Bota Opinion

Qeveria hollandeze u siguroi terroristëve kamionë dhe telefona celularë. Investuan 25 milionë euro në mbështetje të grupeve xhihadiste në Siri

Nga: Defend Europa
Qeveria holandeze ka mbështetur një grup të armatosur në Siri, i cili nga Shërbimi i Prokurorisë Publike Hollandeze është klasifikuar si një organizatë terroriste, sipas hulumtimit të paraqitur sot nga gazeta holandeze Trouw dhe programi televiziv Nieuwsuur.

Në tetor do të fillojë një gjyq kundër një shtetasi holandez që u bashkua me Jabhat al-Shamiya dhe mori pjesë aktive në veprimet që ky grup kryente në Siri. Ky grup ka qenë më parë i klasifikuar si një organizatë terroriste nga qeveria holandeze.
Trouw dhe Nieuwsuur, gjatë muajve të fundit, kanë intervistuar qindra rebelë dhe të tjerë të përfshirë në programin e NLA (Non Lethal Assistance), një program i qeverisë sekrete. Duke përdorur këtë program, qeveria holandeze (nga viti 2015 deri në fillim të vitit 2018) dërgoi ‘mallra jo vdekjeprurëse’ në 22 grupe rebele në Siri. Edhe pse anëtarët e parlamentit holandez kanë kërkuar në mënyrë të përsëritur më shumë informacion mbi programin e UÇK-së, qeveria holandeze deri më tani nuk ka lëshuar emrat e grupeve rebele që ajo ka mbështetur.

Udhëheqësit rebelë dhe të tjerë të përfshirë kanë konfirmuar se qeveria holandeze në vitin 2017 siguroi uniforma dhe kamionë për marrjen e Jabhat al-Shamiya (‘Levant Front’). Jabhat al-Shamiya është klasifikuar si një salafist dhe organizatë xhihadiste nga e njëjta qeveri që i mbështeti ato. Në një padi të vitit të kaluar, zyra e prokurorit publik deklaroi se kjo organizatë po përpiqej për krijimin e një kalifati dhe nuk mund të klasifikohej ndryshe nga një “organizatë kriminale me qëllime terroriste”. Trouw dhe Nieuwsuur kanë identifikuar të paktën 6 brigada specifike në këtë organizatë, që kanë marrë mbështetje nga qeveria holandeze.

Programi kushton disa miliona
Qeveria holandeze i tha parlamentit në vitin 2015 se do të mbështeste vetëm grupet e moderuara në Siri. Dhe se ‘grupet e armatosura mesatarisht’ do të gjykohej nga kritere të rrepta para se të merrnin mbështetje. Për shembull, qeveria holandeze do të kontrollonte nëse grupet e përmendura do të ishin duke ndjekur ‘rregullat humane të luftës’. Për më tepër, këto grupe do të monitoroheshin vazhdimisht. Qeveria holandeze, në atë kohë, ka thënë se mbështetja e grupeve ‘të moderuara’ është e domosdoshme, sepse do t’i lejonte këto grupe të kishin më shumë pushtet në tryezën e negociatave të ardhshme me qeverinë siriane. Rebelët kryesisht luftojnë kundër Asadit, fillimisht ISIS, por disa grupe rebele janë bashkuar edhe me ISIS-in.

Hulumtimi i Trouw dhe Nieuwsuur ka treguar se përveç uniformave dhe kamionëve të marrjes, siç është Toyota Hilux dhe Isuzu D-max, qeveria holandeze i ka ofruar gjithashtu grupeve rebele telefona satelitorë, laptopë, dyshekë, çantë shpine dhe kamera. Rebelët i thanë Trouw dhe Nieuwsuur se ata janë “shumë të lumtur me mbështetjen e Holandës dhe se ata po përdorin aktivisht mallrat në betejat e tyre”. Videot kanë treguar se këto grupe rebele me të vërtetë po përdorin kamionët që thanë se ishin siguruar nga qeveria holandeze dhe u panë të ngrinin armë automatike në krye për të synuar objektivat ushtarake. Në këto video ishte e pamundur të shihej se nga vijnë automjetet, sepse këto automjete janë zhveshur nga targa të identifikimit ose nga ndonjë formë tjetër identifikimi.

Informacioni publik për programin e UÇK-së është i vështirë për t’u marrë, kërkesat e Nieuwsuur dhe Trouw, duke përdorur Aktin për qasje publike në informacionin e qeverisë, janë mohuar në mënyrë të përsëritur. Në përgjigje të artikujve të publikuar sot, qeveria holandeze ka premtuar se kanë ndalur programin: “Nga monitorimi ynë kemi ardhur në përfundimin se rreziqet ishin thjesht shumë të mëdha dhe për shkak të situatës së ndryshuar politikisht në Siri, ne nuk mendojmë se ishte e nevojshme më shumë për të vazhduar mbështetjen tonë. Raportet nga Nieuwsuur dhe Trouw kanë dëshmuar se vlerësimi ynë është i saktë dhe se kemi bërë gjënë e duhur për të ndërprerë mbështetjen “.

Programi, që mbështeste rebelët terroristë në Siri, i kushtoi taksapaguesit holandez 25 milionë euro.

Burimi: Global Research/ Gazeta impakt

OPINIONE