Bota

Ruhani: Politika amerikane e ‘presionit maksimal’ ndaj Iranit dështoi

Presidenti i Iranit Hasan Ruhani deklaroi se politika e SHBA për ushtrimin e ‘presionit maksimal’ mbi Iranin tashmë ka dështuar dhe të gjitha indekset ekonomike tregojnë se Irani ka tejkaluar fazën më të keqe të kësaj politike.

Ruhani i bëri deklaratat të dielën në një konferencë shtypi me mediat vendase dhe ndërkombëtare në Teheran, duke thënë: “Të gjitha indekset ekonomike tregojnë se ne kemi tejkaluar fazën më të keqe të politikës së presionit maksimal të SHBA. Amerikanët kanë arritur në përfundimin se rruga që ata kanë zgjedhur për t’u përballur me Iranin ka qenë e bazuar në një strategji të gabuar ”. Ai shtoi: “Ata menduan se mund të përdorin presionin maksimal për të na detyruar të ulemi në tryezën e bisedimeve nga një pozitë e dobët, por kjo është e pamundur të ndodhë dhe ne kemi biseduar me botën me fuqi dhe dinjitet, por kurrë nuk do të bëjmë negociata nga një pozicion i dobët. ” I pyetur në lidhje me pasojat e rizgjedhjes së mundshme të Donald Trump si President i SHBA-së pas dështimit të fajësimit të tij në Senatin e SHBA, Ruhani tha: “Partia në pushtet në Shtetet e Bashkuara nuk ka aspak rëndësi për ne. Ajo që është e rëndësishme për ne janë interesat tona kombëtare “. Ruhani shtoi se udhëheqësit e tanishëm të Shteteve të Bashkuara janë nën ndikimin e izraelitëve dhe disa vendeve reaksionare në rajon dhe besojnë në ushtrimin e presionit ndaj Iranit, por ata nuk kanë arritur ta detyrojnë Iranin të nënshtrohet. I pyetur në lidhje me mesazhet e dërguara në Iran nga Arabia Saudite, Ruhani tha: “Ne nuk kemi asnjë problem të ndërlikuar dhe të pazgjidhshëm me Arabinë Saudite dhe kurdo që Arabia Saudite të jetë gati, çështjet midis nesh mund të diskutohen. Megjithatë, çështja më e rëndësishme në rajon është aktualisht çështja e Jemenit”. Duke vënë në dukje se Riadi bëri një “gabim të madh” në Jemen pasi mendoi se brenda disa ditësh ose muajsh do të mund ta detyronte këtë vend të nënshtrohej, Presidenti iranian theksoi se Arabia Saudite ka kryer një masakër të paparë në vendin e varfër arab.

OPINIONE