Opinion Shqiperia

Samiti i Parisit, Rusia dhe Ukraina dy probleme – gjeopolitike dhe religjioze

Sot me dt. 9 Dhjetor mbahet `Samiti i Ukraines` në Parise me pjesmarrjen e Presidentit Putin, Presidentit të Ukrainiës komikutZheleznjij, dhe dy Presidenteteeve kryesore te BE pritësitfrances Presidenti Makron dhe Kancelarja Merkel.

Qëllimikryesor i Samitit është arritja e Paqes në Ukrainë pas njëkonflikti disa vjeçar qe lindi midis separatistëve rusë të Ukrainëslindore dhe Forcave Ukrainase dhe aneximit të Krimesë ngaRusia pas një rezultati plebishitar të popullsisë rusisht folëse e cila dëshëronte të bashkohej më Federatën Ruse. Takimi do tëmbahet në Pallatin Elise në Parisë pas 3 vitesh mungese tëtakimeve midis dy palëve. https://ëëë.reuters.com/article/us-russia-ukraine-summit/france-to-host-dec-9-normandy-summit-in-push-for-east-ukraine-peace-idUSKBN1XP1PU

Aktualisht vendimet e Samitit të Normandisë të mbajtur në 2016 nuk janë respektuar kryesisht nga Ukraina e cila ka vazhduarbombardimet dhe masakrat në zonat lindore të saj. Formula `Steinmeyer` e ish ministrit gjerman tashmë President iGjermanisë Steinmeyer nuk u zbatua nga ish Presidenti UkrainasPororshenko, ndërsa Presidenti i zgjedhur Zheleznjij premtoi se do të gjejë një zgjidhje dhe se pranoi të takohet me PresidnetinPutin. Formula Steinmeyer propozonte terheqjen e trupaveukrainase dhe ato separatist nga zonat rusisht folëse në lindje tëUkrainës dhe krijimi i një statusi të veçatë për këto zona. Dihetse Ukraina është një shtet me popullsi heterogjene ku nëperëndim me kryeqëndër Lviv jetojnë popullsi polonisht folësedhe në lindje jetojnë rusisht folës dhe  në Odesa jetojnë tartarë, shqiptarë e grekë, etj. Problemi i Krimesë është një një problem tërësisht rus dhe historikisht i takon Rusisë, porse në kohën e BRSS i u la Ukrainës për administrim për arsye ekonomike.

Është e qartë se Putin kërkon zgjedhje locale në Donjeck dheLugansk dhe vendsojen e një statusi autonom të këtyre zonaveduke u bazuar në të drejtën ndërkombëtare të vetvendosjes sëpopullit.

Presidenti Zheleznjij është më shumë nën presion sidomos ngaradikalët ukrainas të cilët i kërkojnë `të mos kalojë vijën e kuqe` dhe të mos i zerë besë Putin-it, duke mos bërë lëshime. Për këtëarësye dhjetra mijra ukrainas në Kiev kanë bërë demonstrate këto ditë.

Problem i madh i Kievin në këtë periudhe dimri është dhe kalimitransit i gazit nga Rusia për në Ukrainë dhe për në vëndetperëndimore, gaz për të cilin Ukraina ka nevojë. Në rastlëshimesh ashtu siç i kërkon Putin, sipas mediave perëndimoretë cilat mesa duket kërkojnë një ashpërsim të situatave midis Ukrainës dhe Rusisë paralajmërojnë se Presidenti Ukrainës do tëpërballet me revolta në Ukrainë dhe mund të dorëhiqet.

Presidenti Trump e ka përshëndetur Samitin dhe e quan`Përparim të madh`.

Presidenti Francez Makron ka thënë se do të përkrahë Ukrainën.

Shënjat e mira janë se Rusia dhe Ukraina bënë shkëmbim tëburgosurish, dhe Rusia i dha Ukrainës anijet e kapura disa kohëmë parë.

Intersant është fakti se  Ukraina dhe Rusia kanë një histori tëpërbashkët dhe se shtetet janë ndarë si të veçanta pas Revolucionit të Tetorit ( 7 nëntor 1917) si Republika Sovjetike e Ukrainës, E cila u zmadhua dhe u rrit në sipërfaqe gjatë kohës sëStalinit i cili krijoi një Ukrainë të Madhe pas TraktatitRibentrop-Molotov, ku i bashkangjiti Ukrainës zonat polonishtfolëse të Lviv (Lvov), Krimenë, Zaporozhen dhe Donjeckunduke e bërë një shtet Bufer në rast luftë me Gjermaninë naziste, por mbajti nën juridiksionin rus zonën e Kaliningradit, sepseStalini kishte frikë nga afërsia e Polonise katolike dhe Lituanisëkatolike. Sigurisht Drejtuesi sovjetik me origjinë ukrainaseHrushov sanksionoi me ligj Krimenë si të Ukrainës, por pas 1990 , pra pas shpërbërjes së BRSS, Jelcin si i papërgjegjshëmqë ishte harroi të ri-rregullojë kufijtë me Ukrainën , ndoshtaduke menduar se Ukraina do të rrinte nën CIS ( Komonwealthi iRepublikave të Pavarura), por harroi se nacionalizmi ukrainas icili u formua nga Hetman Mazepa me të  ashtuquajturin `populliruthenian`, shumë nga të cilët bashkëpunuan me nazistëtgjermanë si Stefan Bandera, do të dontë të afrohej pas viteve `90 dhe të integrohej ne BE.

Sigurisht mendohet se ndarja e ditëve të sootme Ukrainës ngaRusia ka të bëjë jo vetëm me dëshirën e vetvendosjes por edheme dëshirën e vëndeve perëndimore për ta shkëputur Ukrainënnga ndikimi historic rus, gjë që e cila ka shkaktuar dhe po shkakton jo vetëm ndarjen zyrtare të Kishës OrthodokseUkrainase si të veçantë me bekimin e Bartholomeut, por edheme viktima.

Sigurisht interesat Gjeo-politike të BE dhe SHBA ndaj atyre tëRusisë janë diametralisht të kundërta, pikërisht duke menduarnjë ndarje të re të zonave dhe interesave financiaroekonomikenë favor të BE dhe SHBA në dëm të Rusisë. Kjo përplasje ështëparashikuar edhe nga Grigori Rasputin një shërbyes i CaritNikollaj Romanov. Ky parashikoi këto  katastrofa për Rusinë: Kater Parashikimimet e Rasputinit ( Grigori Rasputin):

vdekja e Dinastise dhe Grushti i shtetit (Revolucioni i Tetorit)

Fuqia e BRSS dhe renia e BRSS

Lufta e 2 botrore dhe bomba Atomike

inxhinjeria genetike (https://ëeekend.rambler.ru/people/43289316/?utm_content=ëeekend_media&utm_medium=read_more&utm_source=copylink).

Samiti i Parisit që po mbahet sot do të jetë në fakt një përplasje e fortë interesash midis BE dhe Rusisë se sa një zgjidhjeproblemesh midis Rusisë dhe Ukrainës. Shpresojmë që popujt e Ukrainës dhe Rusisë të gjejnë paqen pas këtij Samiti./gazetaimpakt

OPINIONE

INTERVISTA