Islamofobi Opinion Rajoni

Raporti: ‘Rritje e madhe e fanatizmit antiboshnjak, antimusliman’

Nga Mersiha Gadzo

Retorika islamofobike në nivelin politik, e cila në kulmin e saj në vitet 1990, Lufta e Bosnjës luajti një rol të rëndësishëm në masakrën e mijëra muslimanëve boshnjakë, po përdoret edhe një herë nga politikanët serbë dhe kroatë – përfshirë ato me prejardhje boshnjake – me qëllime të rrezikshme, sipas një raporti të ri.

Gjatë konfliktit të vitit 1992 -1995, gjuha përçarëse dhe dehumanizuese u përdor me shpresën për ndarjen e vendit në “Kroacinë e Madhe” dhe “Serbinë e Madhe”.

Sipas Raportit Evropian të Islamofobisë 2018, i cili u botua nga Fondacioni për Studime Politike, Ekonomike dhe Sociale me bazë në Ankara, të Premten, politikanët dhe disa pjesë të mediave po përpiqen të paraqesin në mënyrë të rreme Bosnjën si një “strehë radikale të muslimanëve” në mënyrë që të minojë vendin – përsëri me qëllim të ndarjes së tij në territor.

“Në vitin 2018, Milorad Dodik, udhëheqësi serb i Bosnjës dhe anëtar i sapozgjedhur serb i presidencës së Bosnje dhe Hercegovinës, dehumanizoi muslimanët boshnjakë duke iu referuar ezanit (thirrje për namaz) si ‘ulërimë” në një shfaqje në televizionin publik serb “, ka shkruar Hikmet Karçiç, një studiues në Institutin për Traditën Islame të Boshnjakëve që autori i seksionit të raportit mbi Bosnje dhe Hercegovinën.

“Për më tepër, viti 2018 pati një rritje të madhe në fanatizmin anti-Boshnjak dhe anti-musliman nga institucionet politike kroate dhe kroate boshnjake dhe gjithashtu nga aktorët politikë rajonal. Këta aktorë vazhdojnë ta paraqesin Bosnjën dhe Hercegovinën si një shtet të dështuar i cili po mbron ekstremistët dhe i cili duhet të ndahet në mënyrë territoriale për të siguruar paqen dhe sigurinë “.

Tridhjetë e nëntë studiues dhe ekspertë kontribuan në raportin e financuar nga BE, edicioni i katërt, i cili studion 34 vende.

Abdussamed Podojak, 24 vjeç, nga Sarajeva i tha Al Jazeera se retorika ishte duke u përdorur për të shënuar pikë politike.

“Pasojat tashmë kanë qenë vdekjeprurëse dhe mund të përkeqësohen.

“Për shkak të gjithë këtyre deklaratave dhe mendimeve [islamofobike] [nga politikanët], unë njoh shumë njerëz që nuk ndjehen të sigurt për të shkuar në një pjesë tjetër të vendit tonë, që është absurde … retorika që promovon Islamofobinë është më shumë se një katastrofë . ”

Që nga përfundimi i luftës, nga 1996 deri në 2017, rreth 13 të kthyer boshnjakë u vranë dhe 20 u plagosën në krimet e urrejtjes në Republika Srpska, sipas raportit. Asnjë nga këto vrasje nuk ka parë që dikush të ndiqet penalisht.

Frika e pabazuar e ndryshimit të demografisë

Raportet e gjuhës së urrejtjes vijnë kundër sfondit të ndryshimit të dinamikës në Bosnjë, me më shumë se 25,000 migrantë dhe refugjatë nga Siria, Pakistani, Algjeria dhe gjetkë që kanë udhëtuar nëpër vend vitin e kaluar, u nisën për në Kroaci duke shpresuar të arrinin vendet e tjera të BE-së.

Në këtë drejtim, paralajmërimet për një kërcënim demografik mysliman janë bërë të përhapura.

Sipas regjistrimit të fundit të Bosnjës nga viti 2013, muslimanët përbëjnë 50.11 përqind të popullsisë, të krishterët ortodoksë përbëjnë 31 përqind dhe katolikët përbëjnë 15 përqind.

Duke e treguar Bosnjën si një vend të paqëndrueshëm, ata kërkojnë justifikim në ndërtimin e mundshëm të zonave me shumicë kroate në boshnjake.

Dodik, i cili vazhdimisht ka pohuar se Boshnjakët po planifikojnë të krijojnë një shtet Islamik, ka akuzuar politikanët boshnjakë që planifikojnë të japin 150,000 shtetas të migrantëve muslimanë, duke ndryshuar kështu përbërjen etnike të vendit.

Në fillim të këtij muaji, Dodik pretendoi se Partia Konservatore Boshnjake SDA dëshironte të krijonte një shtet islamik dhe të fuste sheriatin, ose ligjin islam, pasi partia përqafoi reformat liberale-laike.

“Të sugjerosh që ata po mbrojnë reformat laike-laike për të krijuar një” shtet islamik “përfshin gjimnastikë qesharake, mendore,” i tha Ala Jazeera prof.i shkencave politike, Jasmin Mujanoviç .

“Duke barazuar idenë e thjeshtë të reformës kushtetuese, madje edhe në mënyrë të qartë reformat liberale-qytetare-laike, me ‘islamizmin”, një ide që kurrë nuk ka qenë askund afër aktivitetit kryesor politik boshnjak, nacionalistët serbë si Dodik dhe [ministri i jashtëm serb Ivica] Daçiç po përpiqen të sigurojnë që Bosnja të mbetet një shtet përherë jofunksional dhe një gjë të cilën ata kurrë nuk do të duhet ta konkurrojnë në zgjedhje të lira dhe të ndershme. ”

Burimi : AL JAZEERA NEWS/ ML