Bota Opinion

SHBA dhe Izraeli synojnë “zhdukjen e palestinezëve”

Nga: Kobi Gideon

E-maile të brendshëm në Politikën e Jashtme kanë zbuluar se Këshilltari presidencial i SHBA, Jared Kushner ka qenë komplot për të tërhequr spinën në organizatën primare të ndihmës të refugjatëve palestinezë .

Agjencia për Ndihmën dhe Punët e OKB-së për Refugjatët e Palestinës në Lindjen e Afërme (UNRWA) u krijua nga Kombet e Bashkuara më 1949, me ndihmën e SHBA, për të ofruar ndihmë për palestinezët e zhvendosur nga shtëpitë e tyre pas krijimit të shtetit të Izraelit. Megjithatë, 70 vjet më vonë, shumica e popullsisë palestineze mbeten refugjatë, sipas Byrosë Qendrore të Statistikave Palestineze dhe numrat kanë rënë nga rreth 700,000 në mbi 5 milionë njerëz. Nga refugjatët fillestarë, vetëm disa dhjetëra mijëra janë ende gjallë, vuri në dukje politika e jashtme.

Trashëgimia e statusit të refugjatëve nga palestinezët është bërë një pikë referimi e fundit për lëvizjet politike anti-palestineze, me disa përpjekje të kohëve të fundit në Kongresin e Shteteve të Bashkuara për t’i privuar ata nga ky status duke shtypur OKB-në nëpërmjet redirezioneve të financimit. Në fund të korrikut, republikani Doug Lamborn (R-CO) paraqiti një projekt-ligj që do të kufizonte ndihmën e SHBA vetëm për refugjatët fillestarë dhe senatori James Lankford (R-OK) ka hartuar legjislacionin që do të privonte UNRWA nga fondet.
“Kombet e Bashkuara duhet t’u japin ndihmë palestinezëve në një mënyrë që e bën të qartë se Kombet e Bashkuara nuk e njohin shumicën dërrmuese të palestinezëve të regjistruar aktualisht nga UNRËA si refugjatë që meritojnë këtë status”, thuhet në një draft të marrë nga Politika e Jashtme.
Kushner, i cili është gjithashtu dhëndër i Presidentit të SHBA, Donald Trump, po bën “një përpjekje të sinqertë për të prishur UNRWA”, tha një email i zbuluar më 11 janar. “Kjo përjetëson një status që është i korruptuar, joefikas dhe nuk ndihmon paqen”, tha Kushner.

“Kushner tha se rivendosja duhet të ndodhë në vendet pritëse dhe këto qeveri mund të bëjnë punën që UNRWA po bënte”, tha Hanan Ashraëi, një anëtar i Komitetit Ekzekutiv të Organizatës Çlirimtare të Palestinës.
Për këtë qëllim, diplomati palestinez Saeb Erekat u tha gazetarëve në qershor se Kushner gjatë një vizite në Jordani i shprehu jordanezëve se SHBA ishte gati për të ndaluar financimin e UNRWA dhe për të drejtuar ato 300 milionë dollarë për të financuar përpjekjet e rivendosjes në vend.
“E gjithë kjo ka për qëllim likuidimin e çështjes së refugjatëve palestinezë,” tha Erekat.

Megjithatë, Jim Kavanagh, redaktor i thepolemicist.net, i tha të mërkurën Loud & Clear të Radio Sputnik se ishte shumë e vështirë që jordanezët të shkonin për atë marrëveshje, sepse në mendjen e tyre, problemi i refugjatëve palestinez u krijua nga Izraeli gjatë krijimit të tij.
Redaktori u tha pritësve Brian Becker dhe John Kiriakou se çështja e refugjatëve është “rezultat i një përpjekjeje koloniale që pastroi etnikisht 700.000-800.000 njerëz nga Palestina. Bashkësia ndërkombëtare dhe OKB , në kohën e angazhuar për t’u kujdesur për këta njerëz si refugjatë, i dëbuan ata me forcë nga shtëpitë dhe pronat e tyre “.
“Ajo që po ndodh këtu është … ëndrra izraelite për 70 vjet, heqja e statusit të refugjatëve, për të finalizuar dëbimin kolonial të këtyre njerëzve nga atdheu i tyre. Qeveria izraelite po e shtyn qeverinë amerikane, nëpërmjet Jared Kushner, qëq ta ndihmojë në dëbimin e palestinezëve.

“Është me të vërtetë një nga krimet e shekullit … kjo është qeveria amerikane duke u bërë një krah i projektit kolonial të sionizmit”.
Kavanagh vuri në dukje se ka një histori të gjatë të ndërhyrjeve të ashpra në çështjet e SHBA nga Izraeli, “Asnjë udhëheqës tjetër i një vendi tjetër nuk vjen në Shtetet e Bashkuara dhe qëndron përpara shtëpive të Kongresit dhe kërkon që Shtetet e Bashkuara të ndryshojnë politikën e tyre për një çështje vendimtare. Ose siç tha Noam Chomsky, “Nuk ka asnjë qeveri që ushtron më shumë ndikim dhe ndërhyrje më të madhe në politikën amerikane sesa qeveria izraelite”.

“Donald Trump mori 20 milionë dollarë nga Sheldon Adelson, një qytetar izraelito-amerikan, ai është një qytetar i Izraelit, si dhe i Shteteve të Bashkuara … A nuk është kjo e paligjshme, a nuk po merr para nga një fuqi e huaj, nëse Adelson e bën këtë vetëm në emër të nxitjes së interesave izraelite? ”
Ai më tej vuri në dukje se biznesmeni izraelito-amerikan Haim Saban, i cili thotë, “Unë jam një djalë me një çështje dhe çështja ime është Izraeli,” sipas Neë York Times, është gjithashtu kontribuesi më i madh i Partisë Demokratike.
“Pra, nuk ka asnjë dyshim se qeveria që ndërhyn më së shumti në politikën amerikane është Izraeli dhe e bën atë me shumë sukses”.
Analisti i lajmeve Sputnik Ëalter Smolarek vuri në dukje se izraelitët kanë një “marrëdhënie shumë të ngushtë me fraksione të ndryshme të elitës amerikane “, dhe nuk ka rëndësi se si do të zgjidhet çështja, do të ketë një një fraksion shumë i fortë pro-izraelit brenda çdo administrate .

Mizoria e propozimit të Kushnerit është vetëm “delegjitimizimi i mëtejshëm i Izraelit nga gjykata e opinionit publik”, tha Smolarek.
Qëllimi i vërtetë për izraelitët, tha Kavanagh, është “që palestinezët të zhduken”, një qëllim që rivendosja do të lehtësonte.
“Bëhet fjalë zhdukjen e UNRWA-së, që të zhduken dhe palestinezët. Dhe ata duan që tani, të zhduken si një entitet kombëtar dhe të bëhen vetëm qytetarë të shteteve, dhe ato shtete pastaj do të kishin përgjegjësinë për t’u kujdesur për ta si qytetarë të tyre.
Ai vuri në dukje se as sirianët, as jordanezët nuk janë të interesuar për këtë sepse besojnë se “ky është një problem që Izraeli krijoi, që cionistët krijuan në krijimin e shtetit të Izraelit”.

Edhe palestinezët nuk janë të prirur për zgjidhjen. Kjo po u thotë palestinezëve: ‘Ju duhet ta hiqni identitetin tuaj kombëtar dhe të zhdukeni në Siri, Jordani dhe Egjipt. Ëndrra e izraelitëve është që ta kthejnë Jordaninë në shtet paleztinez.
Administrata Trump po demonstron tani se “ata janë tërësisht pas kësaj”, tha Kavanagh. “Administratat e mëparshme kanë bërë që Izraeli të bëjë gjithçka që mundet për të përgatitur terrenin për këtë dhe kurrë nuk kanë bërë asgjë për t’i rezistuar, por tani ju keni marrë ato plotësisht në bord”.

Burimi: Sputnik/ Gazeta impakt