Bota

Rusi-BE: Garë për investimet në impiante gazi në Ballkan

Bashkimi Europian ka formosur dje një marrëveshje për të investuar 101.4 milionë € në ndërtimin e terminalit të gazit të lëngshëm në Krk të Kroacisë. Sipas Euobserver, terminali synon diversifikimin e burimeve të energjisë për Europën Qendrore dhe atë Juglindore që shpresohet se do të rrisë ekonominë e rajonit.

Por ky investim nuk është i vetmi. Edhe Gazpromi rus ka njoftuar se do të ndërtojë një impiant të gazit të lëngshëm në Zvornik, në pjesën serbe të Bosnjës, i cili do të kushtojë 70 milionë euro.  një marrëveshje

Një garë invstimesh dhe copëzimesh gjeopolitike në një rajon të vogël si Ballkani ku interesat e ndryshme po kujdesen që të kolaudohen brenda korridoreve të kontrolluara. Ky është një mesazh i hapur nga Rusia për BE-në për konkurencë ekonomike në Ballkan.

OPINIONE

INTERVISTA