Bota

Palestinezët demonstrojnë në el-Kuds për të mbështetur të burgosurit në grevë urie

Dhjetëra njerëz kanë organizuar një demonstratë në Jeruzalemin e pushtuar për të treguar solidaritet me qindra palestinezë të cilët kanë shkuar në grevë urie në burgjet izraelite, në shenjë proteste ndaj politikës administrative të burgimit të regjimit të Tel Avivit dhe kushteve të ashpra të burgjeve.

Protestuesit u bashkuan përpara ndërtesës së Komitetit Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq (ICRC) në lagjen Sheikh Jarrah të qytetit të mërkurën, duke u bërë thirrje organizatave ndërkombëtare dhe ligjore që të ndërhyjnë “pa asnjë vonesë dhe të adresojnë kërkesat e të burgosurve palestinezë”.

Shefi i Shoqatës së të Burgosurve Palestine (PPS), Nasser Qaws, tha në demonstratë se Shërbimi i Burgjeve të Izraelit (SPI) ishte “duke u përpjekur të përhapte spekullime për të thyer vullnetin e të burgosurve dhe të familjeve të tyre”.

Ai po i referohej një videoje që me sa duket tregon Marwan Barghoutin, ish-udhëheqësin e burgosur të Fatahut, i cili po udhëheq grevën e urisë, duke ngrënë një biskotë dhe një vafer në tualetin e tij të burgut.

Qaws shtoi se disa të burgosur madje kishin ndalur së konsumuari ujë, gjë që i ka detyruar ata të “kalojnë një fazë shumë të vështirë dhe kritike”.

“Të burgosurit tanë nuk do të heqin dorë pasi kanë sakrifikuar lirinë e tyre për vendin tonë”, tha zyrtari i Fatah, Hatem Abd al-Qadir.

Ai i kërkoi gjithashtu Autoritetit Palestinez me bazë në Ramallah që të vendosë çështjen e të burgosurve në grevë urie “në krye të axhendës së tij”.

Më 8 maj, shefi i ri i Byrosë Politike të Hamasit tha se lëvizja islamike e rezistencës qëndron me grevistët palestinezë të urisë.

Ismail Haniyeh deklaroi se “kauza e të burgosurve ka qenë dhe do të mbetet prioritet i lartë për Hamasin dhe udhëheqjen palestineze në çdo rrethanë”.

“Liria juaj është një detyrë kombëtare dhe dinjiteti juaj është dinjiteti ynë”, shtoi ai.

Që nga 17 prilli, më shumë se 1,600 të burgosur palestinezë janë bashkuar me aksionin e protestës, të quajtur Liria e Lirisë dhe Dinjitetit.

Grevistët po kërkojnë të drejta themelore, të tilla si përfundimin e politikave të paraburgimit administrativ, të izolimit të vetmuar dhe neglizhencës së paramenduar mjekësore.

Paraburgimi administrativ kaq i kritikuar është një politikë sipas së cilës të burgosurit palestinezë mbahen në qendrat e paraburgimit në Izrael pa gjyq ose akuza.

Në vitin 2012, një grevë e ngjashme urie që përfshinte rreth 2,000 palestinezë, përfundoi pasi u arrit një marrëveshje me autoritetet izraelite për të ndërprerë politikën e internimit pa gjyq ose akuzë.

Të burgosurit palestinezë rregullisht mbajnë greva urie në shenjë proteste ndaj politikës administrative të burgimit dhe kushteve të ashpra të burgjeve.

Pothuajse 700 të burgosur janë aktualisht të mbajtur në paraburgim administrativ. Disa nga të burgosurit janë mbajtur në burg sipas politikës deri në 11 vjet. / © Gazeta Impakt