Kuriozitete

Nuk do ta besoni se prej nga e kanë prejardhjen egjiptianët e lashtë

 

Një studim i hollësishëm i ADN-së së mumjeve ka gjetur se egjiptianët e lashtë ishin më të lidhur me evropianët dhe turqit sesa me afrikanët.

Hulumtuesit i shqyrtuan eshtrat e disa mumjeve nga një vend afër Nilit dhe gjeti se më te afërmit e tyre ishin nga Mesdheu Lindor, Turqia dhe vendet e tjera në Evropë.

Ata gjetën se egjiptianët modernë kanë më shumë prejardhje me afrikanët sub-saharianë sesa bashkëkombësit e tyre të lashtë.

Mbetjet e mumifikuara janë te vjetra 1400 dhe 400 p.e.r. dhe erdhën nga një vend arkeologjik i quajtur Abusir el Meleq, rreth 80 kilometra në jug të Kajros.

Ekspertët nga Universiteti i Tuebingen dhe institucionet e tjera arritën të grumbullonin ADN mitokondriale, prej nga edhe studimi zbuloi se egjiptianët e lashtë ishin të lidhur ngushtë me popullsinë e lashtë në Levant – sot Siri, Jordani, Izrael dhe Liban.

Ata gjithashtu ishin të lidhur ngushtë me popullatat e epokës së gurit nga Evropa dhe territori turk në anën aziatike.

Studiuesit zbuluan se popullatat moderne në zonë kanë 8% më shumë ADN subsahariane sesa popujt e lashtë.

(An Egyptian brushes a wooden coffin containing a linen-wrapped mummy found in a necropolis southeast of the pyramid field of Lahun at the entrance of Egypt?s Fayyum oasis, some 130 km southwest of Cairo, on April 26, 2009. The mummies were discovered by the Egyptian archaeological mission inside a necropolis consisting of 53 rock-cut tombs, dating to the Middle (2061-1786 BC) and New (1569-1081 BC) Kingdoms, as well as the 22nd Dynasty (931-725 BC) in the southeastern part of the Lahun pyramid field in Fayyum. AFP PHOTO/KHALED DESOUKI (Photo credit should read KHALED DESOUKI/AFP)