Shqiperia

RAPORTI: Shtëpitë në Tiranë, më shtrenjtë se në Amsterdam, Berlin dhe Bruksel

Në raport me të ardhurat, sot është më e lirë të blesh një shtëpi në Amsterdam, Berlin, Stokholm, Bruksel, Athinë, sesa në Tiranë.

Kryeqyteti i Shqipërisë renditet i pesti në Europë, nga 31 kryeqytete, për sa i përket përballimit të blerjes së një apartamenti në gjashtë mujorin e parë të 2018-s, sipas portalit Numbeo.

Duhen Mesatarisht 17.65 vite për të blerë një apartament në Tiranë më të ardhurat e disponueshme mesatare të familjeve shqiptare.

Në vend të parë, si më i shtrenjti, ndër kryeqytetet e Europës, për sa i përket përballimit është kryeqyteti i Serbisë, Beogradi, ku me të ardhurat e disponueshme duhen 21.2 vite për të blerë një apartament.

Më pas renditen Roma, me 20.74, Moska me 19.85 vite dhe Parisi me 18.5 vite, të ndjekura nga Tirana.

Tirana po bëhet më e shtrenjtë, të ardhurat në vend numëro…

Çmimet e apartamenteve në Tiranë kanë qenë në rritje të vazhdueshme për zona të caktuara vitin e fundit. Brenda unazës së qytetit çmimet fillojnë nga 1200 euro për metër në katror deri në 2500-3000 në zonat pranë qendrës dhe te televizioni, që është aktualisht zona më e shtrenjtë e Tiranës.

Shtrenjtimi i çmimeve është reflektuar edhe në indeksin që Numbeo përditëson çdo 6 muaj.

Nëse në vitin 2012 Tirana renditej e 49 për sa i përket çmimit të apartamenteve në raport me të ardhurat, në 2017-n kryeqyteti renditej në vendin e 12.

Në gjashtë mujorin e parë të 2018-s, Tirana është ngjitur në klasifikim duke u renditur e shtata (në këtë renditje përfshihen 100 qytetet kryesore të kontinentit Europian).

Pra në 6 vjet është përkeqësuar me 42 vende, teksa çmimet janë rritur me 30-40% krahasuar me 6 vjet më parë.

Po ndërsa çmimet janë shtrenjtuar me ritëm të shpejtë, nuk ka ndodhur e njëta gjë me të ardhurat të disponueshme, gjë e cila ka sjellë edhe rritjen e papërballueshmërisë.

Në 2016-n, rritja mesatare e pagave ishte negative sipas INSTAT, ndërsa në 2017-n, ishte rreth 3%, ndërsa çmimet e apartamenteve u shtrenjtaun me 10-20% në të njëjtën periudhë.

Numbeo përllogarit përballimin e blerjes së një apartamenti duke marrë në konsideratë raportin midis çmimit të një apartamenti dhe të ardhurave të disponueshme.

Kryeqytet më të përballueshme në Europë

Kryeqyteti më i përballueshëm në botë është Rekjaviku, i ndjekur nga kryeqyteti i Europës Brukseli. Apartamentet janë të përballueshme edhe në Kopenhagen.

Në Europën Perëndimore, është më e lehtë përballimi i blerjes së një apartamenti, duke qenë se edhe të ardhurat e disponueshme të familjeve janë më të larta.

Megjithatë, edhe Sofia renditet një ndër kryeqytetet më të përballueshme për blerjen e një apartamenti, ku edhe pse të ardhurat e disponueshme janë ndër më të ulëtat në raport me vendet e tjera anëtare të Bashkimit Europian, ka çmime të ulëta për apartamentet./monitor

Kryeqyteti Raporti çmim të ardhura në 6M1 2018

1 Belgrade, Serbia                      21.21
2 Rome, Italy                              20.74
3 Moscoë, Russia                       19.85
4 Paris, France                           18.51
5 Tirana, Albania                       17.65
6 Prague, Czech Republic        17.06
7 Lisbon, Portugal                     16.52
8 Kiev, Ukraine                          15.59
9 Skopje, Macedonia                 14.81
10 Budapest, Hungary              14.5
11 Stockholm, Sëeden               14.2
12 Sarajevo, Bosnia And Herzegovina 13
13 Ljubljana, Slovenia              12.94
14 Bratislava, Slovakia             12.82
15 Ëarsaë, Poland                      11.98
16 Zagreb, Croatia                     11.42
17 Pristina, Kosovo (Disputed Territory) 11.21
18 Oslo, Norvegji                       11.14
19 Madrid, Spain                       11.1
20 Dublin, Ireland                    11.04
21 Amsterdam, Netherlands   10.94
22 Bucharest, Romania           10.87
23 Riga, Latvia                           10.77
24 Luxembourg, Luxembourg 10.73
25 Athens, Greece                      10.47
26 Berlin, Germany                  10.38
27 Tallinn, Estonia                     10.31
28 Frankfurt, Germany            9.98
29 Sofia, Bulgaria                       9.49
30 Copenhagen, Denmark        8.32
31 Brussels, Belgium                  7.22
32 Reykjavik, Iceland                6.7