Ekonomi Opinion

Qindra shqiptarë të punësuar nga izraelitët në Call Center “Forex” rrezikojnë prangat

GJERGJ THANASI

Forcat special të policisë Filipinase në 5 qershor 2018 kryen një mega operacion kundra krimit të mashtrimit financiar online. Në këtë operacion u lëshuan urdhra arresti kundra 8 shtetasve izraelitë: ( 6 djem të rinj më pak se 30 vjec) dhe 474 filipinasve, ndërsa dy vajza izraelite arritën t’i shpëtojnë arrestit.

Mashtrimi fiskal nga këta farë biznesmenësh cifutë kryhej duke ngritur në Zonën e lirë Fiskale Clark në Provincën Papapanga kompani tip Call Center, ku ishin punësuar filipinasit e arrestuar. Këto kompani merreshin me tregtimin online të titujve të bursës, operacione me kriptomonedhën Bitcoin, operacione të tipit Forex etj, të cilat përfshihen në të ashtuquajturën Industria me opsione të dyfishta (Binary option industry). Faktikisht këto Call Centers shërbenin për të mashtruar mijëra klientë në Australi, Zelandën e Re, Afrikën e Jugut e Rusi duke i siguruar se po kryenin investime të sigurta, ndërsa faktikisht paratë e viktimave të mashtrimit zhdukeshin. Qytetarë australianë e neozelandezë kanë  humbur edhe shuma mbi 300 000 dollarë në këto skema mashtruese. Besohet se vetëm 8 biznesmenët cifutë u kanë vjedhur viktimave të tyre mbi 200 milion dollarë.

Po Shqipëria kur e ka rradhën e arrestimeve!?!?!?!?!

Arrestimet në Filipine tregojnë se shteti Filipinas i Presidentit Duterte po bëhet shtet serioz, sepse krahas thuajse 500 argatëve filipinas në këto kompani mashtruese ka arrestuar edhe 8 pronarët cifutë. Gjykata filipinase, nuk i liroi nga burgu me garanci pasurore 6 izraelitët, ndonëse ambasadori izraelit në Filipine Sh.T. Effie ben Matityau loboi personalisht, që ata mos të mbeteshin në burg. Mashtruesit cifutë nuk u liruan edhe pas ndërhyrjes së specialistëve të organizatës izraelite MASHAV, që ka aktivitet  në Manila.

Në Shqipëri industria e Call Centers të tipit Forex, që tregtojnw online tituj burse si edhe kriptomonedhën bitcoin dhe jo vetëm është mjaft e zhvilluar. Disa mijëra shqiptarë të tërhequr nga rrogat 300-500 euroshe janë punësuar në këto kompani me pronarë izraelitë, ose me nënshtetësi të dyfishtë izraelite dhe gjeorgjane. Këto kompani ka rrezik të lartë që të jenë duke kryer veprimtari kriminale të njejtë me simotrën e tyre në Filipine. Qindra e qindra shqiptarë rrezikojnë burgun për dava rrogash 500 euro në muaj. I biem burisë së alarmit, sepse kësaj pune po i  del era. Nga aeroporti i Rinasit në shkelje të Kodit Doganor kanë hyrë në Shqipëir sasi keshi (mbi 10 000 euro personi) si edhe makineri për të tregtuar online kriptomonedhën Bitcoin. Për koincidencë organizatorët e këtyre akteve të kontrabandës ishin shtetas izralitë. Policia arrestoi hyzmeqarët e tyre shqiptarë, por i lejoi batakcinjtë cifutë të ikinin nga Shqipëria pa i hyrë gjemb në këmbë. Policia jonë, që për të treguar sukseset e mëdha antikrim gjatë epokës Xhafaj, publikon me emër e mbiemër edhe kur prangos një hajdut xhepash, kësaj rradhe nuk bëri publike as emrat e argatëve shqiptarë jo më të efendilerëve cifutë! Cudi!

Ankesat globale për të tilla skema mashtruese të kryera nga ebrej etnikë kryesisht të moshave nën 30 vjec  shumë shpejt ndoshta punë ditësh apo javësh do ta detyrojnë kryerilindasin Rama të urdhërojë policinë të prangosë gjynahqarët shqiptarë të punësuar në të tilla skema mashtruese. Shqiptarët e ngratë do të kalben në burg njëlloj si Sudja e fajdeve, ndërsa “kompetentët” cifutë do cajnë ferrën bashkë me miliona dollarë të vjedhura në të katër cepat e botës!!!!! Shqiptarët do bëjnë burgun. Shqipërisë do t’i mbetet turpi në derë, ndërsa ebrejtë do u gëzohen lekëve të vjedhura. Theksojmë që ky alarm nuk është alarm në hava! Në skemën mashtruese në Filipine ndër cifutët e përfshirë ishte dhe njëfarë Eliav Lugassi, i cili për koincidencë ka ardhur edhe në Shqipëir si turist! Ky individ ishte në rol drejtues në kompaninë mashtruese të krijuar në Filipine të quajtur “International Branding Development Marketing Inc.” Shpresojmë që policët tanë të mos ndërhyjnë për të fshirë në sistemin TIMS hyrjen në Shqipëri të cifutit batakci tashmë të arrestuar në Filipine.

Rreziku është i madh, sepse vetë Kneseti (parlamenti) izraelit në nëtor 2017 me ligj ndaloi ushtrimin e të tilla aktiviteteve në Izrael. Kuptohet shteti i Izraelit mbetet dorëjashtë dhe nuk ka prekje prestigji nga të tilla batakcillëqe finaciare ndërkombëtare, ndërsa turpi sot i mbetet Filipineve dhe nesër Shqipërisë.

Kur këta mashtrues izraelitë ia bënë këtë gjëmë Filipineve, që stehuan mbi 1 000 cifutë gjermanë dhe austriakë në kohën e Hitlerit (triumvirati: Quezon-Paul McNutt-Frieder, që ishin i vetmi shtet aziatik, që në OKB votoi pro krijimit të shtetit të Izraelit, normalisht nuk e kanë për gjë fare të cojnë në burg qindra argatë shqiptarë e t’i lenë Shqipërisë mbi shpinë njollën e turpit.

Me një Erion Brace nuk vjen pranvera

Kryerilindasi dhe enturazhi i tij, ndonëse të informuar parraprakisht për gjëmën, që do të ndodhë në Shqipëri, nuk kanë ndërmarrë asnjë hap kundra të tilla Clla Centers, që ushtrojnë aktivitetin në Shqipëri. Opozita dembele mendore e fizike dhe me kompleks të theksuar inferioriteti ndaj ebrejve, ndonëse e informuar në mënyrë konfidenciale për këtë problem, përsëri i ka vënë gojës dryn “Tutius”. Vetëm deputeti socialist (jo rilindas) Erion Brace ka dhënë alarmin për të tilla kompani Call Centers problematike. Fatkeqësisht me një Erion Brace nuk vjen pranvera, kështu që ka shumë gjasa që me dhjetra e me qindra shqiptarë do të kalben në burg.

Një ebre dhe komunsit trim cekosllavak i quajtur Julius Fucik në një shkrim të tijin të titulluar: Reportazh me lak në qafë ka një shprehje brilante: Popuj jini vigjilentë!

Po e mbyll shkrimin tim me një përshtatje të shrehjes së Julius Fucikut: Kërrica shqiptarë hapni sytë, kur punësoheni në të tilla kompani me pronarë izraelitë!

 

P.S. 1

Shkrimi im është bazuar në të dhëna të marra vetëm nga burime të hapura informacioni përfshirë edhe media izraelite si psh. “Times of Israel” apo edhe nga “Haaretz”.

P.S. 2

Termi cifut në shkrimin tim është përdorur fiks njëlloj sic është përdorur nga përkthyesi i madh Robert Shvarc ky term gjatë përkthimit të romanit të Lion Fojtvangerit  me titullin Cifutja e Toledos.

OPINIONE

INTERVISTA