Bota

Rusia do të themelojë një zonë të sigurt për të mbrojtur centralet bërthamore nga terrorizmi

Një zonë e sigurt me status të veçantë ligjor do të themelohet në të gjitha centralet bërthamore të Rusisë për t’i mbrojtur ato nga terrorizmi, sipas një dekreti të qeverisë ruse të botuar në një portal online për informacion ligjor të mërkurën.

Zona mbulon objektet bërthamore, vendet e magazinimit të mbetjeve radioaktive, burimet e rrezatimit dhe vendet e magazinimit të materialeve bërthamore në 10 stacione aktive bërthamore të Rusisë, sipas dekretit.

Edhe objektet bërthamore në stacionin e parë të energjisë bërthamore të Rusisë, Akademik Lomonosov, klasifikohen si subjekt i zonës së re të sigurt të krijuar nga dekreti.

Objektet bërthamore të Qendrës së Zhdukjes Eksperimentale dhe Demonstrative në Novovoronezh, ato të Institutit Teknologjik të Kërkimeve Shkencore Aleksandrov në Rajonin e Leningradit, dhe ato të Uzinës Kimike të Koncentrateve në Novosibirsk janë gjithashtu subjekt i dekretit.

Më 1 janar, në Rusi hyri në fuqi një ligj për nxitjen e masave kundër terrorizmit në objektet bërthamore. Sipas ligjit, rreth tyre do të vendosen zona të sigurta me status të veçantë ligjor, që nënkupton kufizime hyrëse për individët e paautorizuar. / © Gazeta Impakt

OPINIONE

INTERVISTA