Opinion

Ndërsa administrata Trump legjitimon teorinë e komplotit të origjinës së Covid-19 nga laboratori i Kinës, rikujton armët irakiane

Nga: Scott Ritter

Duke u argëtuar publikisht me teoritë që lidhin virusin Covid-19 me laboratorët kinezë të kërkimit, Presidenti amerikan Donald Trump dhe administrata e tij po vendosin Kinën si magjistare në një gjueti të re të shtrigave politike.

Ndërsa Shtetet e Bashkuara fillojnë të kapen me shtrirjen dhe shkallën e ndikimit që ka patur pandemia e koronavirusit në ekonominë kombëtare, si dhe shifra e lartë e vdekjeve të njerëzve që sëmundja ka marrë në popullsinë e saj (676.676 raste të dokumentuara që nga 17 Prilli, me 34.784 vdekje), ishte vetëm çështje kohe para se politikanët të fillonin të kërkonin dikë për të fajësuar. Kohët e fundit, Presidenti Trump ka rënë nën një kontroll të shtuar për atë që është përshkruar si një përgjigje e vonuar ndaj kërcënimit të paraqitur nga Covid-19, me shumë kritikë që theksojnë se administrata e tij ishte praktikisht e heshtur për këtë çështje gjatë gjithë muajit shkurt, duke humbur kështu kohë të çmuara që mund të ishte shpenzuar për të ndërmarrë mastat kundër përhapjes së sëmundjes.

Mospranimi i qëllimshëm

Në vend që të ballafaqohen me këto pretendime, presidenti dhe ekipi i tij kombëtar i sigurisë kanë kërkuar në vend që të heqin fajin nga shpatullat e tyre mbi Kinën, dhe duke vepruar kështu kanë marrë shumë jetë njerzish në një teori të pabazuar të komplotit që Covid-19 e kishte origjinën në një laborator kërkimor biologjik të vendosur në qytetin e Wuhan, epiqendra e pandemisë globale të sjellë nga ajo sëmundje. Kur u pyetën për raportet e virusit që shpëtoi nga laboratori Wuhan, Presidenti Trump ishte disi i anashkaluar. “Gjithnjë e më shumë, ne po e dëgjojmë historinë dhe do të shohim”, tha Trump. “Ne po bëjmë një ekzaminim shumë të plotë të kësaj situate të tmerrshme që ndodhi.” Trump gjithashtu u pyet për bisedat e tij me Presidentin Kinez Xi Jinping në lidhje me rolin e laboratorit Wuhan në përhapjen e Covid-19. “Unë nuk dua të diskutoj atë që kam biseduar me të në lidhje me laboratorin”, u përgjigj Trump. “Unë thjesht nuk dua të diskutoj, është e papërshtatshme tani”.

Presidenti i Shteteve të Bashkuara ka kryetarin më të rëndësishëm të botës, kur ai flet, bota dëgjon. Si udhëheqësi i kombit më ushtarak dhe ekonomikisht të fuqishëm në botë, fjalët e Trump kanë një besueshmëri të qenësishme, duke vendosur një miratim që nuk mund të injorohet. Në vazhdimësi të shpejtë, anëtarët e kabinetit të presidentit filluan të bënin jehonë “shqetësimit” të Trumpit në lidhje me laboratorin e Wuhan, duke marrë kështu shumë vëmendje. Gjeneral Mark Milley, kryetari i Shefave të Përgjithshëm të Shtabit, u tha gazetarëve se: “Në pjesën e laboratorit … nuk duhet të jetë befasuese për ju që jemi interesuar shumë për këtë, dhe kemi pasur shumë inteligjencë hidhni një vështrim të hapur mbi atë”.

Shqetësimet e gjeneralit Milley u rritën më tej nga Sekretari i Shtetit Mike Pompeo. “Ne e dimë se ata e kanë këtë laborator”, i tha Pompeo shtypit. “Ne e dimë që vetë virusi ka origjinën në Wuhan. Pra, të gjitha ato gjëra mblidhen. Ende ka shumë që nuk i dimë, dhe për këtë po fliste sot presidenti. Ne duhet të dimë përgjigjet për këto gjëra. Fakti i thjeshtë që ne nuk i dimë përgjigjet, që Kina nuk i ka ndarë përgjigjet, mendoj se është thënë shumë”.

Deklaratat e bëra nga Gjeneral Milley dhe Sekretari Pompeo duhet të dërgojnë një qetësim në shpinën së kujtdo që është i njohur me historinë e asaj që ndodh kur inteligjenca Amerikane përdoret për të promovuar një teori të pabazë në lidhje me një armë të shkatërrimit në masë (aludimet indirekte të Trump në Kinë duke armatosur Covid- 19 do ta vendosnin virusin në këtë kategori) për qëllime politike. Fjalët e Pompeos ngrihen mbrapa deklaratave të bëra nga Sekretari i atëhershëm i shtetit Colin Powell në dhjetor 2002 në lidhje me Irakun. Ashtu si çështja e pazbardhur e Colin Powell kundër Irakut, teoria e komplotit e kërkuar nga Presidenti Trump dhe që u bë jehonë e gjeneral Milley, Sekretari Pompeo dhe të tjerët përmendet si  një mostër, pasi thjesht nuk ka asnjë lidhje faktike midis laboratorëve Wuhan në fjalë dhe Covid-19.

E mjaftueshme për të spekuluar si e vërtetë

Teoria e komplotit e shpallur nga Trump dhe Kabineti i tij përmban vetëm një themel të mjaftueshëm faktik për ta bërë atë të duket legjitime në sytë e atyre injorantëve për realitetin. Në fakt, ekzistojnë dy laboratorë në Wuhan. Një, Qendra Wuhan për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, nuk ka asnjë lidhje me ndonjë aktivitet kërkimor për koronaviruset. Sidoqoftë, ajo kreu hetimin për shpërthimin fillestar të Covid-19. Tjetri, Laboratori Shtetëror i Virologjisë i Keyologjisë (nganjëherë referuar si Instituti i Virologjisë Wuhan), është një laborator i biosigurisë së nivelit 4 (BSL-4) i çertifikuar për të trajtuar patogjenët më vdekjeprurës në botë, dhe ndodhet afërsisht tetë milje larg nga qendra e qytetit të Wuhan.

Instituti i Virologjisë Wuhan, në të vërtetë, ishte i përfshirë në studimin e lidhjes midis lakuriqëve dhe koronaviruseve në Kinë, dhe në Mars 2019 botoi një letër të bazuar në inspektimet, e cila paralajmëroi që kjo lidhje mund të shërbejë si origjinë për një pandemi të ardhshme. “Eshtë shumë e mundshme që e ardhmja … shpërthimet e koronavirusit do të vijnë nga lakuriqët, dhe ka një probabilitet të rritur që kjo të ndodhë në Kinë”, vuri në dukje studimi. “Prandaj, hetimi i koronaviruseve të lakuriqëve të natës bëhet një çështje urgjente për zbulimin e shenjave paralajmëruese të hershme, e cila nga ana e tij minimizon ndikimin e shpërthimeve të tilla në të ardhmen në Kinë”.

Deri më tani, shumë mirë. Por në janar 2018, pas një vizite nga personeli i Ambasadës Amerikane në Institutin e Virologjisë Wuhan, u ngritën shqetësime nga amerikanët për mungesën e specialistëve të trajnuar siç duhet brenda Institutit të Virologjisë Wuhan, të nevojshme për të operuar laboratorin në nivelet e kërkuara të një BSL -4 objekt i aftë për të trajtuar kërcënimet biologjike më të rrezikshme. Ambasada amerikane ia komunikoi këto shqetësime Departamentit të Shtetit, si pjesë e një kërkese, të bërë në emër të Institutit të Virologjisë Wuhan, për fonde për të mbështetur punësimin e specialistëve shtesë nën një grant ekzistues të mbikëqyrur nga një institucion kërkimor amerikan (kërkesa ishte mohuar).

Ndërtimi i zjarrit

Këto mesazhe të Departamentit të Shtetit janë bërë zemra e çështjes së SHBA kundër Kinës; fakti që Kina kërkoi mbështetje shtesë specialiste nga SH.B.A. për të ndihmuar në funksionimin e një laboratori BSL-4 që po kryente hulumtime të njohura publikisht për lidhjen midis koronavirusëve të lakuriqëve të natës dhe njerëzve është disi e kthyer në një teori konspirative të predikuar mbi keqpërdorimin dhe fshehtësinë kineze.

Në shumë mënyra, ‘hetimi’ i SHBA në laboratorin Wuhan ngjan me inkuizicionin e famshëm të shtrigave të ndërmarrë në “Monty Python dhe Grail Holy”: një magjistare digjet, kështu që ajo është bërë prej druri; druri noton, siç bën një rosë. Përfundim: një rosë është prej druri. Ky lloj hetimi i marrë normalisht do të ishte përtej kompetencave të agjencive profesionale të inteligjencës. Sidoqoftë, Shtetet e Bashkuara kanë një histori të dokumentuar mirë të përdorimit të inteligjencës për t’iu përshtatur qëllimeve politike të atyre që janë në pushtet. Ajo që po ndodh sot në lidhje me Institutin e Virologjisë në Wuhan është pak më shumë se një gjueti magjistare e modës së vjetër.

Ekzistojnë pak dallime midis skemës së Monty Python dhe hetimit të inteligjencës amerikane në Kinë, të dy kërkojnë të dëshmojnë se një rosë është prej druri. Të dy janë pak më shumë se farsë, por megjithëse Monty Python ka për qëllim të gjenerojë martesë, gjuetia e shtrigave të Trump mund të ketë pasoja të rënda për marrëdhëniet SHBA-Kinë duke shkuar përpara. Në një kohë kur bashkësia globale duhet të bashkohet për t’u marrë me ndikimin e rëndë të pandemisë Covid-19, devijimi politik i Trump është gjëja e fundit që i duhet botës./Gazetaimpakt/rt/

OPINIONE

INTERVISTA