Bota Kultura

Regjimi Saudit u tërhoq për të fshirë trashëgiminë myslimane në Hejaz

I motivuar nga ideologjia ultra e ashpër e vehabizmit, e cila ka mbizotëruar Arabinë Saudite për dekada të tëra, regjimi aktual në Riad është i vendosur të fshij trashëgiminë myslimane nga rajoni i Hejaz, duke kërcënuar identitetin islam.

Më shumë se dy milion haxhinjë muslimanë kanë përfunduar haxhin e tyre vjetor dhe shumë janë kthyer në vendet e tyre të lindjes. Pelegrinët mezi gjetën ndonjë gjurmë të shumë monumenteve islamike që ekzistuan më pak se një dekadë më parë, falë mësimeve pseudo të fanatikëve vahabi dhe regjimit saudit.

Sipas Vehabizmit, vizitat e varreve të dishepujve ose simboleve të besimit janë të barabarta me politeizmin, i cili është përgjegjës për dënimin maksimal. Prandaj, nuk është për t’u habitur që regjimi Al Saud ka vite që është i zënë me shkatërrimin gradual dhe sistematik të vendeve të shenjta.

Një vend i tillë është shpella e Hirës, ​​e vendosur në majë të Xhebel al-Nour, ose mali i ndriçimit, në periferi të Mekës, qyteti më i shenjtë i Islamit. Mali dhe shpella e tij kanë një domethënie të jashtëzakonshme për myslimanët në të gjithë botën, pasi Profeti Muhamed (as) mori shpalljen e tij të parë atje.

Megjithatë, këtë vit, ashtu si shumë vite më parë, pelegrinët muslimanë ishin dëshmitarë të presionit të lartë dhe rreptësive vehabiste për t’i bindur ata të mblidheshin atje. Predikuesit vehabitë saudite po konsideronin heqjen e hapave pranë shpellës së shenjtë, madje edhe shkatërrimin e malit të Xhebel al-Nour.

Regjimi Saudit po abuzon me pozitën e tij si kujdestar i tokës së shenjtë të Islamit, duke shkatërruar trashëgiminë më të çmuar islamike, të justifikuar si një kërkesë për të kujdesur për pelegrinët e haxhit. Sidoqoftë, shkatërrimi sistematik i identitetit islam në të gjithë Hejaz-in është i rrënjosur thellë në mësimet pseudo-mësimore Vehabiste dhe daton që në ditët e para të themelimit të regjimit saudit.

https://www.presstv.com/Detail/2019/01/22/586482/Saudi-Arabia-Mecca-Haj

Të gjithë diktatorët sauditë, të cilët me ironi e shpallin veten si të ashtuquajturit kujdestarë të dy xhamive të shenjta, kanë qenë të prirur të zbatojnë vandalizmin kulturor të frymëzuar nga Vahhabi brenda kufijve të mbretërisë arabe madje edhe më gjerë.

Regjistrimet e Rijadit në monumentet e islamike të jashtëzakonshme nga terreni morën vrull pas gëzimit të parë të pasurisë së naftës dhe entuziazmit për modernizimin gjatë viteve 1980. Shifrat tregojnë se regjimi saudit që nga mesi i vitit 1980 ka shkatërruar mbi 98 përqind të vendeve të tij historike dhe fetare, dhe shkatërrimi sistematik i vendeve të mbetura islamike vazhdon të bëhet me forcë.

Studiuesit islamë paralajmërojnë një axhendë më të madhe pas prishjeve të përhapura në vend dhe më gjerë.

Sidoqoftë, disa kombe muslimane janë të gatshme të diskutojnë hapur shqetësimet e tyre për shkak të rrezikut të kufizimeve të vizave për në haxh. Edhe përtej sferave të botës islame, arkeologët dhe historianët ndërkombëtarë gjithashtu priren të heshtin pasi nuk do të lejoheshin në rajonin e Hejaz nëse do të flisnin në mbrojtje të trashëgimisë islame si pjesë e trashëgimisë globale.

https://www.presstv.com/Detail/2016/01/27/447534/Iraq-Hadi-alAmiri-Daesh-Saudi-Arabia

UNESCO me qendër në Paris, Organizata Arsimore, Shkencore dhe Kulturore e Kombeve të Bashkuara, e cila është agjensia kryesore ndërkombëtare në mbrojtjen dhe ruajtjen e vendeve historike në mbarë globin nuk ka asnjë bazë ligjore për të marrë një pozicion kundër ambicieve të errëta të Arabisë Saudite dhe vandalizmit të tij kulturor.

Aktualisht ekziston një shqetësim në rritje në lidhje me dështimin e Rijadit për të mos futur Qaben e Shenjtë, në Xhaminë e Madhe në Mekë dhe Xhaminë e Shenjtë të Profetit, në Medinë, në listën e vendeve të trashëgimisë botërore. Disa studiues dhe analistë dyshojnë se një veprim i tillë i qëllimshëm ka për qëllim të bëjë më të lehtë shkatërrimit e dy xhamive të shenjta.

Fakti tronditës, është se armiqësia e regjimit Al Saud ndaj trashëgimisë kulturore është e kufizuar në simbole islamike, pasi tenton të mbrojë dhe ruajë trashëgiminë hebraike brenda kufijve të saj. Autoritetet Saudite janë duke ruajtur një disa vendndodhje të trashëgimisë hebraike, përfshirë Oazin e Kajbarit.

Fortesa e Ka’b bin Ashraf është gjithashtu në listën e rindërtimit të saj nga regjimi. Ka’b ishte një udhëheqës hebre në Medine dhe një poet pas betejës së Bedrit.

Sauditët janë duke ruajtur Madain Salih dhe Rock Art të rajonit të Hail, të cilat janë pjesë e trashëgimisë tjetër jo-islame të mbretërisë arabe.

Që nga viti 2019, UNESCO ka pesë site në Arabinë Saudite të regjistruara si të Trashëgimisë Botërore, të gjitha ato janë kulturore por asnjëra prej tyre nuk ka një identitet posaçërisht islam./Gazetaimpakt/presstv/

 

OPINIONE