Bota

Qeveria dëshiron “si duket shtypi i lirë”, jo “disidentët”: Eno, Westwood dhe të tjerët flasin për luftën për lirinë e Assange

Figura të shquara publike si stilisti Vivienne Westwood dhe muzikanti Brian Eno, iu bashkuan protestuesve në protestën masive kundër ekstradimit të Julian Assange, duke thënë se fati i tij do të ketë ndikim në lirinë e shtypit dhe mbajtjen e përgjegjësive të qeverive.

“Juliani është kali i Trojës. Nëse ai godet një çarje në atë mur, ne mund t’i bëjmë qeverisë të bëjë të gjitha gjërat e tjera që duhet të bëjnë, të cilat edhe tani ata po bëjnë të kundërtën”, tha stilisti britanik Vivienne Westwood për RT. Mijëra qytetarëdolën në rrugët afër Parlamentit Britanik për të protestuar kundër burgimit të themeluesit të WikiLeaks përpara séances që mbahet javën e ardhshme për të përcaktuar nëse gazetari i burgosur do të ekstradohet në SH.B.A.

Westwood thirri kryeministrin britanik Boris Johnson për burgosjen në burg të Assange në vitin 2019 dhe mosmbërritjen e tij për gazetarin, për të cilin SHBA pretendon se shkelte Aktin e Spiunazhit të vitit 1917 përmes botimeve të tij WikiLeaks.

“Ai, Johnson kurrë nuk i dëgjon fare njerëzit. Kështu që unë mendoj se ai thjesht do të bllokojë rrugën e tij për të mos marrë ndonjë vendim dhe kjo do të ishte një katastrofë”, tha Westwood, duke shtuar se: “opinioni publik ” për Assange është kthyer kundër për shkak të një zhvendosjeje në besnikërinë e shtypit dhe urinë e njerëzve për “të vërtetën” nga qeveritë e tyre.

Muzikanti “By This River”, Brian Eno tha se burgosja dhe ekstradimi i mundshëm i Assange konfirmojnë “frikën tonë më të madhe për skllavërimin e qeverisë britanike në Amerikë. Tani ne nuk kemi ndonjë partner tregtar ose ne nuk do të kemi asnjë partner tregtar, kështu që ne jemi plotësisht në mëshirën e Amerikës”.

Ai shtoi se qeveritë kanë përdorur frikën për të provuar dhe bindur njerëzit se Assange është një nga “njerëzit e këqij” nga të cilët qytetarët duhet të kenë frikë dhe t’i besojnë qeverisë për t’a ndëshkuar.

Ai i bëri keq qeverive për kërkimin e “kontrollit të plotë të informacionit” dhe frikësimit të shtypit për të bërë punën e tyre.

“Ata nuk duan disidentë. Ata duan atë që duket si një shtyp i lirë, në mënyrë që ata të tregojnë histori të këqija për gratë e futbollistëve dhe kështu lloj gjërash, por nuk është aspak e lirë kur bëhet fjalë për gjërat që kanë rëndësi”.

I pranishëm gjithashtu në protestë ishte Kristinn Hrafnsson, kryeredaktori i WikiLeaks, i cili përsëriti rëndësinë që Assange nuk duhet ekstradohet, duke thënë se çështja ka të bëjë me “lirinë e shtypit”.

Në një shënim më shpresëdhënës, Hrafnsson tha se ishte i ngazëllyer kur pa “vrull në rritje” për mbështetjen e Assange dhe ai premtoi se në tubimin tjetër në favor të lirimit të Assange do të ketë “një turmë edhe më të madhe njerzish”.

Joseph Corre, bashkëpunëtori i shitësit me pakicë të suksesshëm Agjent Provokator, deklaron ndërkohë kërcënimet e SHBA kundër Assange, të cilat përfshijnë një dënim të mundshëm me 175 vjet burg nëse ai shpallet fajtor për 18 akuzat kundër tij, të cilat përfshijnë zbulimin e informacionit kombëtar të mbrojtjes dhe komplotin për kryerjen e ndërhyrjeve në kompjuter. Ata i referohen dokumenteve botuese të WikiLeaks disa prej të cilave treguan krime të mundshme lufte në Irak dhe Afganistan, përfshirë vrasjen famëkeqe të civilëve dhe reporterëve nga një dron amerikan.

Corre beson se akuzat kanë të bëjnë më shumë me qeverinë që dërgon një mesazh sesa ndonjë krim të vërtetë.

“Cfarë po përpiqen të thonë ata, Amerika? Askush nuk do të jetojë 175 vjet. Ne nuk do të qëndrojmë pranë dhe le të ndodhë”, tha Corre për RT.

Ai premtoi se kjo mbështetje për Assange nuk do të zmbrapset edhe përballë një çështje që mund të zgjasë me muaj dhe të përfundojë në Gjykatën Supreme, nëse ai ekstradohet.

“Unë mendoj se turma do të bëhet gjithnjë e më e madhe derisa ta nxjerrim atë. Ne duhet ta bëjmë këtë. Unë nuk mendoj se ka një zgjedhje tjetër”, tha ai./Gazetaimpakt/Rt/