Bota

Rusia: Testuam një raketë balistike ndërkontinentale

Rusia ka testuar me sukses një raketë balistike interkontinental RS-24 Yars nga hapësira kozmike Plesetsk në rajonin Arkhangelsk në veri të vendit. Kjo është raportuar nga Ministria e Mbrojtjes. “Një raketë balistike ndër-kontinentale Yars, e armatosur me raketa të shumëfishta, u nis nga Plesetsk dhe bombardimet arritën në zonën e caktuar në Kura, Kamçatka,” tha ai.

Ministria e Mbrojtjes shpjegoi se raketa goditi objektivin. Ushtria shpjegoi se qëllimi i këtij nisma ishte të konfirmonte karakteristikat taktike, teknike dhe të fluturimit të sistemit të raketave “premtuese”. “Nisja kishte për qëllim të konfirmonte aftësitë e sistemit të raketave”, shtoi ministria.

Raketa mori një fluturim prej gati 6 mijë kilometrash. RS-24 Yars është një sistem raketash strategjike që përfshin një raketë balistike ndërkontinentale të lëvizshme (lëvizëse ose silos) me mbushje MIRVed (të aftë për të goditur objektiva të shumëfishta në mënyrë të pavarur). Raketa, e testuar në vitin 2007, u zhvillua nga Instituti i Teknologjisë Termike në Moskë.

Konsiderohet si një modifikim i sistemit të raketave të vjetër “Topol-M” dhe prandaj, sipas SHBA-së, zhvillimi i saj ka shkelur traktatin START. Në vend të kësaj, Moska thotë se është një dizajn inovativ dhe për këtë arsye nuk është pjesë e traktatit – por Rusia do ta kishte krijuar atë për t’iu përgjigjur mburojës së sapo krijuar të SHBA-ve në Evropë.

OPINIONE

INTERVISTA