Shqiperia

Reforma Zgjedhore/ PPE: Paketa e ndryshuar të zbatohet në zgjedhjet e ardhshme parlamentare e lokale, të nisë procedimi penal për dosjet 184 dhe 339

Grupi Partia Popullore Europiane, PPE, ka uruar konsensusin për marrëveshjen në Këshillin Politik si dhe ka kërkuar miratim sa më shpejt të Paketës së ndryshuar për Kodin Zgjedhor dhe zbatimin e saj në zgjedhjet e ardhshme parlamentare e lokale.

PPE shkruan se konsensusi mes palëve ishte kusht kryesor nga BE për fillimin e negociatave teksa shton se duhet nisur tashmë procedimi penal për blerjen e votave në zgjedhje, sidomos për akuzat tek dosjet 184 dhe 339.

STATUSI NGA MICHAEL GAHLER

Së bashku si EPP Group në Parlamentin Europian, urojmë partitë në Këshillin Politik të Shqipërisë, të cilat pas akordimit të 5 qershorit, ranë dakord për paketën e ndryshimit zgjedhor. Ne lavdërojmë konsensusin e mbajtur të partisë së kryqit që përfshinte Partinë Socialiste në pushtet dhe Partinë Demokratike (anëtare e PPP) dhe presim miratimin e shpejtë formal të kësaj pakete. Çdo bisedë e partisë në pushtet për ndryshime të njëanshme të tjera bie në kundërshtim me konsensusin e arritur.

Ky konsensus ka qenë një kusht kryesor i BE për fillimin e negociatave të pranimit.

Duhet të vijojë zbatimi i mirëfilltë në zgjedhjet e ardhshme parlamentare dhe komunale të së drejtës së reformuar zgjedhore. Këshilli Europian në muajin mars i kërkoi Shqipërisë të sqarojë ligjshmërinë e zgjedhjeve lokale 2019 Fakti që qeveritë vendore në Shqipëri drejtohen nga një parti e vetme, e vendos atë në kundërshtim me nocionin themelor të një demokracie shumës.

Këto janë tre kushte të rëndësishme nga 15 që Shqipëria duhet të përmbushë para fillimit të negociatave për anëtarësim në BE.
Opinionet e publikuara së fundmi të Komisionit të Venecias për lirinë e medias dhe gjyqësorit duhet të zbatohen plotësisht në frymën dhe letrën e tyre për të korrigjuar devijimet e hershme dhe për të ecur përpara. Gjithashtu duhet nisur procedimi penal lidhur me akuzat e blerjes së votave në zgjedhjet e kaluara përfshirë edhe ato në dosjet 184 dhe 339.

15 Kushtet u vendosën në muajin mars nga Këshilli Europian dhe u konfirmuan muajin e kaluar në Parlamentin Europian nga një shumicë e madhe e partive.

Grupi i EPP vazhdon të mbështesë Shqipërinë në rrugën e saj drejt BE-së.

/tpz