Bota

Ramazani i kufizuar në Egjipt nga Qeveria

Mbi një miliard muslimanë në mbarë botën po përgatiten të agjërojnë muajin më të shenjtë të vitit, Ramazanin.

Ndërkohë që shumë besimtarë kanë planifikuar që të mbajnë Itikafin në xhami gjatë dhjetë ditëve të fundit të Ramazanit në përkushtimin ndaj Krijuesit të tyre, por qeveria e Egjiptit ka ndërmarrë hapin e pashembullt të kufizimit të këtij akti adhurimi të njohur si Itikaf.

Ndalimi përfshin të gjithë qytetarët egjiptianë, përveç udhëheqësve fetarë të emëruar nga ‘Ministria’ të cilët duhet të jenë të diplomuar në Universitetin Al-Azhar.

Kritikët e kanë përmendur këtë si pjesë të një fushate sistematike kundër veprimtarisë fetare dhe tubimeve që mund të nxisin ndjenjën revolucionare kundër një regjimi që ka vrarë dhe burgosur mijëra njerëz që kur mori detyrën nga një qeveri e zgjedhur në anën e popullit, pas një grushti ushtarak.

Në një tjetër veprim unik, ministria ndaloi përdorimin e altoparlantëve të jashtëm gjatë namazeve të natës, duke justifikuar ndalimin duke pretenduar se do të “shqetësonte përqendrimin e studentëve”, duke u përgatitur për provimet përfundimtare akademike, pavarësisht nga shumica dërmuese e studentëve që marrin pjesë në namazin e natës.

Burimi : Islam21c/ ML

Etiketa