Bota

Peshkopi rus: Romanovët u likujduan përmes një vrasjeje rituale

Romanovët rikthehen sërish në qendër të debateve në Rusi duke implikuar emoçione negative ndaj hebrejve. Kësaj radhe është një teori e një peshkopi, ajo që ka provokuar debate. Sipas kësaj teorie, që pretendohet se bazohet mbi dy hetime të pavarura, njëri i drejtuar nga Kisha Orthodhokse Ruse, familja Romanov u likujdua përmes një vrasjeje rituale, ose vrasje që kryhet si sakrifiçë. Kjo është akuzë që nënkupton një zakon që I atribuohej në Mesjetë hebrejve që vijnë sërish në vëmendje.

Teza në fjalë është lëshuar nga At Tikhon Shevkunov, që përflitet se është këshilltari shpirtëror i presidentit Vladimir Putin. Grupet hebreje thonë se teoria në fjalë ka rrënjë anti-Semite dhe kjo është shqetësuese, pasi sipas disa zërave, edhe hetimi i ndërmarrë nga Komiteti Hetimor Rus, po merr në konsideratë pretendime të këtilla. Teza në fjalë shkon shumë larg: ajo merr në konsideratë prezençën në grupin e ekzekutimit të Jakov Jurovski, hebre, që më vonë foli për “një mision të shenjtë historik”. Por konspiraçioni kërkon te fakti që shumë pak njerëz panë se ççfarë ndodhi një vrasje rituale që u konkludua me djegie trupash dhe më pas pirjen e hirit me ççaj.

Mediat ruse çitojnë Vladimir Solovyov, që ka hetuar për 14 vjet këtë ççështje, se pretendime të tilla janë pa bazë.

Boruçh Gorin, zëdhnësi i Federatës së Komuniteteve Hebreje të Rusisë, çitohet të jetë shprehur se “nëse ky pretendim nuk dënohet me forçë nga qeveria, kjo tregon se propaganda anti-Semite mund të rikthehet po aq fuqishëm sa në vitet ’70”.

Mediat kanë kërkuar prononçime nga Kremlini, por qeveria ruse dhe presidença nuk ka pranuar të flasë. Diççka që shton edhe më tej dyshimet.

https://themoscowtimes.com/articles/conspiracy-romanovs-murder–alarmed-…