Bota Islamofobi

Ndjenjat anti-islame po rriten në Australi

Muslimanët janë grupi i fundit që demonizohet në shoqërinë australiane, një praktikë që daton në ditët më të hershme të vendbanimit evropian sipas kreut të komunitetit musliman të Australisë.

Federata Australiane e Këshillit Islamik (AFIC) Rateb Xhneid tha se nuk mund të ketë dyshim se ndjenja anti-islame në vend po rriten.

“Australia ka një histori të izolimit të grupeve nga rryma kryesore dhe nuk ka dyshim se janë muslimanët ata që aktualisht janë në qendër të kësaj praktike”, tha Dr. Xhneid për Agjencinë e Lajmeve AAP.

“Ka pasur një projekt të qartë të stereotipizimit dhe diskriminimit negativ të myslimanëve në këtë vend për gati dy dekada.

Dr. Xhneid tha se klima e tanishme la muslimanët në Australi duke u ndjerë të braktisur dhe të frikësuar.

Ai tha se shoqëria australiane duhet të njohë betejat e veta me diskriminim para se të mund të bëhej ndonjë gjë për të ndryshuar situatën.

“Deri në kohën kur ne jemi të përgatitur të pranojmë racizmin që mbështeti vetë krijimin e këtij vendi, ne nuk do të jemi në gjendje të trajtojmë siç duhet çështjet e vazhdueshme me të cilat përballen grupe të tjera minoritare përfshirë myslimanët”, tha ai.

“Së dyti, kjo është një çështje lidershipi. Nuk do të ketë ndryshime të rëndësishme në këto çështje deri në momentin që liderët tanë politikë të rriten, ta thërrasin këtë sjellje për atë që është dhe ta denoncojnë atë si diçka që nuk është pjesë e asaj që qëndron Australia për të. ”

Një raport i vitit 2017 për Islamofobinë në Australi nga Charles Sturt University arriti në përfundimin se kishte një “shumë shqetësuese” të praktikës në nivel institucional dhe personal në Australi.

Raporti gjithashtu përmban statistika nga Regjistri i Islamofobisë, i cili tregoi ngjarje të jashtme të tilla si “sulme terroriste globale dhe kombëtare, sulme, ligje që synonin muslimanët australianë dhe protesta” përkonin me një rritje të raporteve të incidenteve.

Dr. Xheid nuk habitet nga këto zbulime dhe thotë se ngritja e partive politike të ekstremit të djathtë, si One Nation i Pauline Hanson dhe Aleanca Australiane e Lirisë, treguan se ndjenja anti-islame nuk ishte një çështje e fshehtë.

“Ne kemi politikanët që marrin pjesë në mitingjet ekstreme dhe islamofobike, duke shprehur hapur pikëpamjet që haptas ngrenë frikë, ankth dhe mosbesim ndaj australianëve muslimanë”, tha ai.

“Pothuajse çdo ditë ka një ngjarje negative të myslimanëve në një nga platformat kombëtare të medias. Për të gjitha klithmat e korrektësisë politike që supozohet se ndalojnë njerëzit që shprehin veten, duket se nuk ka mungesë të individëve në domenin publik të cilët haptazi dhe vazhdimisht demonizojnë muslimanët.

Burimi : IQNA/ ML