Bota

Rritet përkrahja për Palestinën në mesin e hebrenjve

Dhjetra organizata ndërkombëtare hebraike publikuan javën e kaluar një deklaratë të përbashkët duke hedhur poshtë pohimin se kritika ndaj politikës shtetërore izraelite si “raciste” – ose ndonjë kritikë ndaj Izraelit për këtë çështje – përbënte “antisemitizëm”.

Në deklaratën e saj, Zëri Ndërkombëtar i Çifutëve (IJV) ka kritikuar përkufizimin e Fraksionit Ndërkombëtar të Përkujtimit të Holokaustit (IHRA), i cili barazon çdo kritikë ndaj Izraelit me antisemitizëm.

Sipas IJV, përkufizimi i IHRA për antisemitizmin “është formuluar në mënyrë të tillë që të lejohet lehtë ose të konsiderohet nga qeveritë perëndimore për të barazuar me qëllim kritikat legjitime të Izraelit dhe avokimin për të drejtat palestineze me antisemitizëm, si një mjet për të shtypur “.

IJV-ja vazhdoi të vinte në dukje “alarmin e saj në rritje mbi synimin e organizatave që mbështesin të drejtat palestineze në përgjithësi dhe lëvizjen e e Bojkotimit, Çlirimit dhe Sanksioneve (BDS) në veçanti”.

Ai shtoi: “Këto sulme shpesh marrin formën e akuzave cinike dhe të rreme të antisemitizmit që rrezikojnë të rrënjosin racizmin anti-hebre me kundërshtim ndaj politikave dhe sistemit të okupimit dhe apartheidit të Izraelit”.

Kjo praktikë, pohon IJV, “minon si luftën palestineze për lirinë, drejtësinë dhe barazinë dhe luftën globale kundër antisemitizmit. Gjithashtu shërben për të mbrojtur Izraelin nga mbajtja e përgjegjësisë ndaj standardeve universale të të drejtave të njeriut dhe të së drejtës ndërkombëtare “.

Mbrojtësi i të drejtave të njeriut palestinez dhe bashkë-themeluesi i BDS Omar Barghouthi thanë se deklarata e IJV-së sugjeroi fuqishëm se mbështetja për të drejtat palestineze – dhe për BDS-në si një mjet efektiv për arritjen e tyre – ishte në rritje në mesin e komunitetit hebre global.

“Këto organizata të drejtësisë shoqërore hebraike po deklarojnë – me zë të lartë dhe të qartë – se Izraeli nuk flet për ta dhe se ata mbështesin të drejtën për të bojkotuar Izraelin si një çështje e fjalës së lirë,” shtoi ai.

Barghouthi tha se përpjekjet izraelite për të përmirësuar lëvizjen BDS me fanatizmin anti-hebre, si “të rremë, represivë dhe me qëllim të shtypjes së kritikave ndaj regjimit shtypës të Izraelit”.

Lëvizja BDS, shtoi aktivisti, “është ankoruar në Deklaratën Universale të të Drejtave të Njeriut dhe hedh poshtë të gjitha format e racizmit, duke përfshirë antisemitizmin dhe islamofobinë”.

BDS është një fushatë globale kushtuar presionit të Izraelit, ekonomikisht dhe politikisht, për t’i dhënë fund shkeljeve të vazhdueshme të së drejtës ndërkombëtare.

Sipas faqes zyrtare të saj, fushata u fillua me një pikëpamje “për t’i dhënë fund mbështetjes ndërkombëtare për shtypjen izraelite të palestinezëve dhe për të ushtruar presion ndaj Izraelit për t’u pajtuar me të drejtën ndërkombëtare”.

Lëvizja ka bërë thirrje institucioneve ekonomike, kulturore dhe akademike në të gjithë botën që të bëjnë presion mbi Izraelin të tërhiqet nga territori i pushtuar; të njohin të drejtat e shtetasve arabë; dhe të lejojë kthimin e refugjatëve palestinezë të detyruar të largohen nga shtëpitë e tyre në vitin 1948 për të hapur rrugë për shtetin e ri të Izraelit.

Burimi : World Bulletin / ML

OPINIONE