Bota

SHBA- të i përdorën viktimat e bombës atomike në Hiroshima si “derra”, tregoi një i mbijetuar

Nga: Issei Kato

Të mbijetuarit e bombës atomike Hiroshima u përdorën si laboratorë të minjve për hulumtimet e SHBA. Forcat okupuese të pasluftës censuruan mediat, të cilat u përpoqën të hedhin dritë mbi mizorinë e SHBA-ve, tha një i mbijetuar i sulmit bërthamor për RT.

Setsuko Thurlow, një aktivist i çarmatimit të armëve bërthamore dhe i mbijetuar i bombardimeve bërthamore të Hiroshimës, tha se forcat amerikane që pushtuan Japoninë pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore ishin më të interesuar të studiojnë efektet e luftës bërthamore sesa për të ndihmuar viktimat e sulmit.

“Shtetet e Bashkuara krijuan një institucion të quajtur ABCC (Komisioni i Fatkeqësisë së Bombave Atomike) dhe njerëzit ishin shumë të lumtur që më në fund morën disa ilaçe. Ndërkohë ata kishin sjellë disa ekspertë mjekësorë që e dinin çfarë ishte kjo dhe që do të ndihmonin mjekët japonezë”, tha Thurlow për programin SophieCo të Shevardnadze.

“Por qëllimi i vetëm i ABCC ishte studimi i efekteve të rrezatimit në trupat e njeriut, jo për të ndihmuar njerëzit e sëmurë për shkak të rrezatimit. Të mbijetuarit ndjenin se ishin përdorur si derra dy herë: herën e parë si një objektiv, së dyti si subjekt i hulumtimit “.

Për t’i bërë gjërat edhe më keq, forcat okupuese amerikane bënë gjithçka që mundën për të shtypur median që të mos fliste rreth sulmit vdekjeprurës dhe pasojave të tij të tmerrshme, tha Thurlow.

“Forcat okupuese amerikane nuk deshën që mediat dhe gazetat të shkruanin ndonjë gjë që mund të shihej si e pafavorshme ndaj tyre. Dhe nëse një gazetë shkruan diçka për shkatërrimin dhe sidomos vuajtjet njerëzore në Hiroshimë dhe Nagasaki, kjo do të konsiderohej si e pafavorshme dhe do të kishte ndaluar. Kështu ata censuruan dhe detyruan disa kompani të mediave të mbyllnin dyqanin. Kjo nuk është pikërisht një gjë demokratike”.

Sipas Thurlow, dhjetëra mijëra sende personale si ditaret, fotografitë dhe poezitë japoneze u konfiskuan nga autoritetet amerikane në mënyrë që të parandalonin botën të kuptonte pasojat e plota të luftës bërthamore.

“Triumfi shkencor i Shteteve të Bashkuara për prodhimin e bombave atomike ishte në rregull. Bota mund të zbulonte, por vuajtja njerëzore që bënë këto bomba, nuk u zbulua nga bota. Kjo ishte arsyeja pse të gjitha këto gjëra u konfiskuan”.

Burimi: Rt.com/ Gazeta impakt

 

OPINIONE