Bota Kuriozitete Shkence

Pakistani po zhvillon sistemin e vet të njohjes së fytyrës për qëllime sigurie

Karachi, Pakistan: Pakistani po zhvillon sistemin e vet të njohjes së fytyrës që mund të përdoret me sistemet e mbikqyrjes me video, sipas Ministrisë së Teknologjisë Informative dhe Telekomunikacionit. Sistemi do të jetë i disponueshëm së shpejti, tha MASHT.

Burimet zyrtare në Ignite (të njohur më parë si Fondi kombëtar për R & D të TIK-ut) thanë se jo vetëm do të shtonte vlerë për skenarin ndërkombëtar të kërkimit, por gjithashtu do të ketë një kontribut të rëndësishëm në shoqëri.

Sistemi i njohjes së fytyrës do të tregtohet me një nisje që fokusohet në mbikqyrjen me video. Për më tepër, ajo do të vihet në dispozicion dhe do të shitet si një zgjidhje standarte prototip me bazë FPGA.

Projekti i quajtur – Dizajni dhe Zhvillimi i Sistemit të Njohjes së fytyrës me shumë shkallë të bazuar në FPGA – është duke u zhvilluar nga Instituti PAF-Karachi i Ekonomisë dhe Teknologjisë dhe do të kushtojë rreth 13.84 milionë Rs.

Projekti fokusohet në dizajnimin dhe zhvillimin e një sistemi të njohjes së fytyrës me shumë shpejtësi FPGA, duke përdorur tiparet lineare Binary Pattern (LBP).

Vëzhgimi me video është një nga mënyrat efikase për aplikimet e sigurisë dhe nevojën e kohës.

Me rritjen e kërcënimeve të sigurisë, mjetet tradicionale të sigurimit të një strukture të tillë si kartat e zgjuara, çelësat dhe fjalëkalimet po bëhen të vjetëruara, pasi këto lehtë mund të vidhen ose të falsifikohen. Prandaj, një qasje më e patjetërsueshme është për të shkuar në strategji të tilla si biometrike.

Ndër biometrikat e tjera të disponueshme, të tilla si e folura, irisi, gjurmët e gishtave, gjeometria e dorës dhe ecja, fytyra duket të jetë zgjidhja më e natyrshme. Nuk është intrusive, kërkon një minimum të bashkëpunimit të përdoruesit dhe është i lirë për t’u zbatuar.

Ndërsa Inteligjenca Artificiale po transformon peizazhin e teknologjisë në çdo aspekt të jetës në mbarë botën, Pakistani gjithashtu po kërkon të përmirësojë sistemin e mbikëqyrjes së videos duke iu përshtatur sistemit të njohjes së fytyrës të mundësuar nga Inteligjenca Artificiale!/IslamabadScene/Gazeta Impakt

OPINIONE