Bota

Ruhani: India dhe Pakistani të vetëpërmbahen për të frenuar pasigurinë në Kashmir

Në një bisedë telefonike me kryeministrin pakistanez, presidenti iranian theksoi se Irani dëshiron që India dhe Pakistani të ruajnë vetëpërmbajtjen dhe të parandalojnë pasigurinë dhe vrasjen e njerëzve të pafajshëm në Kashmir.

Hasan Ruhani, në një bisedë telefonike me kryeministrin Imran Khan, theksoi rëndësinë e sigurisë rajonale për Iranin, veçanërisht në gadishullin Indian, duke shtuar: “Republika Islamike e Iranit ka bërë çdo përpjekje për të ruajtur paqen dhe sigurinë në rajon dhe që të drejtat e kombeve myslimane të mos mohohen. Ruhani gjithashtu tha se çështja e Kashmirit nuk ka kurrë një zgjidhje ushtarake dhe se çështjet duhet të zgjidhen përmes diplomacisë. Në këtë bisedë, kryeministri pakistanez Imran Khan i përshkroi marrëdhëniet Iran-Pakistan si vëllazërore dhe miqësore dhe tha: Pakistani është i shqetësuar për vrasjen e njerëzve të pafajshëm në Kashmir dhe rritjen e tensioneve në rajon dhe shtoi se Irani si një vend me rëndësi në rajon dhe në botën islamike mund të luajë një rol pozitiv në zgjidhjen e çështjes së Kashmirit. Qeveria e Indisë të hënën, më 5 gusht, njoftoi se parimi i kompetencave speciale për qeverinë në Kashmirin e kontrolluar nga India është shfuqizuar me kushtetutën indiane për këtë zonë. Populli i Kashmirit kërkon zbatimin e rezolutës së Këshillit të Sigurimit të OKB për referendum për të përcaktuar statusin e Kashmirit, por qeveria indiane vazhdimisht ka kundërshtuar këtë masë./parstoday