Bota Opinion

Porto Riko: E kolonizuar, e kontrolluar dhe e shfrytëzuar nga SHBA

Nga: Stephen Lendman

Porto Riko është një koloni amerikane, njerëzit e saj janë dëmtuar rëndë nga prania e bazave ushtarake amerikane atje.
Pas kolonizimit të Porto Rikos në vitin 1898, Shtetet e Bashkuara mohuan se banorëve të saj u kontrollonin jetën, mirëqenien dhe të ardhmen e tyre.
Për mbi 120 vjet, porto-rikanët janë shfrytëzuar për t’i shërbyer interesave amerikane, veçanërisht korporatave të Amerikës.

Shteti ishull është pjesë e Shteteve të Bashkuara, banorët e saj janë qytetarë të SHBA pa të drejta. Sipas ligjit ndërkombëtar dhe SHBA, Komonuelthi i Porto Rikos është një koloni amerikane, pavarësia e saj sovrane e mohuar nga mjeshtri i saj kolonial.

Në vitin 1981, një deklaratë e Independentistas nga Porto Rico, e dënuar gabimisht për “komplotin e zjarrtë”, tha:
“Pozicioni ynë mbetet i qartë. Porto Riko është një komb i ndërhyrur, pushtuar ushtarakisht dhe i kolonizuar nga Shtetet e Bashkuara “, duke shtuar:
“Ne jemi të burgosur të luftës të kapur nga armiku. Veprimet tona gjithmonë kanë qenë dhe vazhdojnë të jenë në natyrën e një lufte për pavarësi dhe çlirim kombëtar “.

“Qeveria e SHBA-së nuk ka absolutisht asnjë të drejtë të ndërhyjë mbi Porto Rikon apo ndonjë robër lufte të tij”.
“Qeveria ndërhyrëse e SHBA ka vetëm një zgjedhje … dhe kjo është të largohet !””Është e drejta jonë për të rifituar dhe siguruar sovranitetin tonë kombëtar. Asgjë nuk do të na ndalojë në rrugën e arritjes së qëllimit tonë. ”
Për dekada të tëra, Komiteti i Posaçëm i Kombeve të Bashkuara për situatën në lidhje me zbatimin e Deklaratës për dhënien e pavarësisë së vendeve dhe popujve kolonialë i bëri thirrje “Qeverisë së Shteteve të Bashkuara për të përshpejtuar një proces që u mundëson njerëzve të Porto Rikos të ushtrojnë plotësisht të drejtën e tyre për vetëvendosje dhe pavarësi, dhe për të marrë vendime në mënyrë sovrane për të adresuar sfidat e tyre “.

“Gjithashtu, vuri në dukje me shqetësim (në vitin 2018) se, në bazë të vendimit të Kongresit të Shteteve të Bashkuara në kuadrin e Aktit të Mbikëqyrjes së Porto-Rikës, të Menaxhimit dhe të Stabilitetit Ekonomik – i njohur si PROMESA – zona me mbështetje financiare dhe ekonomike nga regjimi mbizotërues ishte zvogëluar dhe dobësuar edhe më shumë në Porto Rico.

Komiteti Special i bëri thirrje Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së që të caktojë sa më parë prioritetin e çështjes së pavarësisë së Porto Rikës.
Çështja u bë veçanërisht shqetësuese pas uraganeve Irma dhe Maria në vitin 2017, të cilat shkatërruan shtetin ishull dhe popullin e saj, duke vrarë rreth 5.000 njerëz dhe duke shkatërruar jetën dhe mirëqenien e shumicës tjetër.

Këto pasoja shkatërruan jetën dhe mirëqenien e tyre ndërsa regjimi i Trump mohoi financimin e banorëve të shkatërruar për të rindërtuar shtëpitë tyre.
Spitalet u urdhëruan të mos raportonin të gjitha vdekjet për të fshehur numrin e saktë të jetëve të humbura.

Organizata për Kulturën e Origjinës Hispanike Walter Alomarjoined peticionerët e tjerë për ndihmën e nevojshme amerikane, duke akuzuar regjimin e Trump për “hedhur peshqir letre për popullin tim, duke tallur gjendjen e tyre dhe duke fyer ato, (kështu) ne jemi duke ardhur së bashku dhe në rritje .
Aktivistë të tjerë portorikë akuzuan regjimin Trump si “terrorizm ekonomik”. I mbështetur nga Shtëpia e Bardhë dhe shumica e anëtarëve të kongresit ai vazhdon politikën e tij të pandryshuar.

Ashtu si paraardhësit e tij, Guvernatori Ricardo Rossello, i përçmuar gjerësisht, tradhtoi banorët e ishujve, duke i shërbyer interesave të SHBA, duke punuar me regjimin Trump.

Ai injoroi nevojat jetike të popullit të tij, duke u përqëndruar në kapitalizmin e fatkeqësive – duke kryer privatizimet më të mëdha të para ndonjëherë në shërbim të interesave të biznesit amerikan për të shfrytëzuar më shumë banorët e ishullit.

Pas protestave masive gjatë gjithë korrikut në të cilat u kërkua largimi i tij, ai njoftoi dorëheqjen e tij, e cila hyri në fuqi të premten më 2 gusht.

Zemërimi popullor u shtua

Qindra mijëra protestues në Puerto Ricans protestuan në San Juan dhe në të gjithë vendin, duke mos i lënë Rossellos asnjë zgjidhje tjetër përveçse të largohej.
Ose të falet dhe të hiqet nga detyra ose të përballet me rebelim të mundshëm për ta larguar atë me forcë.

Emërimi i Prokurores së Përgjithshëm Wanda Vazquez Garcedreplacing si guvernatore nuk ndihmoi për të shtuar shpirtgjerësinë e Porto Rikanëve, pasi më parë ai ishte anëtar i kabinetit dhe një figurë e përfshirë edhe në praktikat e dyshimta.

Ajo është e përbuzur për bashkëpunimin me Rossellonin, shenjat e mbajtura nga protestuesit duke thënë: “Wanda, ne nuk ju duam juve!” Disa protestues thërrisnin “Wanda, ti je e ardhmja!”

Korrupsioni dhe keqbërjet e tjera nga zyrtarët e ishullit janë të zbehtë në krahasim me bashkëpunimin e Uashingtonit me interesa të shumanshme në kurriz të barazisë dhe drejtësisë për amerikanët e zakonshëm, të shfrytëzuar për t’i shërbyer interesave të tyre.

Baza e një revolucioni Kombëtar janë zgjedhjet fetare dhe ajo shihet si zgjedhja e vetme duke qenë se bizneset e pista i fitojnë gjithmonë zgjedhjet në këtë vend.
Pas dorëheqjes së Rossello, protestat masive vazhduan, duke kundërshtuar pasardhësin e tij të caktuar, zemërimin masiv drejtuar autoriteteve qeverisëse që i shërben interesave politike dhe të biznesit të SHBA, duke përfshirë masat shtrënguese me ushqim të detyruar, duke imponuar vështirësi edhe më të mëdha për banorët e rrezikuar.

Mbështetësit e regjimit të Trump, anëtarët më të lartë të kongresit dhe mediat e tyre kërkojnë që kryengritja masive e Porto Rikos të mos përhapet në kontinent.
Redaktorët e “Wall Street Journal” të krahut të djathtë shprehen shqetësime rreth kërcënimit të “socializmit demokratik”, nga frika se “përgjegjësit do të skualifikohen”.

Ata kërkuan që Bordi i Mbikëqyrjes Financiare dhe Bordi i Menaxhimit të Kongresit të “imponojnë disiplinë”, duke u shprehur se dëshironin të vazhdonin biznesin sipërmarrës si zakonisht.

Për të përmbajtur revoltën masive revolucionare nga Porto Rikanët, Plani A në Uashington mund të jetë për të hedhur thërrimet në zjarr për të provuar të ulë zemërimin publik – ndoshta shumë pak vonë nëse ky hap është marrë.

Çfarëdo që të ndodhë, interesat politike dhe të biznesit të SHBA do të vazhdojnë të shfrytëzojnë Puerto Ricans-in e gjatë, të njëjta gjë që ndodh në kontinent.
Autoritetet qeverisëse amerikane sigurojnë që interesat e privilegjuara i shërbejnë ekskluzivisht në kurriz të njerëzve të zakonshëm kudo. Qeverisja e, nga, dhe për të gjithë në mënyrë të barabartë është një nocion shumë kohë më parë i hedhur poshtë.

Amerikanët e zakonshëm dhe Puerto Ricans kanë pak aleatë në Uashington, asnjë në pozita të pushtetit, sidomos jo në Shtëpinë e Bardhë nën të dy krahët e djathtë të sundimit të një partie shtetërore.

Njerëzit kanë fuqi kur e përdorin atë. Më së shumti ka rëndësi angazhimi i qëndrueshëm në nivel lokal. Amerikanët e bënë atë më parë. Aktivistët kundër luftës ndihmuan në përfundimin e luftës në Azinë Juglindore pothuajse 45 vjet më parë.

Abolitionists përfunduan skllavërinë. U fituan të drejtat civile dhe të punës. Ata humbasin sepse energjia u dobësua.

Ndryshimi kërkon luftë afatgjate. Ish-Gjykata e Lartë e Drejtësisë William Douglas (1898 – 1980) dikur tha: “Fuqia nuk pranon asgjë pa një kërkesë.”
Politika amerikane nuk funksionon. Zëvendësimi i bums me të reja siguron të njëjtën vjetër, të njëjtën të vjetër.

Sistemi politik i Amerikës është shumë i dobët për të rregulluar – duke reflektuar se si fuqia korrupton dhe fuqia absolute ka absolutisht.
I ndjeri Doug Dowd dikur i quajti Shtetet e Bashkuara “një vend i sëmurë dhe i rrezikshëm i drejtuar nga një grusht politikisht i fuqishëm”. Largimi publik i lejon ata të largohen me vrasje masive dhe shumë më tepër.

Nevojitet ndryshim transformues. Vetëm mosbindja e vazhdueshme kolektive mund të bëjë ndryshime.

A do Puerto Ricans të vazhdojë luftën e tyre çliruese, ose a do të humbasë energjia publike mënyra se si gjërat ndodhin herë pas here në shoqëritë perëndimore dhe gjetkë?

Vështirësitë i shtyjnë njerëzit të veprojnë kolektivisht, por mobilizimi i energjisë përçarëse zakonisht zbehet.

Porto Rico vuajti nën zgjedhën e shfrytëzimit kolonial të SHBA që nga viti 1898. Nëse e kaluara është prolog, pak ka gjasa të ndryshojë përpara për njerëzit e saj të gjatë.

E njëjta gjë vlen edhe për shumicën dërrmuese të amerikanëve, të përdorur dhe të abuzuar nga autoritetet e tyre qeverisëse.

Demokracia në vend është fantazi e pastër. Interesat e fuqishme të shumëfishta i drejtojnë gjërat, mënyra se si gjithmonë ka qenë që nga fillimi – sidomos që nga vitet 90 neoliberale, u përshpejtuan pas 9/11.

Asgjë në perspektivë nuk sugjeron ndryshime pozitive, e jo për Puerto Ricans apo amerikanët në kontinent – jo për aq kohë sa interesat e fuqishme i drejtojnë gjërat vetëm për përfitimet e tyre.
Vendi i vetëquajtur “i lirë dhe shtëpia e trimave” është iluzion i pastër./gazetaimpakt/globalresearch.ca