Bota

Pas vërejtjeve të kryeministrit Johnson sulmet anti-myslimane në Mbretërinë e Bashkuar u rritën 375%

Mbretëria e Bashkuar ka regjistruar një rritje prej 375% të sulmeve anti-myslimane pasi kryeministri Boris Johnson bëri vërejtje raciste në të cilat ai i quajti gratë e mbuluara me hixhab si “kuti letre” dhe “hajdutë bankash”, sipas një raporti të lëshuar nga një studim anti-urrejtje.

MAMA shkroi të hënën se 38 sulme të urrejtjes ndaj myslimanëve u regjistruan pasi fjalimet e Johnson u botuan në “Daily Telegraph” në gusht, krahasuar me tetë incidente të ndodhura një javë më parë.

“Nga 38 incidentet e urrejtjes anti-myslimane pas komenteve të z. Johnson, 22 incidente u drejtoheshin grave muslimane që mbanin hixhabin ose praktikat e tjera të mbulimit. Ne regjistruam gjithsej 57 incidente në tre javë pas publikimit të lajmit, 32 prej të cilave ishin të drejtuara për gratë myslimane”, thuhet në raport.

Në fjalimin e tij, Johnson tha se kundërshtoi ndalimin e burkave dhe rrobave të tjera që mbulojnë fytyrën, por shkroi se ishte “absolutisht qesharake që njerëzit duhet të zgjedhin të shkojnë pas artyre që duken si kuti letre”.

Kryeministrja i atëhershëm Theresa May dhe Ministri i Shtetit Brandon Lewis i bënë thirrje Johnson të kërkojë falje për fjalët e tij, por ai nuk pranoi. Pas komenteve të tij anti-myslimane, organi më i madh i mbrojtjes në Britani i organizatave myslimane i kërkoi mbikëqyrësit të barazisë në vend që zyrtarisht të hetojë islamofobinë e pretenduar brenda Partisë udhëheqëse Konservatore.

Këshilli Mysliman i Britanisë (MCB) i ka kërkuar vazhdimisht udhëheqjes së Partisë Konservatore që të trajtojë çështjen e islamofobisë brenda partisë dhe të hetojë Tories, i akuzuar për Islamofobi.

Në internet janë gjetur komente raciste nga anëtarët dhe këshilltarët e Tory, me disa që bëjnë thirrje për bombardimin e xhamive, dhe të tjerët duke bërë komente raciste rreth kryetarit të Londrës Sadiq Khan dhe ish sekretarit të brendshëm të Tory Sajid Javid.

Sipas raportit, ai ishte sulmi i dytë më i madh në sulmet anti-myslimane, i  pari ndodhi në mars kur një britanik dërgoi letra “Ndëshkimi i një dite myslimane” në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar, duke iu kërkuar njerëzve të bëjnë dhunë kundër muslimanëve dhe të detajojnë një sistem pikësh dhe për çdo veprim kishte një shpërblim. Letra u bënte thirrje njerëzve të sulmojnë muslimanët në formën e abuzimit verbal ose sulmit fizik, për shembull duke i hequr shaminë një gruaje ose duke hedhur acid mbi ta.

Sipas raporteve të publikuara në 2018, Britania po përballet me një kërcënim të ri dhe domethënës nga terrorizmi i ekstremit të djathtë. Ndërsa numri i britanikëve të bardhë të arrestuar për vepra penale të lidhura me terrorizmin rritet, krimet e urrejtjes anti-myslimane janë rritur në më shumë se 500% pas sulmit vetëvrasës në koncertin e 22 majit të 2017- ës në Manchester.

Në vitin 2016, u kryen rreth 4,400 krime të urrejtjes fetare, një numër që arriti deri në 5.949 në 2017. Natyra e veçantë e letrës mund të krijonte një fushatë të organizuar në internet dhe të ngjallte emocione brenda popullsive jo vetëm të Britanisë, por edhe të pjesës tjetër të Perëndimit.

Faktorë të rëndësishëm të përfshirë në votimet e qershorit 2016 për t’u larguar nga BE në sytë e disa mbështetësve të Brexit kishte si qëllim frenimin e emigracionit, si dhe një varg sulmesh nga militantët në gjysmën e parë të 2017./gazetaimpakt/dailysabah

OPINIONE

INTERVISTA