Bota

Regjimi i Trump rifillon sanksionet ekonomike ndaj Iranit dhe vendeve aleate me të

Nga: Stephen Lendman

E hënë, 6 gusht, sanksionet e paligjshme të SHBA-së mbërrijnë në Iran në sektorin e automobilave, në tregtinë e arit dhe në metale të tjera kryesore.

Më 4 nëntor, sanksionet e mëtejshme të regjimit të Trump do të rivendosen në sektorin e energjisë së Teheranit, produktet e lidhura me naftën dhe transaksionet e bankës qendrore.

Monedha e Iranit tashmë është prekur negativisht, duke rënë nga 65,000 rialë në 120,000 dollarë.

Kjo rezultoi në çmime shumë më të larta për mallrat e konsumit dhe karburantit, duke e rënduar gjendjen financiare të vendit.

Regjimi i Trump dëshiron një Iran të izoluar politikisht dhe ekonomikisht, veçanërisht duke synuar objektiva të paarritshme, si uljen e shitjeve të naftës në zero.

Pekini refuzoi kërkesën e Uashingtonit për të ndaluar blerjen e naftës iraniane. Pekini është partneri më i madh tregtar i Teheranit.

Regjimi i Trump paralajmëroi se do të vendosë sanksione mbi marrëdhëniet tregtare të vazhdueshme të Iranit pas 4 nëntorit, veçanërisht në blerjet e naftës së saj. Regjimi i Trump nuk përjashtoi nga sanksionet as vendet aleate me Iranin.

Sipas Bloomberg, duke cituar disa të dhëna për përcjelljen e anijeve, Kina llogariste që në korrik 35% të eksporteve të saj të ishin iraniane.

Të shtunën, zëdhënësi i ministrisë së jashtme të Iranit Bahram Qasemi, denoncoi shkeljen e detyrimeve ndërkombëtare nga Uashingtoni, duke shtuar se Teherani pret që vendet e BE të ruajnë JCPOA.

Irani dëshiron garanci nga Brukseli për të mbajtur marrëdhënie normale ekonomike, financiare dhe tregtare me vendin.

Sipas analistit rus Rus Sergey Mikheyev:

“Irani dhe Kremlini kanë zhvilluar bashkëpunim në shumë fusha, duke përfshirë ekonominë dhe industrinë, dhe kjo marrëdhënie misdis tyre do të vazhdojë përpara, pavarësisht kërcënive të Trump me sanksione ndaj kombeve që vazhdojnë marrëdhëniet normale me Republikën Islamike.”

Zëdhënësja e ministrisë së jashtme ruse Maria Zakharova më herët tha:

“Ne kurrë nuk kemi mbështetur dhe nuk do të mbështesim politikën e sanksioneve të njëanshme, pasi ne jemi të bindur për paligjshmërinë e tyre dhe jemi të vendosur të ecim përpara në bashkëpunimin tonë të shumëfishtë me Iranin”.

Komisioni Evropian ende duhet të përpiqet për të “vazhduar dhe forcuar bashkëpunimin e vazhdueshëm sektorial dhe ndihmën ndaj Iranit, duke përfshirë sektorin e energjisë në lidhje me kompanitë e vogla dhe të mesme”.

Sanksionet e vendosura në mënyrë të njëanshme nga një komb kundër të tjerëve janë flagrante ilegale. Uashingtoni i përdor ato si armë të luftës politike, ekonomike, financiare dhe tregtare.

Burimi: Global Research/ Gazeta impakt

OPINIONE

INTERVISTA