Bota

Sessions krijoi një grup pune për lirinë fetare

Nga: Michael Candelori

Prokurori i Përgjithshëm i SHBA, Jeff Sessions, ka njoftuar krijimin e një “grupi pune të lirisë fetare”, i ngarkuar për mbrojtjen e të drejtave të besimtarëve për t’i thënë jo ateizmit që po zvarritet.
Duke folur në Samitin e Lirisë Fetare të Hënën, Sesions tha se forca e punës do të ndihmonte në zbatimin e udhëzimit të lirisë fetare të Departamentit të Drejtësisë të lëshuar tetorin e kaluar. Ndërsa udhëzimi e thotë qartë se agjencitë qeveritare duhet të respektojnë lirinë e të gjitha feve, Sesions përmend shembujt e persekutimit kryesisht anti-krishterë në fjalimin e tij në samit.
“Ne kemi parë murgesha të urdhëruara për të blerë kontraceptivë,” tha ai. “Ne kemi parë që senatorët e SHBA kërkojnë kandidatë të gjyqësorit dhe ekzekutivit për dogmën, megjithëse Kushtetuta në mënyrë eksplicite ndalon një test fetar për zyrën publike. Ne e pamë të gjithë këtë përvojë aq të guximshme nga Jack Phillips”, shtoi ai, duke iu referuar rastit të bukës së Kolorados, i cili pati një fitore të Gjykatës së Lartë kohët e fundit.

Liritë fetare janë të garantuara me Amendamentin e Parë të Kushtetutës, por gjykatat anembanë vendit kanë hasur probleme duke balancuar këtë mbrojtje me ligjet kundër diskriminimit, siç ishte rasti me Phillips.
Sessions vazhdoi të përshkruante klimën kulturore në Amerikë si armiqësore ndaj njerëzve të besimit dhe premtoi se Departamenti i tij do të mbrojë të drejtën e njerëzve për të praktikuar fenë e tyre.
“Shkurtimisht, nuk kemi vetëm lirinë për adhurim, por të drejtën për të ushtruar besimin tonë. Mbrojtja e Kushtetutës nuk përfundon në parkingun e famullisë dhe as liritë tona nuk mund të kufizohen në bodrumet tona, “tha ai. “Amerikanët fetar nuk janë me një mendim”.

Megjithëse nuk janë paraqitur detaje të punës së grupit të propozuar dhe ndërsa udhëzimet e Sessions paraqesin qartë të drejtat për të gjitha fetë, mediat kryesore kanë parashikuar se Prokurori i Përgjithshëm po krijonte një paramilitar me çekiç, shtypni homoseksualitetin dhe zbatoni krishterimin në të gjithë vendin.

“Nuk ka të bëjë me fenë apo lirinë,” shkroi Charlotte Clymer, një aktiviste transgjinore për të drejtat e njeriut, “është për frikën dhe urrejtjen”.
Daily përshkroi njoftimin e Seancës si një deklaratë të “luftës së shenjtë mbi njerëzit LGBT”, të cilët tani mund të blejnë ëmbëlsirat e tyre nga furrat e tjera të bukës.
Të tjerët filluan të argëtoheshin me idenë, duke pyetur se ku mund të duket forca e punës së Sessions, ose çfarë ‘fetë’ mund të kenë për të mbrojtur.

Një “lëvizje e rrezikshme, e pazbuluar nga shumë njerëz, por e vërtetë, po sfidon dhe po e shkatërron traditën tonë të madhe të lirisë fetare”, tha Sessions të hënën, por shtoi se do të “përballet dhe do të mposhtet”.

Burim: Rt.com/ Gazeta impakt

OPINIONE