Shqiperia

Në çdo qytet të Shqipërisë ka atmosferë të muajit të madhëruar të Ramazanit

Ashtu si besimtarët myslimanë në mbarë botën, edhe në Shqipëri ka nisur agjërimi në muajin e shenjtë të Ramazanit, gjatë të cilit do të agjërojnë nga koha e agimit deri në perëndimin e diellit. Besimtarët myslimanë shqiptarë për kohën e Ramazanit do të agjërojnë rreth 17 orë në ditë.

Gjithashtu në të gjitha qytetet e Shqipërisë ka atmoferë të muajit të madhëruar të Ramazanit, ku besimtarët e të gjitha moshave i përkushtohen më shumë se kurrë Zotit të tyre, më anë të agjërimit, flajes së namazit të teravive, mukabeles (leximit të plotë të Kuranit Famëlartë), ndihmesës dhe solidaritetit më të tjerët, përhapjes së paqes dhe harmonisë në mes të gjithe njerëzve, etj.

Shkodra, si një ndër qytetet më të rëndësishme shqiptare në aspekt të trashëgimisë e kultivimit të besimit dhe si dhe kultures shekullore ndërfetare me anë të institucionit të myftinisë ka organizuar për të 10-tën vit radhazi veprimtarinë tradicionale “Sofra e Kuranit” me hafizë të ardhur nga Turqia dhe Maqedonia.

Hafizët  Adnan Kadria dhe Avni Hasani nga Maqedonia si dhe hafizët nga Turqia, Sejid Temur dhe Idriz Arasoglu prezantuan para të pranishmëve pjesë të ndryshme nga Kurani duke ndezur zemrat me emocione që përjetohen në tubimet e begata, ku lexohet Fjala e Zotit të gjithësisë.

Aktivitetin e përshëndeti myftiu i Shkodrës, imam Muhamed Sytari, i cili tha se ky tubim i ngjan dallëndysheve të pranverës që lajmërojnë stinën e shumëpritur të freskisë, gjallërimit të jetës dhe rrezeve plot begati të diellit.

“…Ne myslimanët shqiptarë e ndjemë veten të bekuar me Kuranin  Famëlartë që u lexua në këtë tokë të shenjtë. Muaji  i Ramazanit do të jetë bekim për gjithë myslimanët e botës, në këtë kohë kur çoroditjet politike duan ta largojnë njerëzimin nga besimi tek Zoti Fuqiplotë…”.

Për rreth një orë, të pranishmit patën mundësi të ndjekin këndimet e bukura kuranore nga hafizët e Dijanetit të Turqisë si dhe nga Maqedonia, që u mbyllën me këndimin e ezanit drejtpërsëdrejti nga sheshi i xhamisë së Parrucës.

Nga ana tjetër, në fillim të muajit të Ramazanit dhe gjatë tij, shoqata të ndryshme humanitare  turke që operojnë në Shqipëri u gjenden pranë besimtarëve myslimanë dhe jo vetëm duke i ndihmuar me pako ushqimore, si dhe organizimin e iftareve.

Po ashtu,  gjatë këtij muaji të gjithë besimtarët  e Shqipërisë urojnë njëri-tjetrin për agjërim të lehtë e adhurim të pranuar, me lutjen që në familjen e çdo shqiptari dhe jo vetëm të ketë paqe, qetësi dhe harmoni./ trt