysma e shkollave nuk kishin mësues në fillim të këtij viti shkollor.

“Ka mungesë buxheti dhe një hendek të madh pagash në sistemin arsimor,” tha Emma, duke vënë në dukje pabarazinë në të.

Mësuesit e gjuhës frënge janë shumë më pak të paguar në krahasim me shumë vende të tjera evropiane.

Një studim i Organizatës për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD) i publikuar vitin e kaluar zbuloi se mësuesit e shkollave fillore në Francë me përvojë 15-vjeçare fitojnë rreth 20 për qind më pak se mesatarja e OECD-së, me një mesatare prej 37,700 euro në vit, tre herë më pak sesa fqinjët e tyre gjermanë.

Këto zhgënjime, së bashku me orët e gjata të punës dhe klasat e mbipopulluara, i kanë çuar mësuesit në depresion, sipas Emma-s. Në shkollën e saj, vendet e mësuesit mbetën bosh për një kohë të gjatë për shkak të mungesës së stafit.

“Në shkollën e mesme, disa nxënës nuk kishin mësues anglisht për një vit të tërë, para se unë të merrja atë lëndë”.

Zbatimi i ndalimit të abaya-s shton një përgjegjësi tjetër për mësuesit tashmë të mbingarkuar.

“Është një presion mbi mësuesit sepse ne duhet t’i ekzaminojmë nxënësit kur të vijmë në klasë”, tha ajo. “Si e rritur dhe si mësuese, nuk do të mendoja kurrë të shikoja trupat apo rrobat e nxënësve të mi. Unë jam këtu për të bërë punën time, jo për të kontrolluar trupat e të miturve”.

Së fundmi, një nxënëse në shkollën ku jep mësim Emma është kontaktuar nga drejtoresha e cila “mendoi se fustani i saj ishte shumë i madh”.

Ajo i ofroi nxënëses, e cila është 13 vjeçe, “mundësinë për të vënë një rrip për të nxjerrë në pah format e saj, për të mos e ngatërruar me një veshje islame”.

“Është viti 2023 dhe në vendin e të drejtave të njeriut, të miturve u kërkohet të nxjerrin në pah trupin e tyre ose të veshin më pak veshje”, tha Emma.

Sipas Yasser Louati, aktivist politik dhe kreu i Komitetit për Drejtësi dhe Liri, ndalimi i abaya-ve në shkolla nuk ndihmon në adresimin e nevojës për reformën në arsim.

“Ideja se imponimi i rrobave ndaj nxënësve do të zgjidhë problemet arsimore të vendit është qesharake”, tha Louati për Al Jazeera-n. “Presidenti Emmanuel Macron ka një mori idesh për tregun, por asgjë për fëmijët tanë apo mësuesit tanë”.

Franca ndaloi simbolet që “supozojnë të tregojnë përkatësi fetare” në një ligj të vitit 2004 që kritikët thonë se është përdorur për të synuar muslimanët.

Që nga hyrja në fuqi e ndalimit të abaya-s, disa nxënëse janë dërguar në shtëpi për të veshur rroba të gjata, duke përfshirë një vajzë 15-vjeçare që kishte veshur një kimono të hapur mbi xhinse dhe një këmishë. Ajo tha se veshjet e saj nuk përfaqësonin ndonjë përkatësi fetare.

Por në një takim mes nxënëses dhe drejtorit të shkollës, ky i fundit këmbënguli se veshja ishte një abaya.

“Mos më merrni për budalla. Kjo veshje është e ngjashme me një abaya. Unë si drejtor duhet t’ju ndaloj të hyni në shkollë në këtë mënyrë, me këtë veshje”, tha ai.

Studentja këmbënguli që kimonoja e saj nuk ishte një abaya.

Kur nxënësi nuk pranoi të ndryshonte, drejtori thirri prindërit e saj që të vinin ta merrnin.

Avokati i të drejtave të njeriut Nabil Boudi ngriti një padi duke pretenduar diskriminim në bazë të përkatësisë fetare në emër të nxënëses.

“Kimonoja ishte e hapur dhe asaj iu kërkua të largohej nga klasa. Kimono nuk është një simbol fetar”, tha Boudi për Al Jazeera.

“Nuk po flasim më vetëm për simbole fetare. Po flasim për çdo veshje që mund të konsiderohet edhe fetare dhe për këtë vendos drejtori i shkollës”, shtoi ai.

Boudi i dërgoi një letër në emër të klientes së tij Raportuesit Special për Format Bashkëkohore të Racizmit në Zyrën e Komisionerit të Lartë të Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut, duke detajuar problemet që gjeti me ndalimin e abaya-ve në shkolla.

 “Ne besojmë se qeveria franceze dhe veçanërisht Ministria e Arsimit nuk kanë marrë masat e nevojshme për të parandaluar të gjitha format e diskriminimit ndaj femrave”, tha Boudi. /tesheshi

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne