Bota Intervista Opinion

“Sanksionet e Shteteve të Bashkuara kundër Iranit nuk do të kenë ndonjë ndikim dhe do të dështojnë “

Çmimet e naftës u tërhoqën të martën për shkak të shqetësimeve rreth rritjes së tensioneve midis Shteteve të Bashkuara. Brent nafta e papërpunuar u rrit 6 cent dhe qëndroi në pak më shumë se 73 dollarë për fuçi deri të martën në mëngjes. Tregu i naftës u rrit të hënën pasi Presidenti i SHBA Donald Trump paralajmëroi për pasoja të tmerrshme nëse Teherani kërcënon përsëri SHBA-të.

Sputnik foli për tregun e naftës dhe thirrjen e Donald Trump që vendet të ndalonin blerjen e naftës iraniane nga nëntori me Dr. Mamdouh Salameh, një ekonomist ndërkombëtar i naftës dhe një profesor vizitor i ekonomisë së energjisë në shkollën e biznesit ESCP Europe në Londër.

Më poshtë do të gjeni të zbardhur intervistën me Dr. Mamdouh Salameh.
1.Sipas mendimit tuaj, sa janë të justifikuara shqetësimet e mbingarkesës dhe çfarë efekti do të ketë në tregun e naftës në të ardhmen e afërt?

Dr. Mamdouh Salameh: Për momentin ka, atë që unë e quaj, një përpjekje të bashkërenduar nga shumë parti anembanë botës për të shtypur çmimet e naftës. Megjithatë, një fakt që unë gjithmonë e kam thënë është se tregu botëror i naftës nuk ka balancim plotësisht deri tani. Ka pak vrazhdësi të naftës, një sasi e vogël, e cila mund të kujdeset për ndërprerjet në Venezuelë, në Norvegji, në Nigeri dhe në Libi dhe kjo, në një farë mase, ka shkaktuar që çmimet të mbeten të njejtat. Tregu i naftës do të përmirësohet së shpejti dhe ka një pikë të rëndësishme, ajo që Arabia Saudite thotë, se ka shtuar rreth 400,000 fuçi në ditë për tregun global të naftës mund të mos jetë e vërtetë. Ju e kuptoni se në verë, sidomos në muajt korrik-gusht, kërkesa e naftës vendase saudite rritet ndjeshëm dhe kjo shpjegon, në masë të madhe, njoftimin nga Arabia Saudite se ata po e shtojnë shumë këtë në tregun global të naftës.

2.Çfarë humbje mund të kenë prodhuesit e tjerë të naftës pas afatit të nëntorit për të ndaluar blerjen e naftës iraniane të imponuar nga Shtetet e Bashkuara?

Dr. Mamdouh Salameh: Nuk do të ketë asnjë efekt. Në hulumtimet, diskutimet dhe në leksionet e mia kam thënë se sanksionet e Shteteve të Bashkuara kundër Iranit nuk do të kenë ndonjë ndikim në Iran se ata do të dështojnë. Ata nuk do të shkaktojnë Iran as humbjen e një fuçie të vetme të naftës dhe ne e dimë pse. Një, sepse Bashkimi Europian, për të filluar, nuk do të pajtohet me sanksionet kundër Iranit dhe së dyti, Kina ka premtuar të rrisë importet e saj të naftës nga Irani nëse ka një reduktim të eksporteve të Iranit. Për më tepër, Rusia ka një shkëmbim tregtar, si Turqia dhe India, gjithashtu me Iranin, kështu që e gjithë kjo dhe sigurisht pjesa më e rëndësishme është petroyuan, e cila po e zmadhon efektivitetin e sanksioneve amerikane dhe njëkohësisht siguron një mjet tjetër për vendet e prodhimit të naftës të botës për të anashkaluar plotësisht petrodollarin.

3.Çfarë ndikimi ka kjo në tregun amerikan të papërpunuar atëherë?

Dr. Mamdouh Salameh: Natyrisht amerikanët thonë se prodhimi i tyre po rritet dhe po eksportojnë pak. Si zakonisht, amerikanët kanë tendencë të ekzagjerojnë madhësinë e rritjes së prodhimit të tyre dhe madhësinë e eksporteve të tyre. Ata eksportojnë më pak se 2.5 milion fuçi, ndoshta 2 milion fuçi në mbarë botën, por shumica e vajit të tyre janë ultra të lehta, të cilat nuk përdoren si një naftë bruto aq sa shitet në rafineri për përzierje me lëndë djegëse më të rënda, si vaj i mesëm dhe i rëndë .
4. Sa të ngjarë ka që vendet e tjera të ndjekin thirrjet e Presidentit të SHBA për të ndaluar naftën iraniane? Si do të ndikojnë këto kufizime në ekonominë iraniane?

Dr. Mamdouh Salameh: Nuk do të funksionojë. Ai (Trump) po u kërkon shumë vendeve, veçanërisht aleatëve të tij si Japonia, Koreja e Jugut dhe India, dhe shumë të tjerë, për të ndaluar blerjen e naftës iraniane. Eksportet iraniane të naftës shkojnë në disa vende të botës sic është Kina, e dyta është India, pastaj Turqia, Koreja e Jugut dhe Japonia. Edhe Japonia dhe Koreja e Jugut nuk do të ndalojnë tërësisht importet e tyre të naftës nga Irani, ata mund të përpiqen të sigurojnë një heqje dorë.
Sa i përket Turqisë, ajo tha se nuk do të ndalet, ajo kujdeset për interesat e veta dhe do të vazhdojë të blejë naftë iraniane. Sa i përket Indisë, ata thonë në një moment se rafineritë indiane do të ndalojnë importimin e naftës iraniane kjo nuk është e vërtetë, India nuk njeh sanksione përveç sanksioneve të Kombeve të Bashkuara dhe me marrëveshjen e mirë që po marrin Irani do të vazhdojë blerjen e naftës iraniane, sepse vlera e importeve të tyre arriti muajin e kaluar më shumë se 700,000 fuçi dhe ata po marrin çmime shumë të mira për këtë, kështu që ata nuk do të ndalojnë blerjen e naftës iraniane. Me pak fjalë, sanksionet do të dështojnë dhe madje edhe aleatët e Amerikës do të vazhdojnë të blejnë naftë, përveç vendeve të tjera të botës.

Burimi: Sputnik News

OPINIONE

INTERVISTA