Bota Islamofobi Opinion

Politika e ardhshme islamofobe e Austrisë: Ndalimi i hixhabit në kopshtin e fëmijëve

Nga: FARID HAFEZ

Kur Partia Popullore Austriake, e krishterë demokratike (OVP) formoi një qeveri koalicioni me Partinë e Lirisë Popullore (FPO) në dhjetor të vitit 2017, u njoftua një rregullore e re.

Kjo qeveri tha se do të ndalonte hixhabin për nxënësit muslimanë nga kopshti deri në shkollën fillore (deri në moshën 10 vjeçare). Një iniciativë e tillë vjen nga një qeveri e krahut të djathtë, kancelari i të cilit po argumentonte se kopshtet muslimane duhet të mbyllen, ndërsa kopshtet e fëmijëve të grupeve të tjera fetare bashkëfinancohen nga shteti.

Pas kësaj rregulloreje përsëri, Social-Demokratët u ndanë. Disa kanë folur kundër këtij ndalimi, ndërsa të tjerë argumentuan se ndalimi duhet të përfshijë edhe nxënësit deri në moshën 14 vjeçare. Zëvendëskryetari dhe kryetari i krahut të djathtë FPO madje deklaruan se një ditë një ndalim i tillë duhet të përfshijë të gjitë nxënësit dhe studentët. Kjo iniciativë i përshtatet modelit të politikës simbolike të identitetit, me të cilën qeveria po përpiqet të shkëpusë elektoratin nga shumë prej masave të tyre shoqërore të padrejta.

Por ishte e qartë se një ndalim i tillë nuk do të ishte i lehtë për t’u zbatuar duke marrë parasysh Deklaratën Universale të të Drejtave të Njeriut dhe veçanërisht statusin unik juridik të Islamit që i përket Aktit Islam të vitit 1912 dhe mbron të drejtat fetare të muslimanëve. Qeveria aktuale është e fortë kur bëhet fjalë për shpalljen e politikave të reja, por e dobët kur është fjala për zbatimin e tyre.

Kur qeveria kuptoi se nuk do të ishte e lehtë të vinte në veprim një ndalim të tillë, u përpoq të zbatonte një ndalim të shamisë në një marrëveshje midis qeverisë federale dhe nëntë vendeve të Austrisë. Shumë shpejt, qeveria deklaroi se qarqet do të merrnin fonde federale nëse do të pranonin zbatimin e ndalimit. Natyrisht, jo të gjithë guvernatorët, qoftë edhe nga Partia Popullore, ranë dakord për këtë dhe pyetën nëse një marrëveshje e tillë do të ishte e pajtueshme me lirinë e fesë me kushtetutë. Por meqë të dy partitë qeveritare kanë investuar në përhapjen e islamofobisë për mobilizimin e elektoratit të tyre në zgjedhjet e fundit kombëtare, të dyja palët duhet të mbajnë premtimin e tyre për të qenë të ashpër ndaj muslimanëve.

Qeveria kohët e fundit ka deklaruar se të gjitha qarqet janë pajtuar me propozimin e qeverisë federale, e cila cakton buxhetin për financimin e kopshteve, ndërkohë që ndalon hixhabin për fëmijët në çerdhe. Ndërsa Vjena, e cila udhëhiqet nga Social Demokratët, deklaroi se nuk ka bërë asnjë marrëveshje me ta, Ministrja e Punëve familjare (nga OVP) tha se “edhe një hixhab i vetëm është shumë”. Me këtë qëndrim patronizues, ministrja femër e bëri qëndrimin e saj të qartë. Sipas marrëveshjes, qeveria federale do të zbatojë shkurtime financiare për ato kopshte që nuk i përmbahen një “katalogu të vlerave”, i cili ndër të tjera përmban ndalimin e hixhabit.

Megjithatë, përfaqësuesit e qeverisë si udhëheqësi i partisë së krahut të djathtë dhe zëvendëskryeministri deklaruan se ky ndalim nuk do të thotë ndërhyrje në një fe. Kjo qeveri synon të heqë hixhabin nga sfera e fesë në mënyrë që të mos shkelë lirinë e besimit kushtetues të fesë. Për këtë arsye, deklarata e përfaqësuesve zyrtarë myslimanë të Austrisë për të përfshirë veshjen e hixhabit në këtë epokë si një praktikë fetare, edhe pse jo detyrë do të jetë qendrore. Me një udhëheqje të fortë muslimane, qeveria mund të përballet me një humbje tjetër për të qenë e ashpër ndaj muslimanëve.

Burimi: Daily Sabah/ Gazeta impakt