Bota

‘Parajsa fiskale’ e George Soros trondit botën: Dalin emrat e parë të të fuqishmëve

Një rrjedhje e papritur dokumenteve financiare ka zbuluar se si të fuqishmit dhe të pasurit, duke përfshirë edhe Mbretëreshë e Anglisë, investojnë fshehurazi sasi të mëdha parash në det të hapur.

Sekretari i tregtisë së Donald Trump është përfolur të jetë gjithashtu pjesë e skandalit.

Zbulimet më të fundit, të quajtura “Paradise Papirus”, përmban 13.4 milion dokumente, kryesisht nga një firmë udhëheqëse për financimet në det të hapur.

Sikurse skandali i vitit të kaluar, “ Panama Papers” dokumentet janë marrë nga gazeta gjermane ‘Süddeutsche Zeitung’, e cila thirri Oraganizatën Ndërkombëtare të Gazetarëve Investigues (ICIJ) që të mbikëqyrnin hetimin.

Dokumentet e të dielës janë vetëm një pjesë të vogël e zbulimeve që pritet të ekspozojnë këtë javë skandalet tatimore dhe financiare të qindra njerëzve dhe kompanive më të fuqishme.

Shumë nga zbulimet tregojnë sesi politikanë, të famshëm dhe individët me vlerë të lartë përdorin struktura komplekse të trusteve, fondacioneve dhe kompanive  për të mbrojtur paratë e tyre nga zyrtarët e taksave ose për të fshehur marrëdhëniet e tyre pas një fshehtësie sekrete.

Midis listës së gjatë të klientëve ndërkombëtarë të ‘Appleby’, kompanisë që kontrollonte këto investime ne det të hapur, janë multi-milionerë me lidhje në mbarë botën .

Kush janë emrat e parë?

Image

1-George Soros 

Ndër emrat e parë të skandalit ishte mega-donatori Demokratik George Soros.Duket këto parajsa fiskale vijnë edhe paratë e Sorosit me të cilat financon lëvizje të ndryshme nëpër botë.

Fondet e kapitalit privat të kontrolluara nga George Soros, përdorin kompaninë ‘Appleby’ për të ndihmuar në menaxhimin e një sërë subjektesh në det të hapur.

Organizata e tij bamirëse, Fondacioni i Shoqërisë së Hapur, është një donator i kësaj kompanie, por Soros nuk ka pranuar ende të komentojë.

Klientët shpërblejnë Appleby-in për “ekspertizën, efikasitetin dhe rrjetin global të profesionistëve”. Por rregullatorët financiarë të Bermudës gjobitën firmën për shkeljen e rregullave kundër pastrimit të parave, sipas një marrëveshjeje konfidenciale të vitit 2015.

Image

2. Mbretëresha Anglisë

Dokumentat tregojnë se rreth 13 milion euro nga paratë private të Mbretëreshës janë investuar në det të hapur.

Ajo kishte investuar në Ishujt Kajman dhe Bermuda nëpërmjet Dukatit të Lancasterit, i cili merret me investimet e pasurisë 500 milionë dollarëshe të Mbretëreshës.

Dukati tha se nuk ishte përfshirë në vendimet e bëra nga fondet dhe nuk ka asnjë konfirmim që Mbretëresha të kishte ndonjë njohuri për investimet specifike të bëra në emër të saj.

3. Ministri i Trump

Wilbur Ross ndaloi falimentimit e Donald Trump në vitet 1990 dhe u  emërua Sekretari i Tregtisë në administratën e Trump.

Dokumentet zbulojnë se zoti Ross ka mbajtur një interes në një kompani të transportit që fiton miliona dollarë në vit duke transportuar naftë dhe gaz për një firmë energjitike ruse, aksionerët e të cilëve përfshijnë dhëndrin e Vladimir Putinit dhe dy milionerë që janë sanksionuar nga SHBA-ja.

Senatori Demokratik Richard Blumenthal ka bërë thirrje për një hetim, duke thënë se zoti Ross  nuk kishte deklaruar se ishte pjesë e ndonjë kompanie të transportit detar.

Image

 4.  Ndihmësi kyç i kryeministrit të Kanadasë ka qenë i lidhur me skemat në det të hapur që mund t’i kenë kushtuar kombit miliona dollarë në taksa, duke kërcënuar kështu udhëheqjen e Justin Trudeau, i cili ka bërë fushatë të fuqishme për të mbyllur parajsat e taksave.

  5. Lord Ashcroft, një ish-zëvendëskryetar i partisë konservatore në Britani dhe një donator i rëndësishëm, mund të ketë injoruar rregullat rreth mënyrës se si janë menaxhuar investimet e tij në det të hapur.

6. Gazetat sugjerojnë se oligarku Alisher Usmanov mund të jetë gjithashtu pjesë ë skandalit, dhe ka ndikojë në kontrollet qeveritare për kompanitë  e tij.

Dosjet gjithashtu tregojnë se si korporatat e mëdha ulin taksat e tyre duke krijuar kompani të huaja për të mbajtur pasuri të patrupëzuara siç është dizajni i logos ‘Swoosh’ të kompanise “Nike”.

Dosjet gjithashtu zbulojnë detaje rreth jetës financiare të të pasurve dhe të famshëm. Ato përfshijnë yjet e muzikës si  Madonna dhe Lily Alien  dhe këngëtarin U2.

Image