Opinion

Pse Turqia është një model botëror në luftën e saj kundër koronavirusit

Nga: Nedret Ersanel

Ministri i Shëndetësisë i Turqisë, Fahrettin Koca tha se Turqia arriti sukses jo duke përdorur udhëzimet e sugjeruara nga Organizata Botërore e Shëndetit, por përkundrazi, praktikat e trajtimit që ajo zgjodhi vetë.

Ky qëndrim i demonstruar nga Ankaraja mund të ngjasojë me qëndrimin e administratës amerikane ndaj OBSH-së, megjithatë, kjo nuk është cështja aktuale.

Ndërsa epidemia vazhdon të bëjë kërdinë në Evropë dhe SH.B.A., veçanërisht ndërsa qasja e miratuar nga qeveritë e tyre në luftimin e epidemisë po shkatërron si prestigjin e tyre ashtu edhe imazhin humanitar, në vend të kësaj Turqia është duke prodhuar në masë aparatet e frymëmarrjes të cilat këto vende mezi i gjejnë, hapi spitale gjigande, duke arritur të dërgoj ndihmë në 54 vende dhe, ndërsa po shkruaj këtë artikull, ajo po dërgon ndihmë në SH.B.A. Ajo madje po tërheq pacientët e saj të infektuar nga qendrat e vendeve për të cilat thuhet se janë udhëheqës në politikat sociale me avionë privatë dhe i trajton ato.

Me fjalë të tjera?

Ankaraja nuk po bën asnjë nga këto për të bërë një shfaqje. As nuk po e bën atë për të treguar muskujt e saj kundër vendeve të tjera. Po e bën atë për të treguar që bota nuk drejtohet vetëm me preferencat e vërteta politike vetëm në marrëdhëniet ndërkombëtare, se duhet të mbështetet gjithashtu nga politika morale / etike dhe të tregojë se kjo është ajo që preferon Turqia.

Megjithatë, si mund të duket kjo në rendin e ri në terma praktikë?

Së pari, tensioni midis Uashingtonit dhe OBSH është i dukshëm. Pasi bëri një deklaratë në vijim të fjalëve, “Ne do t’ju financojmë, por ju punoni për Kinën”, Shtëpia e Bardhë ndërpreu mbështetjen e saj. Ajo thotë, “Do të më dëgjoni vetëm mua”. Meqenëse pritjet e saj nuk po përmbushen pavarësisht se dhurojnë gjysmë milioni dollarë, atëherë ajo ka të drejtë të ankohet. Pastaj përsëri, ne duhet të hedhim një vështrim në strukturën e OBSH-së.

E gjitha duket se është mirë në letër, por nëse përveç SH.B.A., 10 përqind e financimit të OBSH-së sigurohet nga organizata të tilla si Fondacioni Bill Gates, me qendër në SH.B.A., si dhe Kinë dhe Afrikë, dhe partneritete me një seri e kompanish të fuqishme globale si vetja, atëherë kësaj çështje duhet t’i qasemi me skepticizëm.

Dikush mund të pyesë nëse mund të ketë ndonjë çështje themelore. Ish-Presidenti i Sh.B.A. Ronald Reagan kishte një proverbë të preferuar ruse: “Ki besim, por verifiko”. Prandaj, edhe nëse i besuam Gates dhe të tjerëve si ai, ne nuk jemi në gjendje të verifikojmë. Ka kaq shumë kritika që vijnë nga burime serioze në lidhje me operacionet e tyre globale sa nuk është e mundur t’i besosh më atyre.

Në fund, gjithashtu duhet të theksohet se ka shumë ankesa nga shkrimtarët dhe kritikët në lidhje me stilin dhe mënyrën në të cilën OBSH po zhvillon luftën e saj kundër epidemisë. Ata janë gjithashtu dyshues për situatën.

Sidoqoftë, Turqia nuk vepron nga shqetësimi për të përmbushur pritjet e as një vendi tjetër dhe as OBSH.

Gjatë takimit të fundit Turqi-OBSH që u mbajt në 30 Prill, Ministri i Shëndetësisë Koca tha: “Pasi të kapërcejmë këto periudha të vështira, të gjithë duhet të ulen dhe të vlerësojnë ku gabuam”. Meqenëse Turqia nuk bëri asnjë gabim, çfarë mund të thuhet më shumë?

Nënkuptimi i Koca në një konferencë rutinë për shtyp në 29 Prill se preferencat e Turqisë ndryshojnë në lidhje me disa nga praktikat e miratuara nga OBSH ose vendet e tjera në luftën kundër epidemisë është e rëndësishme. Ai nënvizoi se ndërhyrje të caktuara janë të ndryshme. Për shembull, koha e intubacionit të pacientëve. Ai theksoi se nuk i ndihmon pacientët. Shkurt, ai përmendi një “stil mjekësor turk” që është gjetur të punojë në luftën kundër epidemisë dhe shtoi se do të ndahet me botën në artikuj shkencorë.

Së dyti, pasi triumfoi kundër epidemisë, Kina është vërejtur të nisë një fushatë të madhe mbështetëse për vendet që kërkojnë ndihmë për të luftuar virusin, se po e bën këtë si pjesë të aplikimit të fuqisë së butë, dhe, megjithëse nuk kemi njohuri për këtë, ajo po mendon të krijojë një organizatë / mbrojtje ndërkombëtare. Gjendja e marrëdhënieve midis Sh.B.A dhe Kinës është e qartë. Në të vërtetë, të gjithë shprehen se kjo garë do të përkeqësohet edhe më tej pas epidemisë. Sidoqoftë, edhe pse Uashingtoni dhe OBSH mund të jenë në fytin e njëri-tjetrit, ai nuk do ta pranojë një udhëheqje të tillë kineze.

Kështu, vendet më të suksesshme në përpjekjet për të kapërcyer dhe menaxhuar krizën COVID-19 janë të dukshme: Danimarka, Japonia, Tajvani, Singapori, Katar, Gjermani dhe natyrisht ndër të tjera Turqia.

Tani, “Si një nga vendet me përpjekjet më efektive kundër COVID-19, Turqia po tërheq vëmendjen me spitalet e saj të pajisura mirë dhe me shumë shtretër. Në këtë këndvështrim, gjatë procesit të virusit që përhapet me shpejtësi nga një pikë dhe një person i vetëm në të gjitha cepat e tokës dhe miliona njerëz, Turqia ka qenë duke e informuar publikun botëror saktë dhe në kohë. Për më tepër, madje mund të çojë fillimin e një formimi të ri institucional global dhe formimin e strukturës së re institucionale që do të dalë në vend të Organizatës Botërore të Shëndetit, së cilës i mungojnë qartësisht kompetencat për të menaxhuar në mënyrë efektive procesin në partneritetin ndërkombëtar. Gjatë këtij procesi, hapat mund të merren me vendet, vendimet e të cilave janë pranuar si më të përshtatshmet dhe më efektive në trajtimin e epidemisë gjatë periudhës së krizës. Mund të theksohet se parimi më themelor i punës, i formimit të ri global që mund të sugjerohet është që të ndahen në kohë informacione të sakta në lidhje me çështje që prekin thellësisht jetën e njeriut, pa asnjë ide politike apo ekonomike”.

Ka ende shumë për të bërë dhe për të forcuar këtë përpjekje ndërkombëtare të udhëheqjes, e cila mund të zhvillohet në fushën e shëndetit. Por kjo do të ishte një mënyrë e shkëlqyeshme për të filluar.

Duke hedhur dritë mbi sloganin e fundit botëror se “asgjë nuk do të jetë më njësoj si më parë”, ne shohim se mund të ketë një shtesë në ekuacionet e energjisë mesdhetare, ndaj rreziqeve dhe mundësive përpara Turqisë. Ka ende shumë hapa që presin të merren, duke përfshirë masat ekonomike.

Rrethanat janë të përshtatshme. Le të fillojmë./Gazetaimpakt/yenisafak/

OPINIONE