Bota

Qeveria izraelite ka paralajmëruar myslimanët se “fyerja e Izraelit” është ‘Haram’

Qeveria izraelite ka paralajmëruar myslimanët se “fyerja e Izraelit” është e ndaluar sipas ligjit Islam sepse vendi ndan emrin e tij me një profet.

Eksplorimi në Twitter në gjuhën arabe të Ministrisë së Jashtme të Izraelit, të shtunën, ka postuar një klerik egjiptian duke u bërë thirrje njerëzve të mos mallkojnë emrin e shtetit hebre.

“A e dini se fyerja e Izraelit është haram (e ndaluar)?” tha llogaria qeveritare.)

Ministria citoi Khaled al-Gindi – Shejhu i mirënjohur pro-qeveritar – si burim i dekretit fetar.

“Mos e fyeni Izraelin. Fjala ‘Izrael’ është emri i një profeti në Islam. Kujdesuni që të mos lejoni që gjuha juaj të kalojë dhe ta fyejë këtë fjalë,” thotë Gindi në një klip të marrë nga një program fetar.

Kleriku u kërkon gjithashtu shikuesve “të shpërfillin qëndrimin e tyre armiqësor ndaj shtetit të Izraelit” dhe të mos e mallkojnë vendin me emër.

Izraeli është një emër tjetër për profetin Jakub, i cili konsiderohet të jetë profet për hebrenjtë, të krishterët dhe muslimanët.

Egjipti dhe Jordania janë vendet e vetme arabe që kanë një traktat paqeje me Izraelin, edhe pse normalizimi me shtetin hebraik është bërë më i spikatur në rajon.

Burimi: The New Arab/ ML