Bota

Profesor turk: ‘Marrëveshja e shekullit’ për të ofruar më shumë probleme në rajon

Profesori i Universitetit Sultan Mehmet Vakif në Turqi beson se ‘Marrëveshja e Shekullit’ nuk krijon paqen në rajon, vetëm dërgon mesazh lufte.

Projekti i ”Marrëveshja e Shekullit” e Presidentit të SHBA Donald Trump ka qenë një nga çështjet kryesore në rajon gjatë dy viteve të fundit.

Për të hedhur dritë mbi çështjen, ne diskutuam çështjen me Dr. Zekeriya Kurşun, Profesor i Universitetit Sultan Mehmet Vakif në Turqi.

Këtu është teksti i intervistës me të:

Detajet e planit sugjerues të Presidentit amerikan Donald Trump për “Marrëveshjen e Shekullit” janë zbuluar kohët e fundit nga mediat sioniste. Cili është mendimi juaj për qëllimet e këtij plani?

Plani i “Marrëveshjes së Shekullit” as nuk krijon paqe, as nuk zgjidh problemet por do të çojë në tensione dhe shqetësime të reja në rajon.

Qëllimi kryesor i planit është të frikësojë popullin palestinez dhe rrjedhimisht t’i detyrojë ata të pranojnë planin. Kjo do t’i japë sionistëve një mundësi për të krijuar një shtet të madh izraelit.

Sipas kushteve të marrëveshjes, palët izraelite dhe palestineze do të nënshkruajnë një marrëveshje për të krijuar një shtet palestinez të quajtur “Palestina e Re”. A mendoni se një plan i tillë kompromis mund të zbatohet me këto detaje?

Në përgjithësi, për të arritur një marrëveshje, të gjitha elementet e një plani që sugjeron paqen, duhet të jenë në përputhje me interesat dhe pëlqimin e të dy palëve. Në këtë plan, Izraeli është pala e vetme që është e kënaqur.

Princi i Kurorës Saudite, Muhammed Bin Salman thuhet se i ka ofruar 10 miliardë dollarë presidentit palestinez Mahmoud Abbas për të pranuar ‘Marrëveshjen e Shekullit’ të Donald Trump. “Pse Arabia Saudite e mbështet këtë plan?

Nëse është e vërtetë, Princi i Kurorës Arabe Saudite do të sigurojë të ardhmen e tij duke ofruar para Mahmud Abbas.

Në vitet e fundit, SHBA-ja po kërcënon Arabinë Saudite nga Akti i Drejtësisë kundër Kërcënimit të Terrorizmit (JASTA). në këmbim të mbështetjes amerikane për Arabinë Saudite në luftën e Jemenit, Trump qëllimi kryesor i të cilit është të forcojë Izraelin kërkon që Arabia Saudite dhe shtetet e Gjirit Persik të mbështesin “ Marrëveshjene Shekullit “ .

Si e shihni të ardhmen e rajonit në lidhje me “Marrëveshjen e Shekullit”?

Nuk është e mundur të krijohet paqja në rajon me “ Marrëveshjen e Shekullit” . Ky plan ka shkaktuar shumë tensione që kur është propozuar. Paqëndrueshmëria e Lindjes së Mesme në dy vitet e fundit tregon se zbatimi i këtij projekti nuk është i mundur dhe është edhe një mesazh i luftës në rajon.

Si rezultat, plani jo vetëm që do të krijojë paqëndrueshmëri në Lindjen e Mesme, por gjithashtu do të çojë në tensione në bashkësinë ndërkombëtare.

Burimi : Mehr News Agency / ML