Bota

Përvjetori i dytë i tentativës për grusht shteti, mediat turke: Çfarë është FETO?

Një predikues, i diplomuar në shkollën fillore, e themeloi lëvizjen e tij në fillim të viteve 1970. Që nga viti 1974 e tutje, ai formoi rrjetin e vet dhe kërkoi aleatë strategjikë. Ai është transformuar në një udhëheqës të një organizate, bazuar në besimin se ai ishte Mesia, i prituri. Një nga objektivat e tij kryesore ishte mbrojtja e interesave të organizatës së tij.

Që nga mesi i viteve 1990, Gyleni filloi të paraqiste veten dhe lëvizjen e tij si një fytyrë e shkolluar dhe pro-perëndimore e Islamit progresiv dhe të moderuar. Megjithatë, kjo ishte vetëm veshja e dritares. Në realitet, ai po drejtonte një organizatë radikale dhe sekrete. Që nga viti 1999 Gylen jeton në Pensilvani dhe drejton, nëpërmjet rrjeteve klandestine, një perandori të madhe të përbërë nga institucione arsimore, kompani, qendra mediash dhe shoqata të shoqërisë civile.

Që nga viti 1999 Gylen jeton në Pensilvani dhe drejton, nëpërmjet rrjeteve klandestine, një perandori të madhe të përbërë nga institucione arsimore, kompani, qendra mediash dhe shoqata të shoqërisë civile.

Një organizatë kriminale “sui generis”,

Fshehja “është taktika kryesore. Anëtarëve u kërkohet të fshehin përkatësinë e tyre me Gylen,
Megjithëse ata jetojnë një jetë shumë të devotshme, u lejohet të shkelin kodet fetare në mënyrë që të përzihen me shumicën kryesore. Mbështetësit e Gylenit fshehin identitetin e tyre dhe paraqesin si të majtë, të djathtë, liberalë, laikë, fetarë, të devotshëm, etj., sipas rrethanave mbizotëruese.

Organizimi

Ka një model organizativ me dy nivele dhe një hierarki strikte. Shtresa e parë është ana ligjore dhe e dukshme. Në paraqitje, F. Gylen kryeson një lëvizje civile të quajtur “Hizmet” (Shërbim). Një sërë shoqërish në media, arsim, punë humanitare, shtypje dhe sektorin bankar, shoqata biznesi etj. Nën maskën e përpjekjeve të ligjshme të shërbimit social, Gyleni dhe pasuesit e tij kishin qasje në burime të mëdha financiare, kapital njerëzor, ndikim politik dhe shoqëror.Anëtarët e FETO-s kanë infiltruar të gjitha institucionet shtetërore kritike në Turqi. FETO pastaj e përdori këtë rrjet të gjerë, së pari nëpërmjet veprimit të fshehtë. Shifrat e shquara janë vënë në shënjestër nga FETO kur refuzuan të bashkëpunojnë.

Një fjalim

“… Shihni, meqë këta budallenj të kësaj bote nuk na kuptojnë, ai është pretendues për pushtet e kështu me radhë … A janë këta njerëz të çmendur se unë do të merrem me këto gjëra të vogla. Çfarë është fuqia që ju përmendni? e planifikuar për ta rrëzuar atë dhe për të vendosur një tjetër në moshën 20 vjeç. Çfarë është fuqia që thoni? (Unë nuk u përkul as [marrja e kontrollit të pushtetit]) Unë duhet të vazhdoj, (për të bërë atë që përmend) zbrisni një mijë shkallë, budalla! … ”

Metodat sekrete të FETO-s

Dëgjueshmëri dhe besnikëri e rreptë ndaj organizatës. Komunikime të veçanta të koduara, (ByLock, Eagle etj). Duke përdorur “faturën një dollarësh” me numra të veçantë serial, duke përdorur emrat e kodeve, shpërndarja e mesazheve të koduara të fshehura në predikimet dhe intervistat e Gylenit.

Mëndjet e pafajshme të të rinjve

Institucionet arsimore janë baza kryesore e rekrutimit për FETO. Të ashtuquajturat Shtëpitë e Lehta [Işık Evleri] dhe konviktet përdoren për të rekrutuar dhe indoktrinuar gjeneratën e re. Familjet e varfra në Turqi, familjet me ndikim jashtë vendit janë në shënjestër.

Hetimet kriminale të FETO-s

Aktualisht F. Gylen vetë është “i dyshuari kryesor” në 55 aktakuza të ndryshme penale. Sondazhet e fundit kanë treguar se nën flamurin e shërbimit, tolerancës dhe organizatave humanitare, FETO dhe Gülen kanë krijuar dhe menaxhuar një organizatë të paligjshme.

Përkthyer nga mediat turke, nga Frekuenca.com

OPINIONE