Bota Shqiperia

“Rrezik dhe shoferë të armatosur”, Ministria e Jashtme britanike apel shtetasve të saj: Kujdes në Shqipëri…

Mbi 80,000 shtetas britanikë vizitojnë Shqipërinë çdo vit, sipas të dhënave të zyrës së Ministrisë së Jashtme britanike. Shumica e vizitave janë pa probleme, citon kjo zyrë, por për të gjithë britanikët që do të udhëtojnë këtë vit në Shqipëri, zyra e MJB jep disa këshilla.

“Nga dhjetori deri në shkurt, moti i keq mund të shkaktojë përmbytje, veçanërisht në Shqipërinë e Veriut. Dëbora e rëndë në zonat malore mund të çojë në ndërprerje të transportit dhe shërbimeve. Monitoroni mediat lokale dhe ndërkombëtare për informacionet e fundit, para se të niseni. Siguria publike në përgjithësi është e mirë, veçanërisht në Tiranë. Krimi dhe dhuna ndodhin në disa zona, por nuk i drejtohen zakonisht të huajve. Pronësia e armëve është e përhapur.

Kur vizitoni qytetet kodrinore në kufirin verior me Kosovën, duhet të bëni kujdes dhe t’u vini veshin shenjave paralajmëruese për minat tokësore të pashpërthyera dhe municione të tjera të pashpërthyera. Sulmet terroriste në Shqipëri nuk mund të përjashtohen. Kujdes: në Shqipëri ka pasur disa raste të mashtrimit me kartë krediti.”
Kujdes i madh rekomandohet në ngarjen e makinës: “Ngarja mund të jetë shumë e rrezikshme. Mosmarrëveshjet e trafikut mund të përshkallëzohen shpejt, veçanërisht pasi disa shoferë mund të jenë të armatosur. Shmangni reagimin ndaj sjelljeve provokative nga përdoruesit e tjerë të makinave rrugës”

Para

Kartat kryesore të kreditit dhe debitit pranohen në shumicën e bankave, supermarketeve të mëdha dhe hoteleve ndërkombëtare. Bizneset e vogla dhe taksitë shpesh pranojnë vetëm para në dorë. Ka ATM të shumta në Tiranë dhe në qytetet kryesore, si dhe zyrat e Exchange-ve ku sterlina, dollarë amerikanë dhe euro janë pranuar gjerësisht. Megjithëse këmbyesit e parave të rrugëve veprojnë hapur, ata e bëjnë këtë në mënyrë të paligjshme. Përdorni vetëm bankat ose zyrat e themeluara të exchange. Ka pasur disa raste të mashtrimit me kartë krediti.

Shëndeti

Pajisjet mjekësore dhe dentare (përfshirë ato për aksidente dhe emergjenca) janë shumë të varfra, veçanërisht jashtë Tiranës. Sigurohuni që të keni sigurim adekuat shëndetësor dhe fonde të aksesueshme për të mbuluar koston e çdo trajtimi mjekësor jashtë vendit, evakuimin nga ambulanca ajrore dhe riatdhesimi. Uji i rubinetit në Shqipëri mund të shkaktojë sëmundje – duhet të pini vetëm ujë të ambalazhuar. Nëse pini qumësht, sigurohuni që është UHT (i pasterizuar).

Fatkeqësitë natyrore

Shqipëria qëndron në një zonë sizmikisht aktive dhe dridhjet janë të zakonshme. Tërmetet serioze janë më pak të shpeshta, por mund të ndodhin.

Vizat

Qytetarët britanikë mund të hyjnë dhe të qëndrojnë në Shqipëri për një maksimum prej 90 ditësh në çdo periudhë 6-mujore pa vizë. Autoritetet shqiptare kërkojnë që dikush që qëndron më shumë se 90 ditë të aplikojë në një stacion lokal të policisë për një leje qëndrimi. Pasaporta juaj duhet të jetë e vlefshme për një periudhë minimale prej 3 muajsh nga data e hyrjes në Shqipëri.
Ligjet dhe zakonet lokale

Anglishtja nuk flitet gjerësisht, por gjithnjë e më shumë flitet nga të rinjtë. Homoseksualiteti dekriminalizohet. Legjislacioni kundër diskriminimit dhe anti-urrejtjes është në fuqi. Tirana ka disa bare miqësore për homoseksualët dhe një numër grupesh mbështetëse LGBT. Dënimet për krimet e lidhura me drogën janë të rënda. Autoritetet shqiptare jo gjithmonë e informojnë Ambasadën Britanike kur shtetasit britanikë janë arrestuar. Nëse jeni të paraburgosur, ju mund të këmbëngulni për të drejtën tuaj për të kontaktuar një punonjës konsullor britanik.

Terrorizëm

Sulmet terroriste në Shqipëri nuk mund të përjashtohen. Sulmet mund të jenë pa dallim, duke përfshirë vendet e vizituara nga të huajt. Terroristët mund të synojnë vendet fetare, duke përfshirë kishat. Ka një kërcënim të rritur të sulmit terrorist globalisht kundër interesave të Mbretërisë së Bashkuar dhe shtetasve britanikë nga grupe ose individë të motivuar nga konflikti në Irak dhe Siri. Ju duhet të jeni vigjilent në këtë kohë.
Siguria dhe mbrojtja

Krimet

Siguria publike në përgjithësi është e mirë, veçanërisht në Tiranë dhe shqiptarët janë shumë mikpritës për vizitorët. Krimi dhe dhuna ndodhin në disa zona, por raportet e krimit që synojnë veçanërisht të huajt janë të rralla. Ka pasur raste të shtënash dhe shpërthime të vogla, por këto duket të jenë të lidhura me mosmarrëveshjet e brendshme mbi interesat kriminale, afariste apo politike.

Minat tokësore

Në dhjetor të vitit 2009, Shqipëria zyrtarisht deklaroi se kishte përmbushur detyrimet e saj të “Konventës së Otavës 5” dhe kishte arritur statusin e minave. Sidoqoftë, kur vizitoni qytetet kodrinore në kufirin verior me Kosovën, duhet të kujdeseni, veçanërisht nëse ecni dhe ndiqni shenjat paralajmëruese për minat tokësore të pashpërthyera dhe municione të tjera të pashpërthyera. Është duke u zhvilluar de-minimi në anën e Kosovës.

Udhëtimi në rrugë

Ngarja mund të jetë shumë e rrezikshme. Rrugët janë të varfra, veçanërisht në zonat rurale. Ndriçimi i rrugëve në zonat urbane është subjekt i ndërprerjeve të energjisë elektrike. Diku tjetër, madje edhe në rrugët kryesore arteriale ndër-urbane, nuk ka ndriçim rrugor. Nëse jeni duke udhëtuar natën, kini kujdes për punimet e pa shënuara të rrugëve, gropat dhe automjetet e pa ndezur.

Ngarja shqiptare shpesh mund të jetë agresive dhe e çrregullt. Vdekjet nga aksidentet e trafikut rrugor janë ndër më të lartat në Evropë. Policia ka marrë disa masa për të ulur numrin e aksidenteve. Mosmarrëveshjet e trafikut mund të përshkallëzohet shpejt, veçanërisht pasi disa shoferë mund të jenë të armatosur. Shmangni reagimin ndaj sjelljeve provokative nga përdoruesit e tjerë të makinave rrugës. Nëse jeni përfshirë në një aksident trafiku, madje edhe një i mitur, ju duhet të prisni derisa policia të mbërrijë.

Kjo zakonisht do të ndodhë shpejt në zonat urbane. Nëse keni ndërmend të importoni një automjet në Shqipëri, sigurohuni që të keni të gjitha dokumentet e nevojshme pas mbërritjes në kufi. Konsultohuni me Ambasadën Shqiptare në Londër para se të largoheni. Ambasada Britanike nuk do të jetë në gjendje të ndihmojë askënd që përpiqet të sjellë një automjet në Shqipëri pa dokumentet e duhura. Rekomandohet një leje për vozitje ndërkombëtare (IDP).

Udhëtimi ajror

Shoqata Ndërkombëtare e Transportit Ajror publikon një listë të kompanive ajrore të regjistruara që janë audituar dhe përmbushin një numër standardesh të sigurisë operative dhe praktikave të rekomanduara. Kjo listë nuk është e plotë dhe mungesa e një linje ajrore nga kjo listë nuk do të thotë domosdoshmërish se është e pasigurt. Në vitin 2014, Organizata Ndërkombëtare e Aviacionit Civil bëri një auditim të nivelit të zbatimit të elementeve kritike të mbikëqyrjes së sigurt në Shqipëri.

Udhëtimi në det

Ekzistojnë disa raporte të shtypit lokal që anijet që janë marrë me qira përgjatë brigjeve mund të kenë mungesë të masave paraprake dhe pajisjeve të sigurisë. Agjencia Kombëtare e Mjedisit në Shqipëri raportoi në vitin 2016 se 83% e plazheve në Shqipëri janë të një standardi shumë të mirë apo të mirë, por raporti ngriti shqetësime mbi një numër të vogël plazhesh, duke përfshirë plazhet në Durrës, Vlorë dhe Sarandë të cilat janë të ndotura si rezultat i largimit jo të duhur dhe të ujërave të zeza.

Situata politike

Dy partitë kryesore të opozitës mbajtën një demonstratë të madhe në Tiranën qendrore më 27 janar 2018. Më 31 mars, një demonstratë në autostradën e Kukësit u kthye nënjë përleshje dhune midis protestuesve dhe policisë. Protesta të mëtejshme në shkallë të gjerë janë të mundshme. Ju duhet të kontrolloni mediat lokale për informacionet e fundit, të mbeteni vigjilentë dhe të shmangni çdo demonstrim. Tensioni ndërmjet grupeve fetare dhe shprehja e pikëpamjeve ekstremiste është shumë e rrallë. Qëndrimet ndaj vendeve perëndimore janë jashtëzakonisht pozitive.