Rajoni

Përçarja e muslimanëve në Serbi, kërkohet referendum për bashkimin

Kreu i Bashkësisë Islame të Serbisë, Sead Nasufoviç filluar një iniciativë për të mbajtur një referendum ku të gjithë muslimanët e Serbisë duhet të deklarohen për një komunitet të vetëm në vend. Kjo pasi prej vitesh, bashkësia islame e atyshme ka një ndarje komunitare ne lidership.

Nasufoviç jua ka përcjellë iniciativën e tij përfaqësuesve dhe imamëve të Bashkësisë Islame të Serbisë.

Ai kujtoi se në Serbi për më shumë se dhjetë vjet ekzistojnë dy bashkësi islame që nuk e njohin njëra tjetrën ose bashkëpunojnë me njëri-tjetrin.

“Para këtij fakti dhimbshëm, ne nuk mund të mbyllim sytë dhe të vazhdojnë të sillemi si më parë. Sepse ky realitet nuk mund do të zgjidhë sfidat komunitare”, tha Nasufovixx në një letër dorëzuar dhe media.

Ai, në letër shpreh binden se mbajtja e status quo-se aktuale po prodhon ndarje të mëtejshme me pasoja të pakthyeshme për perspektivat e komunitetit islam dhe fatin e jetës shpirtërore të besimtarëve në Serbi.

“Prandaj, në emër të Bashkësisë Islame të Serbisë, ofroj nismën me qëllim të unifikimit të dy komuniteteve dhe formimin e një bashkësie të vetme islame në Republikën e Serbisë”, shprehet Nasufoviç.

Ai beson se e vetmja mënyrë që kjo çështje të zgjidhet për të gjithë muslimanët në Serbi, është një referendum.

Ai gjithashtu deklaroi se pret mbështetjen e institucioneve shtetërore të Serbisë për realizimin e kësaj ideje