Shqiperia

“Një lak shumë të fuqishëm”/ Rrjeti 5G në Shqipëri, gjenerali i NATO-s: Kina ka qëllimet e saj, SHBA ofron siguri kibernetike

Gjenerali i NATO-s, James Jones, ka qenë sot i pranishëm në konferencën, “Sfidat e NATO-s, përballë teknologjive tw reja, fjalën e tij e fokusoi tek rrjeti 5G në Shqipëri.

Ai tha se Shqipëria vitin tjetër do të axhornojnë teknologjinë dhe duhet të zgjedh se më ke partner do të punojë.

Më tej gjenerali Janes, shtoi se Rusia është një fuqi në rënie, ndërsa shqetësimi kryesor është Kina dhe tentativës për të kontrolluar të dhënat globale përmes teknologjisë 5G.

“Kalimi në 5G i ofron miqve të SHBA një mundësi të artë për të ndërtuar një siguri më të madhe kibernetike për të përmirësuar sigurinë e rrjeteve tona”, shtoi më tej gjenerali i NATO-s.

PJESË NGA DEKLARATA

Teknologjia 5G do të jetë sistemi që mbërthen sensorët, do të bëjë që të gjithë të jenë më funksionalë dhe më të zgjuar.

Vendet që do të rrokullisen të parët do të përfitojnë avantazhet e lëvizjes, do të krijojë begati për të përmbushur angazhimet ndaj miqve dhe aleatëve. Rusia një fuqi në rënie është shqetësim strategjik.

Me modelin dhe sjelljen e Kinës, 5G mund të përdoret për të kontrolluar të dhënat globale. Kina ka qëllimet e saj strategjike për pajisjet e saj të rrjetit.

Kina e shikon përdorimin e pajisjeve 5G si platforma tregtare inteligjente që vendosen në zemër të sistemeve të kombeve në të gjithë botën.

Ato i japin në dorë një lak shumë të fuqishëm. Kalimi në 5G i ofron miqve të SHBA një mundësi të artë për të ndërtuar një siguri më të madhe kibernetike për të përmirësuar sigurinë e rrjeteve tona.

Diskutimet për 5G po bëhen gjithnjë e më serioze. Shqipëria ka treguar qartë se është pjesë e luftës dhe tani është koha e duhur për të bërë më shumë./tpz

OPINIONE