Shqiperia

Rama tregon si e frymëzoi Erdogani: E kam admiruar ende pa e njohur!

Në një intervistë për Anadoly Agency, kryeministri Edi Rama ka zbuluar admirimin e tij për presidentin turk, Rexhep Taip Erdogan, një ndjenjë që ka lindur shumë kohë para se të dy të kishin njohje personale. Rama thotë se puna e Erdogan për Stambollin e kishte frymëzuar në punën e tij për Tiranën, kur ishte kryetar bashkie.

“Marrëdhënia ime me presidentin (Erdoğan) është një marrëdhënie që ka nisur pa u njohur unë me të, pasi e kam admiruar për së largu punën e tij të jashtëzakonshme si kryetar i Bashkisë së Stambollit dhe rolin transformues që ai ka pasur dhe ka qenë një ndër shembujt që më kanë frymëzuar për atë që kam bërë për Tiranën. Pastaj kam pasur fatin të njihem me të ta vlerësoj së afërmi, një marrëdhënie që është e ngritur mbi respektin reciprok që nuk ka absolutisht asnjë nga ato shenja që shumëkush merr përsipër të ngrejë akuza dhe teori konspiracioni. Mbi të gjitha është një marrëdhënie e veçantë pasi bazohet tek një parim që nuk e gjen shpesh në marrëdhëniet politike dhe diplomatike që ‘po’ është ‘po’ dhe ‘jo’ është ‘jo’”është shprehur Rama.

Në intervistën për agjensinë turke, fjalët e kryeministrit shqiptar për Europën duken të ngarkuara me negativitet, qoftë kur flet për procesin e integrimit, qoftë kur flet për mungesën e vizave në Kosovë.

Në njërën anë, kur përshkruan bllokimin e integrimit të Shqipërisë, Rama flet për “turbullira të brendshme”: “Procesi i integrimit evropian është gjithmonë e më i ndërlikuar dhe njëkohësisht më i paparashikueshëm për shkak të vetë turbullirave të brendshme në vendet e Bashkimit Evropian dhe të erërave kundër zgjerimit dhe kundër vetë Bashkimit Evropian brenda disa vendeve të rëndësishme anëtare”

Në anën tjetër e akuzon Bashkimin Europian për një turp që po kryen me shqiptarët e Kosovës: “Dua të them që është një turp i madh i Bashkimit Evropian dhe këtë e kam thënë dhe publikisht, dhe e them gjithmonë që akoma sot populli i Kosovës mbetet i izoluar dhe i vetmi popull në të gjithë kontinentin që nuk ka të drejtë të lëviz lirisht”, thekson Rama.

“Është e vështirë t’ua shpjegosh, në fakt njerëzve në Kosovë, atë që është e pashpjegueshme… si ka mundësi që kur ishin nën një diktaturë nga e cila bën luftë dhe paguan me shumë sakrifica dhe humbje jetësh lirinë e tyre, lëviznin lirisht dhe sot që janë në shtetin e tyre sovran dhe të njohur nga pjesa e madhe e vendeve evropiane dhe nga të gjitha fuqitë e mëdha, ata janë i vetmi popull që nuk ka të drejtë të lëvizjes. Ky është një turp”, shton Rama për AA.