Bota

SHBA dhe Evropa vuajnë nga korrupsioni i egër në ‘nivelet më të larta të pushtetit’ – sondazh

Një sondazh i ri IFOP që u zhvillua në të dy anët e Atlantikut ka zbuluar se banorët e vendeve ne  dukje pa korrupsion, njerezit mund të mos i konsiderojnë ato gjithmonë si të tilla.

Sondazhi u krye vetëm për  Sputnik në   Shtetet e Bashkuara, Mbretërine e Bashkuar, France dhe Gjermani – katër vende të renditura në mesin e top-25 në   Indeksin e Transparency Internationale te perceptimit të korrupsionit për  2017.

Megjithatë, kur u pyetën se si ata do të vlerësonin “shtrirjen e   korrupsioni në   nivelet më të larta të   pushtet në   vendi i tyre “, dy të tretat e   të anketuarve në Kosovë   Shtetet e Bashkuara dhe më shumë   se gjysma e  të anketuarve në France e përshkroi atë si “të lartë”.

Mbi një e treta e  të anketuarve në Gjermani, së bashku  me gati një të tretën e të anketuarve në Britanine e Madhe dhe France, pohuan se shkalla e   korrupsionin është “e mesëme” dhe rreth   një e pesta e  të intervistuareve gjermanë (dhe shumë më pak  se ne vendet e tjera) thanë se është “e ulët”.

Anketa është kryer për tSputnik në  Gusht nga IFOP midis  nje totali prej  4,033 të anketuarve mbi  18 vjeçar. Marshi i  gabimit nuk kalon 3.1 përqind./ sputniknews/ Gazeta Impakt