Bota

Polonia shfajëson polakët për Holokaustin, reagon Izraeli

Udhëheqësit izraelitë kanë reaguar lidhur me legjislacionin e ri që po diskutohet në Poloni, i cili do të shfuqizonte akuzat zyrtarisht për të gjithë polakët e akuzuar për krime gjatë të kryera gjatë Holokaustit në tokën polake gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Kryeministri Benjamin Netanjahu e quajti ligjin e propozuar, të miratuar nga dhoma e ulët e parlamentit polak të premten,si “i pabazë”.

Legjislacioni i ri parashikon kohën e burgut për përdorimin e frazave si “kampet e vdekjes polake” për t’iu referuar kampeve famëkeqe të përqendrimit të Gjermanisë naziste që vepruan edhe në Poloninë e pushtuar.

“Një nuk mund të ndryshojë historinë, dhe Holokausti nuk mund të mohohet,” shkroi kryeministri Netanjahu në Facebook të shtunën vonë, duke shtuar se ai i kishte kërkuar ambasadës izraelite në Poloni “të takohej me kryeministrin polak për të transmetuar qëndrimin tim të fortë kundër këtij projektligji. “

Projektligji, i cili ende ka nevojë për aprovim nga Senati dhe Presidenti i Polonisë, perceptohet nga kritikët si një përpjekje e qeverisë nacionaliste të vendit për të sulmuar cilindo që kërkon të kundërshtojë qëndrimin e tij zyrtar mbi sjelljen e polakëve gjatë luftës, e cila vë theksin në heroizëm dhe sakrificë ndërsa refuzon pjesëmarrjen e disave në vrasje masive.

Sipas legjislacionit të ri, kushdo që publikisht fajëson polakë ose shtetin e Polonisë për krimet e kryera nga nazistët, do të jetë përgjegjës dhe do të gjobitet.

“Kampet polake të vdekjes “përdoret në të gjithë botën. Me fjalë të tjera, krimet naziste gjermane i atribuohen polakëve. Dhe deri më tani shteti polak nuk ka qenë në gjendje të luftojë në mënyrë efektive këto lloje ofendimesh ndaj kombit polak”,  tha zëvendës ministri i Drejtësisë Patriark Jaki në një fjalim para dhomës së ulët të Parlamentit.