Bota

Në dy netët e ardhshme mbreti Selman do largohet nga pushteti në favor të djalit të tij

Mbreti Salman njoftohet se ka në plan të heqë dorë nga pushteti në favor të djalit të tij, princit të kurorës Muhamed bin Salman, i cili kohët e fundit ka nisur një fushatë vetë-promovuese nën mbulesën e luftimit të korrupsionit të nivelit të lartë.

Sajti i gazetës Rai al-Joum, njoftoi të mërkurën se mbreti Salman do të shpallë vendimin e tij brenda “dy netëve të ardhshme”. Të mërkurën, edhe kanali televiziv Al-Arabiya e kishte njoftuar lajmin në një mesazh në Twitter, por e tërhoqi atë pas disa orësh. Analistët politikë thonë se regjimi në Riad duket se po kërkon të testojë situatën dhe të shqyrtojë reagimin e publikut lidhur me një ndryshim të papritur në pushtet. Që nga themelimi i Arabisë Saudite si një monarki absolute në vitin 1932, sistemi i pushtetit në këtë vend është njohur si një diktaturë dhe monarki trashëgimore. Zhvillimi i pritshëm shënon një ndryshim në rendin e trashëgimisë në Arabinë Saudite nga linjat anësore të vëllezërve të moshuar në një rend vertikal nën të cilin mbreti ia dorëzon pushtetin djalit të tij të preferuar./ PT