Opinion

Njihuni me “shejtanin” e ri të Lindjes së Mesme!”

Nga: Abdullah Muradoglu

Në mes të Luftës së Ftohtë, Bashkimi Sovjetik me qendër në Mosk po mbështeste të ashtuquajturat republikanë kundër monarkëve pro-Amerikanë në Lindjen e Mesme. Dukej e pamundur që çdo regjim në Lindjen e Mesme të mbetej i gjallë pa patronazhin e Sh.B.A dhe Sovjetikëve.

Amerika dhe Bashkimi Sovjetik kishin krijuar një ekuilibër të fuqisë në Lindjen e Mesme. Ajo që aktorët mbështetës të bilancit të fuqisë globale kishin të përbashkët është se ata po vepronin si guvernatorë  të përkohshëm të njerëzve të tyre. Një tjetër rol i Shteteve të Bashkuara në Lindjen e Mesme ishte mbrojtja e regjimit zionist izraelit pa marrë parasysh koston. Kjo ishte më e rëndësishme se çdo gjë tjetër.

Edhe pse SH.B.A u bë fuqia e vetme në rajon me përfundimin e Luftës së Ftohtë dhe shpërbërjes së Bashkimit Sovjetik, vuajtjet e popujve të rajonit vazhduan. Për më tepër, me pushtimin e Irakut, u bë e qartë se SH.B.A. ishte një forcë shkatërruese dhe jo një forcë konstruktive. Perëndimi dhe Sh.B.A vazhduan të jenë një pengesë që bllokoi transformimin demokratik.

Në epokën e Obamës, Sh.B.A e kishte drejtuar vëmendjen e saj më shumë drejt Azi-Paqësorit, me fjalë të tjera, sferës së ndikimit të Kinës. Kur Rusia vendosi të mbështeste Regjimin e Asadit në Siri, rolet u ripërcaktuan. Gjatë Luftës së Ftohtë Rusia vendosi një bazë detare logjistike në Siri. Në vitet e fundit, Rusia ka rritur në dy numrin e bazave të saj ushtarake në Siri dhe gjithashtu i ka pajisur ato me aftësi që do të lehtësonin vendosjen në Afrikën e Veriut.

Donald Trump u zgjodh president i SHBA pasi u zotua të tërhiqte trupat amerikane nga luftërat e pafund në Lindjen e Mesme. Ky premtim ishte një reflektim i mosmarrëveshjes midis elitave të politikës së jashtme. Ishte e pashmangshme që Rusia të përdorte këtë mundësi. Sipas një artikulli të botuar majin e kaluar, Përfaqësuesi Special i Sh.B.A-së për Sirinë, James Jeffrey deklaroi se qëllimi i pranisë ushtarake amerikane në Siri ishte të fundoset Rusinë më thellë në këtë mashtrim.

Politika e Sh.B.A-së për Libinë është gjithashtu në kundërshtim. A mund ta ketë lehtësuar këtë paqartësi për Rusinë për të mbështetur forcat e kryekomandantit libian, Khalifa Haftar i cili po lufton me Qeverinë e Akordit Kombëtar të njohur nga Kombet e Bashkuara? Si mund ta interpretojmë tjetër që Rusia është duke u bërë jo një zgjidhës i problemeve në Libi, por një pjesë e vetë problemit? ajo që është edhe më e çuditshme është se Rusia po e mbështet Haftar duke u përafruar me Arabinë Saudite, Egjiptin, Emiratet e Bashkuara Arabe (Emiratet e Bashkuara Arabe) dhe Francën. Kush do të mendonte se Rusia do të shkonte drejtpërdrejt me sauditët dhe Emiratët, arkitektët e luftës shkatërruese civile në Jemen. Arabia Saudite dhe Emiratet e Bashkuara Arabe miratuan gjithashtu gjeneralin Sisi, i cili kreu një grusht shteti në Egjipt. Cfarë lloj mjeshtërie bashkoi Rusinë me këto forca?

Rusia po ndjek gjurmët e SH.B.A-së në Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut duke mbështetur hapur anti-regjimet. Firmat private të sigurisë amerikane, kryesisht Blackwater, janë ato që zbatojnë politikat e pista të Sh.B.A në Irak. Dhe tani, firmat private ruse janë lëshuar në këtë tokë gjithashtu.

Gjatë epokës së Luftës së Ftohtë, Sh.B.A e drejtoi Rusinë në drejtim të një gare vdekjeprurëse që përfundoi në një zhgënjim të hidhur. Kjo rivalitet i njohur si “Luftërat e Yjeve” shkatërroi përfundimisht ekonominë e Bashkimit Sovjetik. Ajo u tërhoq më tej nëpër baltë kur pushtoi Afganistanin. Këta dy faktorë sollën rënien e Bashkimit Sovjetik. Epo, a po shkon Rusia e Putinit në të njëjtin qëllim?

Duket sikur SH.B.A. do të bëjë një pauzë në aktivitetet e saj në Lindjen e Mesme për të riorganizuar forcat e saj në rajon, dhe gjithashtu, për të ndaluar ngritjen e Kinës. Kjo pa dashje e bën këtë ndalesë dhe të mendojmë, a ka të bëjë kjo me rolin në rritje të Rusisë në rajon? A dëshiron SH.B.A. që të dorëzojë titullin e saj të të qenit shejtan në Rusi? A po luan Putini lojën e tij, apo është ai vetëm një gur shahu në panoramën më të madhe të tabelës së shahut? Disa amerikanë thonë se tërheqja e SHBA nga Lindja e Mesme do të rezultojë në një boshllëk që Rusia do të jetë shumë e lumtur për të provuar dhe mbushur e vetme. Por a nuk mund të projektohet ky boshllëk në atë mënyrë  që të mund ta thithë Rusinë në të? Kjo është pyetja që i ka bërë të gjithë të kruajnë kokën e tyre./Gazetaimpakt/ yenisafak