Bota

SHBA, punëtorët vidhen nga pronarët me 50 miliardë dollarë në vit

Jo vetëm në Shqipëri, por edhe në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, punëtorët humbasin shuma të mëdha parash nga vjedhja në pagë nga punëdhënësi.

Vlera e vjedhjes është vlerësuar 50 miliardë dollarë në vit, duke u kërkuar punonjësve të punojnë jashtë orarit ose duke mos u paguar siç duhet, thotë një studim i Institutit të Politikave Ekonomike.

“Duke pasur parasysh se vjedhja e pagave ndikon në mënyrë disproporcionale, punëtorë nga familjet me të ardhura të ulëta – të cilët tashmë po luftojnë për të arritur qëllimet – humbja e pagave mund të jetë shkatërruese“, tha autori kryesor Celine McNicholas nga Instituti i Politikave Ekonomike.

Përmes përpjekjeve të Departamentit Federal të Punës, departamenteve të punës të shtetit dhe avokatëve privatë, pothuajse 2 miliardë dollarë janë gjetur në 39 shtete gjatë vitit 2015 dhe 2016. Por me vjedhjen e pagave të vlerësuara në më shumë se 50 miliardë dollarë në vit, kjo përfaqëson një shumë të vogël.

Vjedhja e pagave ndodh edhe kur punëdhënësit refuzojnë të paguajnë pagat e premtuara, shpërblejnë punonjësit vetëm për disa nga orët që kanë punuar, ose dështojnë në pagesa jashtë orarit kur një punonjës punon për më shumë se 40 orë në javë.

“Kjo përbën vjedhjen e gati 10 për qind të fitimeve vjetore të punonjësve me paga minimale, gjë që mund të nënkuptojë dallimin në mes të pagimit të qirasë dhe shërbimeve ose rrezikut të dëbimit ose humbjes së gazit, ujit apo shërbimit elektrik“, thuhet në raport.

Një punonjës me pagë minimale me kohë të plotë fiton 7.25 dollarë në orë, rreth 15.000 dollarë në vit. Nëse një punëdhënës i kërkon punëtorëve të punojnë 15 minuta “jashtë orarit” para dhe pas një ndryshimi 8-orësh, gjysma shtesë e punës së papaguar arrin në rreth 1.400 dollarë në vit, thuhet në raport.