Bota Historia

Në kujtim të lirisë – Memorialet e Luftës së Dytë Botërore në Gjermani

Gjermania e Hitlerit kapitulloi pa kushte më 8 maj, 1945, duke shënuar fundin e Luftës së Dytë Botërore në Europë.

Memorialet nëpër Gjermani kujtojnë çlirimin nga Forcat Aleate, shkruan DW.

Beteja e pyllit Hürtgen

Forcat amerikane luftuan disa beteja të ashpra kundër Wehrmacht gjerman në Malin Hürtigen afër Aachen. Për disa muaj që nga vjeshta e vitit 1944 deri në fillim të vitit 1945, betejat do të kujtohen si më të gjatat dhe më të rëndësishmet në tokat gjermane. Mali Hürtigen tani është pjesë e “Rrugës së Çlirimit të Evropës”, një gjurmë kujtimi përgjatë avancimit të forcave aleate perëndimore.

Ura në Remagen

Të habitur se ura ishte ende në këmbë, forcat amerikane kaluan urën hekurudhore në Remagen, në jug të Këlnit, më 7 mars të vitit 1945. Mijëra ushtarë amerikanë ishin në gjendje të kalonin Rhein për herë të parë në atë që njihej si “Mrekulli e Remagenit ”
Bombardimet gjermane përfundimisht çuan në rrëzimin e urës 10 ditë më pas. Sot ka një muze të paqes në eshtrat e kullave të urës.

Varrezat e luftës së Reichswald

Ndërkohë që forcat amerikane në përgjithësi transportonin ushtarët e tyre të rënë në Amerikë, ushtarët britanikë që vdiqën gjetën vendin e tyre të fundit për të pushuar në 15 komplekse të varrezave në Gjermani.
Kompleksi më i madh i varrezave është nga lufta e Reichsawld, afër kufirit holandez.
Në mesin e 7654 të vdekurve ka rreth 4000 pilotë dhe ekipe të avionëve luftarakë, prej të cilëve shumë ishin kanadezë.

Memorialet nga beteja më e madhe e Luftës së Dytë Botërore

Në lindje, Ushtria e Kuqe Sovjetike nisi sulmin e fundit më të madh më 16 prill të vitit 1945. Beteja e Heights Seeloë filloi në agim me bombardime për të ndihmuar shtysën drejt Berlinit. Rreth 900,000 ushtarë sovjetikë u përballën me 90,000 ushtarë Ëehrmacht. Lufta më e madhe e Luftës së Dytë Botërore në tokën gjermane – si dhe mijëra të vdekurit që rezultojnë prej saj – janë përkujtuar nga shumë memoriale sot atje.

Dita e Elbës në Torgau

Forcat sovjetike dhe ato amerikane takohen për herë të parë në tokën gjermane në Torgau në lumin Elbe më 25 prill të vitit 1945. Kjo ngjarje në mënyrë efektive e mbylli hendekun midis fronit lindor dhe perëndimor. Fundi i luftës u zhvendos brenda mundësive dhe shtrëngimi i duarve të ushtarëve në Torgau u bë një imazh portreti. Takimi i trupave aleate mbahet mend në qytetin sakson çdo vit në Ditën e Elbës.

Muzeu gjermano-rus Berlin-Karlshorst

Forcat e armatosura gjermane nënshkruan dorëzimin e pakushtëzuar në natën e 8-9 majit të vitit 1945, në rrëmujën e policëve në Berlin-Karlhorst. Sot akti origjinal i dorëzimit, i cili u shkrua në anglisht, gjermanisht dhe rusisht, është elementi kryesor në dhomën e muzeut. Një tjetër ekspozitë e përhershme fokusohet në luftën naziste të asgjësimit kundër Bashkimit Sovjetik, i cili filloi në vitin 1941.

Memoriali i Luftës Sovjetike në Parkun Treptower

Madhësia e ndjeshme e memorialit në Treptower Park është mbresëlënëse. Përkujtimorja, duke përfshirë edhe varrezat ushtarake, mbulon një sipërfaqe prej rreth 100,000 metra katrorë. Ajo u ndërtua pas Luftës së Dytë Botërore për të përkujtuar ushtarët e Ushtrisë së Kuqe të cilët ranë në Betejën e Berlinit. Një palë flamuj të stilizuar sovjetikë të përbërë nga granit të kuq shërben si portal në memorialin.

Konferenca e Potsdam në Pallatin Cecilienhof

Pas dorëzimit të Gjermanisë naziste, krerët e qeverisë nga tre forcat aleate u takuan në Pallatin Cecilienhof në Potsdam në verën e vitit 1945. Joseph Stalin, Harry S. Truman dhe Ëinston Churchill udhëhoqën delegacionet me atë që u bë e njohur si Konferenca e Potsdamit, e mbajtur për të vendosur rendin e pasluftës në Evropë. Ajo përfundimisht vendosi në ndarjen e Gjermanisë në katër zona okupimi.

Muzeu i Forcave Aleate

Berlini u nda gjithashtu në katër sektorë. Qarku Zehlendorf u bë sektori amerikan. Këtu ish-kinemaja e Ushtrisë Amerikane “Outpost” është kthyer në një pjesë të muzeut. Ai dokumenton historinë politike dhe angazhimet ushtarake të aleatëve perëndimorë në Berlin, duke detajizuar pushtimin e Berlinit Perëndimor në vitin 1945, transportin ajror në qytet dhe tërheqjen e trupave amerikane në vitin 1994.

Pallati Schönhausen në Berlin

Ky pallat prusian barok ishte vendi i bisedimeve të “Dy Plus Katër Marrëveshjes” në vitin 1990 midis të dy gjermanive dhe fuqive që pushtuan Gjermaninë në fund të luftës: SHBA, Britania e Madhe, Franca dhe Bashkimi Sovjetik. Të katër shtetet i hoqën të gjitha të drejtat që mbanin në Gjermani, duke hapur rrugën për bashkimin gjerman. Disa pllaka përkujtojnë se këtu përfundimisht përfundoi Lufta II Botërore.