Bota Opinion

Origjina e 11 shtatorit: 45 vjet pas grushtit të Pinochet

Nga: Yves Engler

Në vitin 1973, presidenti i Kilit i zgjedhur në mënyrë demokratike, Salvador Allende, u rrëzua nga gjenerali Augusto Pinochet. Pas kësaj,  3000  persona të majtë u vranë, dhjetëra mijëra u torturuan dhe  qindra mijëra u dëbuan nga vendi.

Megjithëse mediat kanadeze nuk e pasqyrojnë sa duhet dominimin e Kanadasë ne do të përkujtojmë 11 shtatorin fillestar. Do të njohim rolin e Kanadasë në grushtin e shtetit të mbështetur nga SHBA.

Qeveria e Pierre Trudeau ishte armiqësore ndaj qeverisë së zgjedhur të Allendes. Në vitin 1964, Eduardo Frei e mposhti hapur marksistin Allende në zgjedhjet presidenciale. I shqetësuar për rritjen e mbështetjes për socializmin, Otawa dha  8.6 milionë dollarë për Kilin, ndihmën e parë për një vend të Amerikës së Jugut. Kur Allende fitoi zgjedhjet e ardhshme, asistenca kanadeze u zhduk. Zhvillimi i eksportit Kanadez (EDC) gjithashtu refuzoi të financojë eksportet kanadeze në Kili, të cilat kontribuan në një zvogëlim të tregtisë mes dy vendeve. Ky pezullim i kredive të EDC e çoi Ministrin e Financave të Kilit të kritikonte qëndrimin e Kanadasë për “qëndrimin e bankierëve“. Sigurimi i eksportit nuk ishte i mjaftueshëm. Në vitin 1972 Otawa u bashkua me Uashingtonin në votim për të prerë të gjitha paratë nga Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) në qeverinë kiliane (kur Allende u zgjodh për herë të parë bankat perëndimore, përfshirë edhe kanadezët, u tërhoqën nga Kili).

Nga asfiksia ekonomike deri në izolimin diplomatik Politika e Otavws drejt Kilit të Allendes ishte e qartë. Pasi fitoi detyrën në vitin 1970 Allende ftoi Pierre Trudeau për të vizituar Santiagon. Otawa refuzoi “nga frika  e tjetërsimit të elementëve të djathtë në Kili dhe gjetkë.”

“Reprezentimet dhe kërkimet kanë krijuar atmosferë paniku që prekin veçanërisht emigrantët, duke përfshirë edhe pjesën e të majtës Amerikës Latine të cilëve Allende u ka dhënë azil … vendi ka qenë në një ulje të zgjatur politike nën qeverinë e zgjedhur Allende dhe junta ka marrë detyrën ndoshta të pavëmendshme për të qortuar Kilin. Mijëra vetë u burgosën, u torturuan dhe u vranë në Kili”.

Brenda tre javëve të grushtit të shtetit, Kanadaja njohu juntën ushtarake të Pinochet. Ross deklaroi: “Unë nuk shoh ndonjë qëllim të dobishëm për të mos e pranuar padrejtësisht. Në të vërtetë, një veprim i tillë mund të tentojë gjithashtu të vonojë kthimin eventual të Kilit në procesin demokratik. Pinochet dha dorëheqjen 17 vjet më vonë.

Mbështetja diplomatike për Pinochet çoi në ndihmë ekonomike. Vetëm pas grushtit të shtetit Kanadaja i dha 22 milionë dollarë (100 milionë dollarë në paratë e sotme). Otawa menjëherë miratoi dërgimin e 95 milionë dollarëve nga Fondi Monetar Ndërkombëtar në Kili dhe mbështeti rinegociimin e vendit. Pas refuzimit të dhënies së kredive për qeverinë e zgjedhur, më 2 tetor 1973, EDC njoftoi se po i akordonte 5 milionë dollarë kredi bankës qendrore të Kilit për të blerë gjashtë avionë nga De Havilland.

Deri në vitin 1978, mbështetja kanadeze për grusht shtetin ishte e rëndësishme. Ajo përfshinte:
+ Mbështetje me 810 milionë dollarë në kreditë multilaterale me pjesën e Kanadasë që arrin në rreth 40 milionë dollarë.

+ Pesë struktura të EDC me vlerë mes 15 dhe 30 milion dollarë.

+ Dy reduktime kanadeze të borxhit për Kilin, ekuivalente me kreditë shtesë prej rreth 5 milion dollarë.

+ Njëzet kredi nga bankat kanadeze me vlerë më shumë se 100 milionë dollarë, duke përfshirë një hua të vitit 1977 nga Toronto Dominion për DINA (policia sekrete e Pinochet) për të blerë pajisje.

+ Investime të drejtpërdrejta nga kompanitë kanadeze me vlerë rreth 1 miliard dollarë.
Një Letër e Grupit Punues të Amerikës Latine në vitin 1976 vuri në dukje se “marrëdhëniet ekonomike kanadeze, në formën e kredive bankare, investimeve dhe asistencës financiare të mbështetur nga qeveria, kanë ndihmuar në konsolidimin e diktaturës kiliane dhe shkelje të të drejtave të njeriut. ”

Majtistët kanadezë ishin të zemëruar me mbështetjen e Otavës për grushtin e shtetit dhe mosgatishmërinë e saj për të pranuar refugjatët e gjuajtur nga regjimi ushtarak. Shumë denoncuan politikën e qeverisë federale dhe disa (nëna ime në mesin e tyre) zunë zyra të ndryshme të qeverisë kiliane dhe kanadeze në shenjë proteste. Qeveria federale ishte e befasuar në fushën e opozitës, e cila kufizoi disa mbështetje për juntën. Një dokument i qeverisë i vitit 1974 ankohej se “ vëmendja … e përqendruar në përdorimin e represionit të qeverisë kiliane kundër kundërshtarëve të saj ka çuar në një reagim të pafavorshëm mes publikut kanadez – një reagim i cili nuk do të lejojë ndonjë rritje të konsiderueshme të ndihmës kanadeze në këtë vend”.

Qeveria e Pierre Trudeau u përpoq të qetësonte protestuesit duke lejuar 7000 refugjatë nga regjimi Pinochet në Kanada.
Ne duhet të përkujtojmë rolin e Kanadasë në 11 shtator.

Burimi: Countepunch/ Gazeta impakt

OPINIONE