Historia Kultura

Nexhmedin Spahiu në akademinë për 100 vjetorin e organizatës politike “Xhemijet”

Ne akademine e 100 vjetorit te partise se Xhemijetit (Bashkimit), intelektuali kosovar Nexhmedin Spahiu rrefen historine e Xhemijetit dhe aktivitetin patriotik te Fehrat Drages, Nexhip Drages dhe Aqif Blytes. Spahiu tregon betejen qe kane bere keta tre intelektuale te Xhemijetit per shpetimin e muslimaneve shqiptare, turq, bullgare dhe boshnjake nga shfarosja nga serbet. Spahiu tregon per shtrirjen e Xhemijetit ne Maqedoni, Kosove, Sanxhak dhe Serbi. Bashkepunimin e Ferhat Drages me Azem Bejten dhe rezistencen islamike kosovare kunder krimeve serbe. Nexhmedini permend sesi formuesit e Xhemijetit kane qene anetare edhe te Kongresit Shqiptaro-Otoman te Dibres dhe sesi serbet me pas i denojne veprimtaret e Xhemijetit ne burg. Tregon bashkepunimin e Xhemijetit me Shaban Polluzhen ne mbrojtje te Sanxhakut dhe luften e tyre heroike per shpetimin e muslimaneve kosovare nga zhdukja.

 

OPINIONE